• 14 Μαρτίου, 2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 9-3-2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 9-3-2019

Δεν ξέρω αν θα νηστέψουμε

ή αν αρνί θα φάμε…

Μα μέχρι και τις εκλογές

καλούμπα θ’ αμολάμε.

 

Χωρίς να παραβλέπει κανείς τις αιφνίδιες …μπαμπεσιές των μετεωρολογικών προβλέψεων, όλα δείχνουν ότι θα γιορτάσουμε το τριήμερο της Αποκριάς και τα Κούλουμα με πραγματικά ανοιξιάτικο καιρό, έτσι όπως θα επιδίωκε ο καθένας στη θέση μας, που έρχεται ολίγον τι …μπαφιασμένος από τα τερτίπια του φετινού χειμώνα. Καλά να περάσουμε λοιπόν, καθώς στον Αλμυρό και όλη την περιοχή του (Ευξεινούπολη, Σούρπη, Πτελεό και αλλού) προσφέρονται πολλές ευκαιρίες με καρναβαλικές εκδηλώσεις, χορούς και άλλα επίκαιρα δρώμενα. Όσο κι αν τα οικονομικά μας στριμώχνουν και συχνά ξεπροβάλλουν απαγορευτικά για διασκέδαση, ας βρούμε τρόπους γι’ αυτές τις ζωογόνες «ανάσες», τις πρώτες της Άνοιξης.

 

Δεν ξέρω πόσο θα συνδαυλίσει τον εσωτερικό τουρισμό το επικείμενο τριήμερο της Αποκριάς… Ως προς την περιοχή μας πάντως, την αδικημένη από μηχανισμούς προσέλκυσης επισκεπτών, πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τις προσπάθειές μας και με κάθε πρόσφορο μέσον και τρόπο να διαφημίσουμε τις φυσικές ομορφιές της Μαγνησίας (ειδικότερα το Νοτιοδυτικό τμήμα της, τον τόπο μας) και, γενικότερα, τις τουριστικές δυνατότητές της.

 

Ξορκίζαμε διαρκώς τα άσχημα μετεωρολογικά φαινόμενα, τα οποία μάλιστα «βαφτίζαμε» και με αρχαιοελληνικά ονόματα…Την ίδια ώρα, σε άλλα σημεία της Γης η Φύση εκδικείται με πιο άγριους τρόπους, παίρνοντας εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες ζωές, καταστρέφοντας ατομικές περιουσίες, δημόσιες υποδομές, περιοχές ολόκληρες, όπως π.χ. την περασμένη Κυριακή στην Κομητεία Λι της Αλαμπάμα. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν ανεμοστρόβιλος έπληξε περιοχή στις νότιες ΗΠΑ και ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται και παιδιά. Πολλοί ακόμη κάτοικοι της πληγείσας περιοχής τις πρώτες ώρες και μέρες αγνοούνταν, ενώ αρκετοί χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομεία, ορισμένοι με «πολύ βαριά τραύματα».

 

Πολλές φορές το ξέσπασμα της φύσης είναι πολύ άγριο, πάντοτε σχεδόν απρόβλεπτο, απολύτως καταστροφικό. Κι εμείς (πάντοτε επιμηθείς και ποτέ σχεδόν προμηθείς) κλαίμε εκ των υστέρων πάνω από τάφους και ερείπια.

 

Πολλοί είναι οι συντοπίτες μας που έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης, όπως αναφέρει σε ανάρτησή της και η ιστοσελίδα μας «Λαός του Αλμυρού», ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί η εισαγωγή κάποιου στο νοσοκομείο. Ο γνωστός παθολόγος και φίλος Βασίλης Κουρκούμπας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τους δυο τελευταίους μήνες η γρίπη έχει εξελιχθεί σε πανδημία, καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς. Είναι λυπηρό το γεγονός πως μόλις 2.500.000 εκατομμύρια συμπατριώτες μας έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο αριθμός αυτός θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερος. Θετικό είναι πως από την κλινική εικόνα μπορούμε να καταλάβουμε αν ο ασθενής έχει νοσήσει από γρίπη και να χορηγηθεί άμεσα η κατάλληλη αγωγή. Στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, έχουν νοσήσει αρκετοί συμπολίτες μας, όμως απ’ ό,τι γνωρίζουμε δεν είχαμε περιστατικό που να χρειάστηκε νοσηλεία. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη γι’ αυτό όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες καθώς και τις ομάδες που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο πρέπει να εμβολιάζονται. Σίγουρα χρειάζεται ψυχραιμία, ενώ σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάσει τα συμπτώματα της γρίπης, άμεσα πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό του.»

 

Δεν έχουμε λοιπόν σαφή δεδομένα, αν κάποιοι από τους Αλμυριώτες που έχουν ίωση, έχουν τον υπότυπο Η1Ν1, από τον οποίο μετράμε 91 θύματα στην Ελλάδα. Σε επικοινωνία της εφημερίδας μας με παιδιάτρους του Αλμυρού, επιβεβαιώνουν την έξαρση των ιώσεων το τελευταίο δίμηνο, αλλά και πάλι, δεν ταυτοποιήθηκε ο υπότυπος Η1Ν1 σε καμία περίπτωση. Ευχάριστη λοιπόν η διαπίστωση και να προσευχηθούμε να μην ακούσουμε ή δούμε κάτι χειρότερο για το υπόλοιπο (εξ ίσου κρίσιμο) χρονικό διάστημα.

 

Όχι ότι πάω να σας χαλάσω τη διάθεση, χρονιάρες μέρες, αλλά -όπως προειδοποιεί η «Καθημερινή» και ο Προκόπης Χατζηνικολάου- μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να υποβληθούν έως τα τέλη Ιουνίου. Εφόσον η φορολογική διοίκηση καταφέρει να τηρήσει τις προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις, κατά πάσα πιθανότητα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει τον Ιούλιο (αντί του Αυγούστου), κάτι που σημαίνει ότι η πρώτη δόση του φόρου επί των ακινήτων θα καταβληθεί ένα μήνα νωρίτερα, συγκεκριμένα στα τέλη Αυγούστου. Για φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αλλάξει σημαντικά τις διαδικασίες που σχετίζονται κυρίως με τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Είτε τα ζευγάρια υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις είτε μαζί, θα λάβουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα, ο καθένας για τα εισοδήματα που δήλωσε. Εν συνεχεία, εφόσον δεν έχει άλλες υποχρεώσεις (π.χ. πληρωμή ΕΝΦΙΑ) και προκύπτει επιστροφή φόρου, το ποσό θα πιστωθεί σχετικά σύντομα στον λογαριασμό του δικαιούχου. Σε διαφορετική περίπτωση, η επιστροφή θα συμψηφιστεί. Η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου. Βοήθειά μας και περαστικά μας…

 

Κλιμακώνονται και κατ’ ουσίαν πυκνώνουν οι προεκλογικές εμφανίσεις των υποψηφίων και στα τρία «ταμπλό» (εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές), οι οποίοι-ες διατρέχουν όλη την Ελληνική επικράτεια, χωρίς μέχρι στιγμής να δείχνουν (και ευτυχώς) σημάδια έντονης πόλωσης, εκτός ίσως από το κεντρικό και κορυφαίο επίπεδο. Εν πρώτοις (και πάντοτε μέχρι στιγμής και να …χτυπάμε ξύλο) φαίνεται ότι η ευρύτερη Ελληνική κοινωνία δεν συμμερίζεται το «λάδι στη φωτιά» που επιδιώκουν να ρίξουν ορισμένοι, οι οποίοι προσδοκούν προσωπικά πολιτικά οφέλη από την όξυνση. Οι πολλοί πολίτες πάντως φαίνεται πως έχουν πειστεί ότι η πόλωση δεν συμφέρει στη χώρα και το καλύτερο μέλλον που οι πάντες προσδοκούν να ξημερώσει στη συνέχεια δεν πρόκειται να τραφεί από ένα νέο διχασμό.

 

Κι αν κάτι τέτοιο (ο διχασμός) δεν «θέλει» να φυτρώσει στην πολιτική αρένα των εθνικών εκλογών ή των ευρωεκλογών, πολύ περισσότερο δείχνει κλίμα «αλλεργικό» στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που οι σχέσεις ψηφοφόρων – υποψηφίων είναι πιο στενές, αφού ο ένας γνωρίζει πιο καλά τον άλλο.

 

Αντίθετα, σε τοπικό επίπεδο και στις περισσότερες των περιπτώσεων καταγράφεται μια απροθυμία ντόπιων προσωπικοτήτων να στελεχώσουν εκλογικούς συνδυασμούς και ψηφοδέλτια και η διάχυτη εντύπωση ότι το προεκλογικό κλίμα είναι ακόμη «κρύο» και απρόβλεπτο λίγες βδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

 

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι πάλι οι πολίτες εμφανίζονται ανημέρωτοι (από λίγο έως πολύ) για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση, ο «Κλεισθένης», ο οποίος θα ανατρέψει πολλά απ’ όσα ξέραμε για τον τρόπο εκλογής, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όσων εκλεγούν για να στελεχώσουν τα νέα Δημοτικά Συμβούλια και τα Τοπικά Συμβούλια των χωριών που συναπαρτίζουν κάθε ευρύτερο Δήμο ή Περιφέρεια.

 

Συχνά – πυκνά έρχονται διεθνείς ή και παγκόσμιες αθλητικές επιτυχίες και χαράσσουν με χαμόγελα περηφάνιας τα χείλη των όπου της Γης συμπατριωτών μας. Πρόσφατο παράδειγμα, η εξαιρετική Ελληνική παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξήχθη στη Γλασκώβη. Με αποκορύφωμα την πρωτιά στο μήκος του Μίλτου Τεντόγλου με άλμα στα 8.38 μ. οι Έλληνες αθλητές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και κράτησαν ψηλά την ελληνική σημαία για μια ακόμα διοργάνωση. Στα 19 του χρόνια αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στον ανοιχτό στίβο. Με άλμα στα 14.50 μ. η Βούλα Παπαχρήστου κατέκτησε την δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Σκωτία. Η Ελλάδα πήρε ένα ακόμη μετάλλιο κατά την 3η και τελευταία ημέρα του 35ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κλειστού στίβου της Γλασκώβης, με την Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντώ, ενώ η Κατερίνα Στεφανίδη έμεινε εκτός μεταλλίων για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Σεφτέ έκανε ο Κώστας Μπανιώτης. Ο πρωταθλητής μας με άλμα 2.26 κατέκτησε το ασημένιο φέρνοντας ακόμα μία διάκριση στη χώρα μας.

 

Με ανάρτησή της στο twitter, η Ελληνικά Αστυνομία εφιστά την προσοχή των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα του Facebook, σχετικά με ψεύτικους λογαριασμούς και προφίλ. «Προσοχή στα αιτήματα φιλίας, που αποδέχεσαι στα social media… Μπορεί να είναι κάποιος με ψεύτικη φωτογραφία και ταυτότητα…», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. Κι εγώ λέω πως δεν είναι ίσως «κάποιος». Είναι πολλοί και πολλές.

 

Γράφει στο «φατσοβιβλίο» παλιός συνάδελφος, φίλος και συνεργάτης: Ενδιαφέρουσες προτάσεις για το δημογραφικό, δεν λέω… 2.000 για κάθε παιδί δίνει ο Κυριάκος, 200 ευρώ το μήνα, για τρία χρόνια, κάνει ρελάνς η Φώφη. Μπερεκέτια… Γυναίκα, για να κάνουμε το παιδί, ποιος θα μας δώσει;

 

Συνήθως κουτσομπολεύουν οι κομπλεξικοί, τα μεταφέρουν οι τεμπέληδες και τα πιστεύουν οι ηλίθιοι.

 

«Δείχνω συμπάθεια στον χαζό, στον βλάκα, στον ζητιάνο… Όμως μισώ τον πονηρό, τον ψεύτη, τον ρουφιάνο….» (Μανώλης Καργιολάκης).


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…