- 18 Φεβρουαρίου, 2019
Αλμυρά – Γλυκά για την τσέπη σας – γράφει η Μαρία Μακατσιάνου
έκδοση 16-2-2019
Φορολογικές δηλώσεις 2019
Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς το εναρκτήριο λάκτισμα για το ετήσιο ραντεβού με την εφορία έδωσε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, με την έκδοση των νέων εντύπων φορολογίας εισοδήματος.
Οι αλλαγές που επέρχονται είναι ελάχιστες, ωστόσο υπάρχει μία σημαντική καινοτομία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή είναι το ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα που θα λάβουν οι σύζυγοι ανεξάρτητα από το εάν θα επιλέξουν να υποβάλουν κοινή ή ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Το νέο έντυπο Ε1 δεν έχει ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με το περσινό ενώ δεν αλλάζει τίποτα στον τρόπο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα θα πληρώσουν το φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη έως τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 29 Νοεμβρίου.
Η ηλεκτρονική πύλη του Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει εντός του Μαρτίου και οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Ιουνίου για να εκπληρώσουν την ετήσια φορολογική τους υποχρέωση. Τα βασικά σημεία που συνθέτουν τον καμβά των φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι η διενέργεια ξεχωριστής βεβαίωσης του φόρου και έκδοσης δύο εκκαθαριστικών σημειωμάτων, ένα για κάθε σύζυγο, στην κοινή φορολογική δήλωση. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.
Επίσης διευρύνεται ο αριθμός των φορολογούμενων που απαλλάσσονται από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος. Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών καθώς και όσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή αδράνειας. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας. Το ελάχιστο συνολικό ποσό των δαπανών που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του ατομικού -δηλωθέντος ή τεκμαρτού – φορολογητέου εισοδήματος, ως εξής: 10%, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν καλύψει το εισόδημά τους με το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% στο ποσό που λείπει.