• 18 Μαρτίου, 2019

Στο πρόγραμμα του #Ζωή Αλλάζουμε η προσομείωση Δημοτικών Συμβουλίων για τους νέους

Στο πρόγραμμα του #Ζωή Αλλάζουμε η προσομείωση Δημοτικών Συμβουλίων για τους νέους

Ζωή Ράππου: Καλούμε τους νέους

να επέμβουν δυναμικά στην τοπική αυτοδιοίκηση

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως α-πολιτική. Φαινόμενό της η αποχή των πολιτών και κυρίως των νέων από τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Η νεολαία είναι αυτή που έχει τη δύναμη και τα προσόντα να επέμβει δυναμικά στην εξέλιξη της κοινωνίας. Ωστόσο, έχει αποστασιοποιηθεί από όλα αυτά και αυτό είναι πλέον αντιληπτό.

Τι οδήγησε τους νέους να υιοθετήσουν μια τέτοια στάση; Η στάση τους απέναντι στην κοινωνία καθορίζεται από την ίδια την κοινωνία.

 Όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης είτε έχουν ξεχάσει τους λόγους εκλογής τους είτε έχουν απορροφηθεί τόσο πολύ από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες ώστε δεν αντιλαμβάνονται ότι οι νέοι χρειάζονται μέριμνα για να καταφέρουν να εξελιχθούν και να προσφέρουν με το δυναμισμό που τους διακρίνει.

Οι νέοι πρέπει να αντιληφθούν ότι διαδραματίζουν  ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις  τοπικές κοινωνίες και κατ’ επέκταση σε όλη την κοινωνία. Οι ίδιοι πρέπει να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και να μην περιορίζονται μόνο στην άκριτη εφαρμογή τους. Η ενασχόληση με τα κοινά θα προσφέρει προβληματισμό και ευαισθητοποίηση.  Σίγουρα, η πολιτεία δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι τους αποξενώνει. Αντιθέτως, να δίνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχει ανάγκη να ακούει τις απόψεις και τις εισηγήσεις των νέων ανθρώπων και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στα κέντρα όπου οι αποφάσεις επηρεάζουν και αφορούν στους νέους. Η τοπική αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να γίνει το πεδίο δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.

Η παιδεία θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην επαύξηση της συμμετοχής των νέων στα κοινά. Δυνατό μέτρο θα μπορούσε να είναι και η ποσόστωση για τη συμμετοχή των νέων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αν κοιτάξει κανείς στα μάτια έναν νέο 18 χρονών θα διαπιστώσει τη βαθιά δυσπιστία του. Όταν ακούει τοπική αυτοδιοίκηση φαντάζεται το τυπικό επίπεδο ενός κομματικού συστήματος. Εμείς δε συμβιβαζόμαστε με αυτή τη συμβατική προσέγγιση. Στέλνουμε στους νέους μήνυμα για μια τοπική αυτοδιοίκηση αντισυμβατική, ανατρεπτική, νεωτερική, νεανική.

Για μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα είναι το πραγματικό πεδίο ουσιαστικής και ανοιχτής συμμετοχής των νέων ανθρώπων.

Θέλουμε τους νέους στον πυρήνα της τοπικής αυτοδιοίκησης με μείωση του ορίου ηλικίας για το εκλέγεσθαι.

Η τοπική αυτοδιοίκηση ασκεί διοίκηση αλλά ταυτόχρονα είναι και θεσμός  έκφρασης. Πρέπει να προστεθούν νεανικές αντιλήψεις γεμάτες ελπίδα για κάτι καλύτερο. Θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση πολιτών, κοινωνίας, δικαιωμάτων, ανάπτυξης, ασφάλειας, πολιτισμού. Ως μεγαλύτεροι θέλουμε τους νέους πολίτες στο δήμο. Οφείλουμε να πείσουμε τους νέους ανθρώπους να διεισδύσουν στον πυρήνα της τοπικής εξουσίας. Είναι σημαντικό να συμμετέχουν σ’ αυτές τις διαδικασίες, διότι μόνο αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν αντισώματα αξιοκρατίας και προοπτικής.

 

Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου από τους νέους

Μια διαδικασία που φιλοδοξεί να ενισχύσει τη συμμετοχικότητα των νέων σε συλλογικές δράσεις – την οποία εντάξαμε στο πρόγραμμά μας -είναι η διοργάνωση προσομοίωσης δημοτικού συμβουλίου από νέους, που θα κληθούν να αναλάβουν ηγετικές θέσεις υποδυόμενοι τους δημοτικούς συμβούλους ενός εικονικού δήμου.

Θα μελετήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση και θα εξοικειωθούν με τις αρχές και τις λειτουργίες της. Θα μπουν στη διαδικασία να ερευνήσουν, να συζητήσουν και να αντιπαρατεθούν ως προς τα φλέγοντα ζητήματα του δήμου, προτείνοντας μέσα από τη συνεργασία και το διάλογο ουσιαστικές λύσεις για τα προβλήματα του τόπου.

Φοιτητές, νέοι, μαθητές στο προσκήνιο!

                                                                                   Ζωή  Ράππου – Μάμαλη

                                                                                                  Φιλόλογος


Σχετικά Άρθρα

# ζωή_αλλάζουμε: Αξιοπρεπής και καθαρός αγώνας κομίζοντας πολιτικό ήθος

# ζωή_αλλάζουμε: Αξιοπρεπής και καθαρός αγώνας κομίζοντας πολιτικό ήθος

Ευχαριστώ θερμά τους άξιους συνεργάτες μου για την τιμή που μου έκαναν να συνταχτούν μαζί μου…
Ζωή Ράππου στην κεντρική ομιλία: Δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα απ’ άκρη σ΄ άκρη σε όλο το δήμο μας ότι αποφασίζουμε από τις 8 Οκτωβρίου να αλλάξουμε τη ζωή μας και την πόλη μας

Ζωή Ράππου στην κεντρική ομιλία: Δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα απ’ άκρη σ΄ άκρη σε όλο το…

Ακολουθεί σε βίντεο και κείμενο η ομιλία κας Ζωής Ράππου, επικεφαλής της Δημοτικής  Παράταξης #ζωή_αλλάζουμε, την…
Χρήστος Κων. Μπαζής: Αυτό μου το παράπονο των πολυπληθών ανεκμετάλλευτων συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Αλμυρού με κινητοποίησε να στηρίξω έμπρακτα τον συνδυασμό ως υποψήφιος

Χρήστος Κων. Μπαζής: Αυτό μου το παράπονο των πολυπληθών ανεκμετάλλευτων συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Αλμυρού με κινητοποίησε…

Ονομάζομαι Χρήστος Κων. Μπαζής, είμαι 42 ετών, αποφοίτησα από το Γενικό Λύκειο Αλμυρού, έχω άριστη γνώση…