• 7 Μαρτίου, 2019

Δεν είδα… Δεν άκουσα… Δεν ξέρω – Ενημέρωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της σχολικής βίας

Δεν είδα… Δεν άκουσα… Δεν ξέρω – Ενημέρωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της σχολικής βίας

Το τμήμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που απαρτίζεται από επισκέπτριες υγείας του Κ.Υ Αλμυρού με αφορμή την 6η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού ενημερώνει τους μαθητές και τους γονείς:

Το κοινωνικό αυτό φαινόμενο απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις σύγχρονες κοινωνίες και παίρνει εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις.  Είναι κάτι που μας αφορά όλους γιατί έχει επιπτώσεις σε διαφορετικά επίπεδα και χρειάζεται συνεργασία και επικοινωνία απ’ όλες τις πλευρές ώστε να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες αντιμετώπισής του.

Σύμφωνα με το ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής η Ελλάδα πρωτοστατεί στα ποσοστά μαθητών που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο σε περιστατικά εκφοβισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με βάσει την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του παιδιού και των εφήβων, το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού είναι διεθνές αφού το 55% των παιδιών στην Ευρώπη που έχουν εκφοβιστεί υποστηρίζουν ότι ως συνέπεια βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης με περισσότερο από το 1/3 των παιδιών να υποστηρίζει ότι έκανε κακό στον εαυτό του ή σκέφτηκε να αυτοκτονήσει.

Το 28% των μαθητών 6-12 ετών στις ΗΠΑ έχει δεχθεί εκφοβισμό. Το 20% – 30% όλων των μαθητών που υφίστανται εκφοβισμό ενημερώνουν κάποιον ενήλικα.

Το δίκτυο κατά της βίας στο σχολείο που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου δίνει σημαντικές συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τρόποι αντιμετώπισης του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο:

  • Δεν εκφοβίζουμε, δεν ενοχλούμε ή δεν πειράζουμε άλλα παιδιά
  • Προσπαθούμε να βοηθάμε όσα παιδιά εκφοβίζονται
  • Βάζουμε στις παρέες μας όσα παιδιά μένουν στο περιθώριο
  • Εάν καταλάβουμε ότι κάποιο παιδί εκφοβίζεται, το λέμε σε κάποιον ενήλικο στο σχολείο και στο σπίτι

Που μπορείτε να απευθυνθείτε:

1056 Εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS από το Χαμόγελο του Παιδιού

111-116 Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων της ΕΨΥΠΕ

800113200 Συνήγορος του Πολίτη κύκλος δικαιωμάτων του παιδιού