• 23 Φεβρουαρίου, 2019

Δημοτική Πρωτοβουλία: Κοινωνική Πρόνοια Δείκτης Πολιτισμού και Ανθρωπιάς – Όχι μόνο στο κέντρο του Αλμυρού, αλλά και σε κάθε γωνιά του

Δημοτική Πρωτοβουλία: Κοινωνική Πρόνοια Δείκτης Πολιτισμού και Ανθρωπιάς – Όχι μόνο στο κέντρο του Αλμυρού, αλλά και σε κάθε γωνιά του

Μια  Δημοτική Αρχή, κρίνεται  από  το κοινωνικό  της έργο και τις έμπρακτες  ευαισθησίες της προς  τις ευπαθείς  ομάδες  του πληθυσμού της. Ο Δήμος  δεν  είναι και ούτε μπορεί να  είναι επιχείρηση, με  στόχο  το κέρδος  και τη δημιουργία  αποθεματικών.

Αποθεματικό  της, πρέπει να είναι  το κοινωνικό της έργο.

Στη δίνη της οικονομικής κρίσης, στην οποία στροβιλίζεται πλήθος  συμπολιτών μας,  η τοπική αυτοδιοίκηση  καλείται να  αναλάβει  ευθύνες και δράσεις.

Η ανεργία, η  καθολική συρρίκνωση του εισοδήματος και η φτωχοποίηση σημαντικής  μερίδας  κατοίκων του Δήμου μας, έχουν παραλύσει τη ζωή τους και διαρρήξει τη  κοινωνική συνοχή.

Αδυναμία  επιβίωσης, επιπτώσεις  στην υγεία, επιβάρυνση ψυχολογίας, κοινωνικός αποκλεισμός, έλλειψη διάθεσης  για ζωή και δημιουργία, αφήνουν  έντονο το αποτύπωμά  τους  στη κοινωνία  μας.

Στην  ανατροπή της  κανονικότητας  της  ζωής    που  προκάλεσε η κρίση,  είναι αναγκαίο να  καταστεί  ο Δήμος  γνήσιος   θεσμικός εκφραστής της  κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Γι’ αυτό,  οφείλει να  συμμετάσχει  ενεργά  στη διαχείριση  και υλοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων καταπολέμησης  της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και άλλων συναφών κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων του ΕΣΠΑ, έστω και λίγο πριν λήξει. Όχι άλλες  χαμένες  ευκαιρίες  για  την αξιοποίησή του. Σήμερα, θεσμικά, υπάρχουν περισσότερες   σε  σχέση με το παρελθόν, δυνατότητες  για κοινωνικό έργο, αν και οι πόροι από τη κεντρική διοίκηση έχουν δραματικά μειωθεί.

Εμείς, ως  συνδυασμός  με το ανθρώπινο πρόσωπο και τις ευαισθησίες  προς  τη κοινωνία,  σχεδιάζουμε  την ανασύνταξη των δομών που υπάρχουν στον  Δήμο, στον  τομέα  αυτό, τον εμπλουτισμό τους και προσανατολισμό σε  καινούργιες  δράσεις.

Οι στόχοι που παραθέτουμε δεν αφορούν το κέντρο του Αλμυρού, αλλά κάθε χωριό, κάθε πολίτη «απ’ άκρη σ’ άκρη» του Δήμου μας.

Στόχοι μας  είναι:

  1. Μείωση δημοτικών τελών. Υπάρχει δυνατότητα  και θέληση  και αφορά  όλους τους πολίτες, ανεξαίρετα. Αποτελεί δέσμευσή μας.
  2. Μείωση τελών ύδρευσης, ειδικά στη περιφέρεια του Δήμου μας, που καταβάλλουν χαράτσι αδικαιολόγητα.
  3. ΚΑΠΗ. Επιτακτική η ανάγκη να επαναλειτουργήσει  με  ουσιαστικές  δράσεις. Η  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  των  πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα είναι προτεραιότητα και μάλιστα  με  περιφερόμενη λειτουργία, στις εγκαταλελειμμένες   δημοτικές  ενότητες του Δήμου μας. Δεν είναι δυνατόν  η τρίτη ηλικία  να εισπράττει την αδιαφορία  του Δήμου μας.  Εκτός από τη φροντίδα  τους,  η  ψυχαγωγία , με ποικίλες  δραστηριότητες, αλλά και η ένταξή τους  στη κοινωνική ζωή, θα είναι  η απόδειξη  της ευαισθησίας  μας  για  τους απόμαχους της  ζωής, που τόσα  έχουν προσφέρει  στις  οικογένειές  τους και  την  κοινωνία.
  4. Συστηματική καταγραφή προβλημάτων πολιτών και παροχή υπηρεσιών.
  5. Πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι. Το πρόγραμμα αυτό θα συνεχισθεί και θα ενισχυθεί
  6. KΔΑΠ Η απασχόληση  των παιδιών των εργαζόμενων, θα ανακουφίσει  τους γονείς, θα  βοηθήσει  δε τα παιδιά  στην κοινωνικοποίησή τους, τη  ψυχαγωγία  και διαμόρφωση  της προσωπικότητάς  τους.
  7. Συνεργασία με ειδικό φορέα για άτομα εξαρτημένα  από ουσίες και άλλες  εξαρτήσεις. Θέμα ιδιαίτερα  σοβαρό   για  τους  νέους  μας, για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ελλοχεύουν.

8. Ενημέρωση των πολιτών  με  ημερίδες και σεμινάρια   σε  συνεργασία με  ειδικούς και φορείς  (ιατρούς, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους) για  την αντιμετώπιση προβλημάτων που  αντιμετωπίζουν.

  1. Ανάπτυξη δικτύου εθελοντισμού και συνεργασίας  για  επίτευξη κοινών στόχων  στο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.
  2. Υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν ειδικές κατηγορίες  πολιτών.
  3. Στήριξη του σχολείου ειδικής αγωγής.
  4. Δράσεις για τον πολιτισμό, θα ανοίξουν δρόμους  για την  ανακούφιση των πολιτών την καλλιέργειά  τους  και συμβολή καθοριστική  για ποιότητα  ζωής.
  5. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που μαστίζει ιδιαίτερα τη νεολαία μας, αλλά και  της  ύφεσης που συνεχίζει να μας πλήττει σχεδόν δέκα  χρόνια, επικεντρώνουμε  το πρόγραμμά  μας  στην υποβοήθηση  της ανάπτυξης, μέσα  από την οποία  θα αντιμετωπισθούν τα  μεγάλα προβλήματα  της κοινωνία  μας, τα οποία  και έχουν διαλύσει  τη συνοχή της.

Η ζωή είναι χαρά και δημιουργία και ο κάθε  άνθρωπος έχει δικαίωμα σ΄ αυτή και ο Δήμος  υποχρέωση  να συμβάλλει σ΄ αυτή τη κατεύθυνση.

Σύνθημά  μας είναι: Κανένας  πολίτης  στο περιθώριο της κοινωνικής  ζωής.

Κανένας πολίτης αβοήθητος, εγκαταλελειμμένος στην ανημπόρια  και τη μοναξιά.

Αρωγοί σ΄ αυτούς που έχουν ανάγκη και όχι μόνο.

Με  την θέληση, την  πείρα και το όραμα που διαθέτουμε, θα επικεντρωθούμε στο κορυφαίο θέμα  της πολιτικής μας,  τη κοινωνική πρόνοια. Για  την κοινωνία των πολιτών, που μας εμπνέει και καθοδηγεί τα  βήματά  μας.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…