• 12 Μαρτίου, 2019

Και τώρα ο «Κλεισθένης» – Γράφει ο Χρήστος Τσιοκάρας

Και τώρα ο «Κλεισθένης» – Γράφει ο Χρήστος Τσιοκάρας

Μετά τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη», σειρά έχει ο «Κλεισθένης 1», με την απλή αναλογική που ήταν πόθος πολλών ετών της Αριστεράς. Πλέον έγινε Νόμος του Κράτους και στο εξής ορίζει τις αυτοδιοικητικές εκλογές για δήμους και περιφέρειες την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου κάθε 4 χρόνια. Κατ’ εξαίρεση, με την πρώτη εφαρμογή για να μην υπάρξει αντίφαση με το Σύνταγμα, οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα γίνουν στις 26 Μαΐου του 2019 μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Ο «Κλεισθένης» είναι μία από τις μεγαλύτερες τομές θεσμικού εκσυγχρονισμού της αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, καθώς και του κράτους που κάνει η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό, μετά την αναθεώρηση του συντάγματος θα ακολουθήσει και ο «Κλεισθένης 2» για την κατάργηση της αποκεντρωμένης διοίκησης, ώστε όλες οι αποφάσεις να παίρνονται στο κατώτερο δυνατό επίπεδο που είναι οι Δήμοι της Χώρας.

Η κυβέρνηση με τον «Κλεισθένη» δίνει μια καλή πάσα στους απλούς δημότες όλης της Χώρας, με την απλή αναλογική, ως ένα δικαιότερο σύστημα που επιτρέπει συγκλίσεις και δημιουργεί μηχανισμούς ελέγχου της αυτοδιοικητικής εξουσίας. Έτσι και οι μειοψηφίες θα μπορούν να συμμετέχουν αναλογικά σε όλες τις επιτροπές, καθώς και να παίρνουν θέσεις αντιδημάρχων υπό προϋποθέσεις στο Δ.Σ του Δήμου.

Ο «Κλεισθένης» ανατρέπει το δημαρχοκεντρικό μοντέλο πολλών ετών όπου κάποιοι είχαν καλομάθει με το 30% των ψήφων να ελέγχουν το 60% των συμβουλίων!

Βαθαίνει την δημοκρατία, επιβάλλει την διαφάνεια και θέτει τέλος στη διαπλοκή!

Ενεργοποιείται ο θεσμός των δημοψηφισμάτων, ενδυναμώνεται η συμμετοχή των πολιτών.

TΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ;

Για τα 18 χωριά και οικισμούς της νοτιοδυτικής Μαγνησίας, ο νέος νόμος «Κλεισθένης 1» σημαίνει ότι τα χωριά, ιστορικές κοινότητες με 2.000 χρόνια ύπαρξης, ξαναπαίρνουν μέρος από την αίγλη και την δύναμή τους!

-Αυτό γίνεται με την αλλαγή ότι: «τα Δημοτικά διαμερίσματα, μετονομάζονται σε Κοινότητες, ανεξαρτήτως του πληθυσμού τους». Άρθρο 2 Συγκρότηση δήμων σελ.2

-Χορηγούνται πόροι και αρμοδιότητες στα Τοπικά Συμβούλια και στους προέδρους των κοινοτήτων (κάτω των 300 κατοίκων), ώστε να μπορούν να προγραμματίζουν μικρά έργα τα οποία οι πρόεδροι θα εισηγούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Στη συνέχεια, με τα χρήματα που θα τους χορηγούνται θα προχωρούν στην υλοποίησή τους. Άρθρα 82-84

-Οι κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων, θα έχουν ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή του προέδρου της κοινότητας. Έτσι, οι κάτοικοι θα έχουν καλύτερη επιλογή.

-Οι κοινότητες άνω των 301 κατοίκων, θα εκλέγουν πρόεδρο και δυο συμβούλους και ανάλογα με τον αριθμό των κατοίκων, το τοπικό συμβούλιο θα είναι τριμελές, πενταμελές κλπ.

-Στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους Σούρπης και Πτελεού ένας υποψήφιος για Πρόεδρος, θα μπορεί να κατεβάσει ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο από τις παρατάξεις.

Έτσι μέσω των δημοτών του Αλμυρού και των χωριών θα ανθίσει ξανά η δημοκρατία στις Δημοτικές Κοινότητες.

 


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…