• 6 Μαρτίου, 2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 2-3-2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 2-3-2019

Ήταν κακός και άτακτος

ο φετινός χειμώνας

και τον ξορκίζει δραστικά

ο ανθός μιας ανεμώνας.

Και ο καιρός τρελάθηκε… Από τη μια μεριά άρχισαν να μπουμπουκιάζουν τα δένδρα και ν’ ανθίζουν τα πρώτα λουλούδια της Άνοιξης και, από την άλλη, μας πλάκωσαν τα χιόνια, οι βροχές και το ψύχος της «Ωκεανίδας»…. Λίαν επιεικώς μπορούμε να ομολογήσουμε πλέον ότι φέτος …μπαφιάσαμε με τα τερτίπια του Χειμώνα. Νισάφι πια… Και σε παρακαλώ, καλέ μου Μάρτη, μη μας κάνεις να κάψουμε και τα …παλούκια, όπως έμαθε να σε δυσφημεί η γνωστή παροιμία.

Επειδή, όμως, κύριε Μάρτη (καλό μας μήνα από χθες), οι μετεωρολογικές προγνώσεις άρχισαν πάλι να «μυρίζουν» κάποιες θερμοκρασιακές κωλοτούμπες, λίαν χειμωνιάτικες, κάτσε φρόνιμα και μη μας παρα-ζορίζεις πλέον…

Τραγικές εικόνες διέτρεξαν το διαδίκτυο και δείχνουν τις ζημιές που προκάλεσε η «Ωκεανίδα», ειδικότερα στη Κρήτη, που πλήρωσε βαριά τα λύτρα και σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές καταστροφές. Δυστυχώς, όχι μόνο στη χώρα μας, που σε γενικές γραμμές είναι σκέτος παράδεισος, ο πλανήτης πληρώνει ακριβά το ξέσπασμα της φύσης και τις ακρότητες που καταγράφονται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της Γης. Και κάτι μου λέει, ότι όλα αυτά δεν είναι πια μόνο συμπτώσεις, αλλά όλοι έχουμε βάλει το χεράκι μας στην καταστροφή της Φύσης.

Μια σοβαρή παράμετρος στη χειμωνιάτικη καθημερινότητά μας είναι η γενικευμένη διαπίστωση ότι -συν όλοις τοις άλλοις- έχουν «στεγνώσει» τα πορτοφόλια του κοσμάκη. Όσες περικοπές κι αν γίνουν στα καθημερινά έξοδα του κάθε νοικοκυριού, ακόμη και για τα ελάχιστα που μαγειρεύει στο τσουκάλι του, ο μήνας δεν βγαίνει με τα «ψίχουλα» των σημερινών μισθών ή συντάξεων. Στην τοπική αγορά δεν αποτελεί πια ούτε καν «κοινό μυστικό», ότι δεν κυκλοφορεί ούτε …δίφραγκο. Οι ντόπιοι καταστηματάρχες έχουν ξεπεράσει πλέον τα όρια της αντοχής τους, αλλά και της απόγνωσης, της απελπισίας.

Αχ, πού είναι, άραγε, εκείνες οι παλιότερες προεκλογικές χρονιές, που κάποιοι υποψήφιοι έστελναν σε κάποιες φτωχές γιαγιούλες και κανένα βαρέλι με …πετρέλαιο θέρμανσης; Τώρα όλα αυτά τα κουβαρνταλίκια της «πελατειακής» απόπειρας του υποψηφίου με τον ψηφοφόρο του κόπηκαν κι έμειναν μόνο τα παγωμένα και «στημένα» χαμόγελα των -κατά άλλα- «επί τόπου». Των «επί τόπου» εκείνων που θα μας έχουν ξεχάσει πάλι όλους την επομένη των εκλογών και θα κόψουν «ρόδα μυρωμένα» για …άλλους τόπους.

Αλλά ως προς τα προεκλογικά καθέκαστα πολλά έχουν αλλάξει, «υπακούοντας» στα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει για τα καλά -εδώ και μια δεκαετία- τη δύσμοιρη χώρα μας.

Εκεί που οργιάζει ο προεκλογικός «αγώνας» είναι πάντως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού το ίντερνετ «ανοίγει» εύκολα τις πόρτες των προσωπικών δεδομένων του καθενός και δίνει βήμα στους υποψηφίους, διασπείροντας τις προεκλογικές τους αναφορές σε όλη την …υφήλιο. Χαμός στo ίσωμα, δηλαδή…

Διευκρινίσεις σχετικά με το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης της Βόρειας Μακεδονίας προς τη Γραμματεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δίνουν πηγές του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Το Υπουργείο, αφού κάνει λόγο για «εκτεταμένες διαστρεβλώσεις», σημειώνει: «Η ρηματική διακοίνωση αναφέρεται στην υπηκοότητα των πολιτών της γείτονος ως “Μακεδόνας / πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας». Ήτοι, είναι διατύπωση που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και συνεπώς ο όρος «Μακεδόνας / πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» είναι ενιαίος, δεν περιέχει δύο εναλλακτικές ούτε απομονώνεται κάποιο συστατικό του.» Κι όλα αυτά είναι μόνο η αρχή που αρχίζει να …κακομαθαίνει τους κίβδηλους «Μακεδόνες» της Βόρειας «γειτονιάς» μας, που ήδη στρογγυλοκάθονται πάνω στην …ύποπτη συμφωνία των Πρεσπών και ολοένα ανοίγει περισσότερο η όρεξή τους, να ζητούν, να απαιτούν αστήριχτα και να κλέβουν ό,τι μπορέσουν.

«Όσο με αφορά δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψω να λεηλατηθεί η παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου από τους τυχοδιώκτες του κ. Τσίπρα», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της σε προσυνεδριακή συγκέντρωση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, όπου τόνισε πως «ο πρωθυπουργός είναι σε απόγνωση μπροστά στην ήττα», χαρακτηρίζοντας τον κ. Τσίπρα «βαρίδι» για την Αριστερά και τη χώρα και σημειώνοντας πως η Νέα Δημοκρατία είναι ο πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλός της. Πάντως, είτε από τον πανικό των δημοσκοπήσεων ή από τα αδιέξοδα του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ (που ολοένα και φυλλοροεί), τα οποία κληρονόμησε η κ. Φώφη, η προεκλογική ατμόσφαιρα δείχνει να θερμαίνεται ραγδαία και η πόλωση είναι προ των πυλών. Από καιρό…

Μόνο αστεία ή απλή δεν είναι η κατηγορία που βαραίνει τον κ. Πολάκη, στην υπόθεση υποκλοπής της τηλεφωνικής συνομιλίας του του με τον Στουρνάρα. Σύμφωνα με πηγές του ρεπορτάζ («Καθημερινή»), «υπό άκρα μυστικότητα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προσήλθε στον εισαγγελέα και κατέθεσε για την υπόθεση της ηχογράφησης της συνομιλίας του με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και την παρέμβαση του εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας κατά τη δίωρη κατάθεσή του στον εισαγγελέα Χαράλαμπο Μαρκαντωνάκη που χειρίζεται την έρευνα, «καίει» τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, στον οποίο και επιρρίπτει την ευθύνη της παράνομης καταγραφής της ιδιωτικής τους συνομιλίας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος φέρεται να κατέθεσε ότι ο Παύλος Πολάκης τού τηλεφώνησε στο κινητό του τηλέφωνο προκειμένου να του διαμαρτυρηθεί για την έρευνα που διατάχθηκε για το δάνειο που είχε πάρει από την Τράπεζα Αττικής και από την πρώτη στιγμή του δήλωσε (ο Πολάκης) ότι «τον γράφει» χωρίς να έχει σε καμία περίπτωση τη συναίνεσή του. Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, υποστήριξε ότι το γεγονός της ηχογράφησης δεν αρνήθηκε αμέσως μόλις προέκυψε το όλο θέμα ο Παύλος Πολάκης, αλλά με καθυστέρηση και όταν ήδη είχε γίνει η εισαγγελική παρέμβαση για αδίκημα που επισύρει ποινές ως και δέκα χρόνια κάθειρξη.» Και φυσικά, εύλογα θα αναρωτιέται κανείς, πότε και πώς θα φτάσει ενώπιον της Δικαιοσύνης και στο ακροατήριο αυτή η ιστορία και αν θα δικαστεί, με ποια ποινή κτλ. ο τωρινός Υπουργός.

Απάντηση στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου δίνει με άρθρο της στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» η ντέιμ Τζάνετ Σούσμαν (dame Janet Suzman), πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και ηθοποιός, τώρα μάλιστα που φουντώνουν άλλες φήμες ότι δεκαόροφα υπό ανέγερση κτίρια απειλούν τη θέα προς την Ακρόπολη των Αθηνών: «Δεν είμαι ούτε λόγιος ούτε ακαδημαϊκός. Η θέση μου στην Επιτροπή είναι εκείνη ενός απλού επισκέπτη μουσείου και ως τέτοιος μπορώ να δω ξεκάθαρα ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται σε λάθος χώρο. Έχουν ανάγκη το αττικό φως του ήλιου να τα φωτίζει με φόντο τον γαλανό ουρανό. Ζητούν να επανενωθούν με το άλλο τους μισό στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης όπου πάντοτε τα περιμένει μια θέση», τονίζει η κ. Σούσμαν. «Πρέπει να εκτεθούν μπροστά στον ίδιο τον Παρθενώνα, ο οποίος εξακολουθεί να στέκεται όρθιος. »Πρέπει να αντικρύζουν αυτόν τον χώρο, ώστε εγώ, ο επισκέπτης, να μπορώ να γυρίσω το κεφάλι μου και να αναφωνήσω: «Τώρα πια μπορώ να το δω: να από πού προέρχονται!». «Όχι άλλο μουντό φως, όχι άλλα ορφανά αγάλματα. Πρέπει να επανενωθούν με το άλλο μισό του αετώματος που βρίσκεται σε αυτό το εξαίσιο μουσείο, έτσι ώστε εγώ, ο επισκέπτης, να μπορώ να αντιληφθώ τη σιωπηρή συζήτηση που διεξάγεται μεταξύ τους», προσθέτει.

Η κ. Σούσμαν καταλήγει με ένα απόσπασμα από δημοσίευση ενός ετέρου μέλους της Επιτροπής, του Αλέξι Κέι Κάμπελ (Alexi Kaye Campbell): «Με το να ζητάς πίσω κάτι που έχει τεράστια σημασία, το οποίο σου αφαίρεσαν ενώ βρισκόσουν υπό κατοχή, ζητάς απλώς να αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Του ζήτησα να με παντρευτεί. Δεν μπορούσα να τον κυνηγάω συνέχεια», εξομολογείται η 98χρονη νύφη. Μια γλυκιά ιστορία αγάπης που καρπώθηκε καθυστερημένα, αλλά μας θυμίζει πως ποτέ δεν είναι αργά να βρεις τον έρωτα της ζωής σου. Εκείνη 98 χρονών και εκείνος 94, γνωρίστηκαν στο γυμναστήριο και παντρεύτηκαν. Η Γερτρούδη Μοκότοφ και ο Άλβιν Μαν συστήθηκαν για πρώτη φορά πριν από οκτώ χρόνια σε ένα γυμναστήριο στο Middletown της Νέας Υόρκης, το οποίο επισκέπτονται μέχρι σήμερα, δύο φορές την εβδομάδα.

Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά λοιπόν; Ή μήπως παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του; Ποιος μπορεί να ερμηνεύσει τα κατάβαθα της ανθρώπινης ψυχής, τα κουράγια, τα σκιρτήματα και τα όνειρά της; Η ζωή είναι ένα ωραίο ταξίδι με πολλούς κάβους, όνειρα, πίκρες και χαρές, θυσίες και πείσμα. Και για την περίπτωση των σχεδόν αιωνόβιων ερωτευμένων, πριν ίσως …γελάσετε, «υποχρεούστε» να χειροκροτήσετε.


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…