- 19 Μαρτίου, 2019
«Θεϊκά» ή μάλλον «διαστημικά» τα όπλα των Μυρμιδόνων
Εκδηλώσεις στην Αθήνα για τα Ζερέλια
Απολογισμός συνεργασίας του «Λαού του Αλμυρού» με τον Τάκη Θεοδοσίου
Σε παλαιότερη δημοσίευσή μας είχαμε δεσμευθεί ότι υιοθετούμε τον αγώνα για την αναγνώριση των Ζερελίων ως λίμνες μετεωριτικής προέλευσης, αλλά και τη διαφήμισή τους στο πανελλήνιο και όχι μόνο.
Παραθέτουμε σ’ αυτό το άρθρο, δράσεις, διάδοση και εκδηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη φιλοξενία των δυτών που καταδύθηκαν στις λίμνες Ζερέλια, για τις ανάγκες της έρευνας του ειδικού στους μετεωρίτες, Τάκη Θεοδοσίου και το βίντεο-ντοκυμαντέρ που ετοιμάσαμε και προβάλαμε στο e-almyros.gr.
Κορυφαίο νέο αποτελεί, ότι την Παρασκευή 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο του Ελληνικού Μουσείου Μετεωριτών, εκδήλωση αφιερωμένη στην ερευνητική προσπάθεια της ομάδας του Τάκη Θεοδοσίου, “Κυνηγοί Αερόλιθων” – από το 2008 μέχρι σήμερα – για ανακάλυψη μετεωριτικών πετρωμάτων και άλλων στοιχείων στις δίδυμες λίμνες Ζερέλια κοντά στον Αλμυρό.
Στους κύριους παραβρισκόμενους ήταν και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωλόγος κ. Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης (έχει κάνει έρευνα πάνω σε αρειανούς μετεωρίτες και με αρθρογραφία παγκοσμίου εμβέλειας) και ο Ξενοφώντας Μουσάς, κορυφαίος Έλληνας αστροφυσικός.
Κατά την παρουσίασή του ο Τάκης Θεοδοσίου έδωσε στην δημοσιότητα τα ορυκτά -στοιχεία που ανακαλύφθηκαν κατά την πολυετή διάρκεια των ερευνών της ομάδας του περιμετρικά των λιμνών Ζερέλια και τα όποια μας οδηγούν καθαρά ως στοιχεία σε σπάνια μετεωριτικής προέλευσης υλικά, αλλά και στην πιθανότητα συλλογής και προσπάθειας επεξεργασίας των μεταλλικών στοιχείων του μετεωριτικού υλικού που έπεσε και διασκορπίστηκε μετά την έκρηξη του μετεωροειδούς από αρχαιοελληνικά φύλα.
Η περιοχή γύρω από τις λίμνες Ζερέλια είναι γνωστό ότι αποτέλεσε αποδεδειγμένα το επίκεντρο του πολιτισμού των Μυρμηδόνων του Αχχιλέα και φαντάζει υπαρκτό το ενδεχόμενο να είχε χρησιμοποιηθεί ο εκεί μετεωριτικής προέλευσης σίδηρος για την κατασκευή εργαλείων και όπλων από αυτά τα υλικά -κάτι που θα προσέδιδε στα όπλα των Μυρμηδόνων μία ιδιαίτερη υπόσταση -αφού ως γνωστόν -ο μετεωριτικής προέλευσης σίδηρος είναι κατά πολύ ισχυρότερος σε σχέση με τον αυτοφυή σίδηρο που βρίσκεται στον πλανήτη μας.
Άλλωστε οι Μυρμηδόνες φημίζονταν για τα όπλα που κατείχαν στις μάχες τους έναντι των αντιπάλων τους. Ακόμη και τα μυθικά όπλα που κατασκεύασε η Θεά Θέττιδα, η μητέρα του Αχχιλέα, για τον ίδιο, σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδοσίου υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να είχαν πραγματικά «θεική» προέλευση, δηλαδή να προέρχονταν ο σίδηρος της κατασκευής τους από το διάστημα.
Δράσεις του «Λαού» και του almyros.gr
Κοινοποιήσαμε τα στοιχεία των ερευνών και του οπτικοακουστικού υλικού που είχαμε στα χέρια μας στο National Geographic της Ελλάδος, αλλά και στο παγκόσμιας κυκλοφορίας National Geographic. Λάβαμε απόκριση από το γραφείο της Ελλάδος και φιλοδοξούμε να φιλοξενήσουμε ευχαρίστως αποστολή τους.
Μεταξύ των υπολοίπων ομάδων, τα στοιχεία των ερευνών και του ρεπορτάζ κοινοποιήθηκαν στους: Σύλλογο αυτοδυτών Βόλου, ομάδα ενδιαφέροντος «Αστεροειδείς και μετεωρίτες», «Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών», Λόγος Α-Ω, «Asteroid Day Greece», «Μια χώρα μαγική – Greece a magical country», “Tethys scuba club”, “samos divers club”, “underwater photography in Greece”, στα προφίλ του βραβευμένου υποβρύχιου φωτογράφου Γιάννη Ηλιόπουλου, στην ομάδα δυτών sea wrecks, στο Γιώργο Αλεξόπουλο και Φοίβο Ιακωβίδη. Τέλος κοινοποιήθηκε σε τοπικά ΜΜΕ.
Επόμενος στόχος, η προβολή σε τηλεοπτικά δίκτυα και η εύρεση πόρων για την πιστοποίηση των δειγμάτων και τελική καταγραφή των λιμνών, ως μετεωριτικές.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν χρειάζονται περισσότερα από 2.000 ευρώ για τη χρονολόγηση των πετρωμάτων.
Ίσως βρούμε ευπατρίδες που θα έχουν, θα μπορούν και θα θέλουν να βοηθήσουν σ’ αυτό το σκοπό. Όπου βρίσκονται μετεωριτικές λίμνες ή δίδυμες λίμνες, η επισκεψιμότητα της περιοχής είναι μεγάλη, από επιστήμονες, φοιτητές και πολλούς ταξιδιώτες, γιατί όχι και στον Αλμυρό;