• 6 Φεβρουαρίου, 2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 2-2-2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 2-2-2019

Ας χαίρονται οι Σκοπιανοί

τα «δώρα» του Αλέξη.

Σύντομα οι ΕΛΛΗΝΕΣ θα πουν

την τελευταία λέξη.

 

Θλίψη, οργή και πόνος ξεχειλίζουν για το διεθνές παιχνίδι που παίχτηκε στην πλάτη της Μακεδονίας και την κλοπή του ονόματος (αρχικά) που έγινε χατιρικά στους Σκοπιανούς και στους «ιέρακες» πάτρωνές τους. ‘Όμως, η απάτη και το ψέμα έχουν …κοντά πόδια και η παραχάραξη της Ιστορίας βοά, είναι κάτι παραπάνω από ορατή, κάτι παραπάνω από άδικη.

 

Ο συμπατριώτης μου (παιδί της Νέας Ιωνίας) διακεκριμένος καθηγητής και φίλος Θρασύβουλος Μαχαίρας, γράφει στο διαδίκτυο, για το κακό που συντελέστηκε για τη Μακεδονία μας, με την Κοινοβουλευτική αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Κυβέρνηση και τους …συνοδοιπόρους αυτής: «Μου είναι οδυνηρό συναισθηματικά να βλέπω στο χρονολόγιό μου πράγματα για τη Μακεδονία που χάθηκε. Προσωπικά θεωρώ δυσβάσταχτο να υπάρχει Σλάβικο κράτος «Μακεδονία» δίπλα μας όταν εμείς είχαμε ιστορία χιλιετιών με το όνομα «Μακεδονία» και που με τα τόσα κομματικά και προσωπικά λάθη μερικών δεκαετιών (άντε και μιας εκατονταετίας) χάσαμε. Μου είναι αδύνατο να δεχτώ ότι τα λάθη των ανίκανων πολιτικών μας του 20ου αιώνα μπορεί να γίνουν τετελεσμένο γεγονός για μας του 21ου αιώνα και μάλιστα με επιβολή ιστορικής απόδειξής και τελικής επιλογής σκυψίματος μπροστά σε ένα κράτος που παλεύει να κλέψει όνομα και είναι σε απόγνωση να βρει ιστορία για να σταθεί. Το όνομα «Μακεδονία» δεν χαρίζεται σε κάπηλο κράτος που δεν έχει καμιά ταυτότητα, αλλά που εκμεταλλεύτηκε την υποστήριξη ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ μέσα από τόσα λάθη μικρών Ελλήνων. Μου είναι τόσο οδυνηρό να σκέφτομαι ότι είμαστε ένας εντελώς αυτοκαταστροφικός λαός που όταν την πατρίδα του δεν την καπηλεύονται ακροδεξιοί ή ακροαριστεροί φασίστες και ξένα κέντρα αποφάσεων, πάρα πολλοί ανάμεσά μας βρίσκουν επιχειρήματα για να μη τη βοηθήσουν σε τίποτε να διαφυλάξει από την κλεψιά έστω και ένα «ρούχο» της. Μάλλον αγνοώ αν αυτό συμβαίνει πουθενά αλλού στα Βαλκάνια ή στη Γη.»

 

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε, χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής για τη μη αποδοχή του κυρίαρχου αιτήματος της ΓΣΕΕ, για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, σχολιάζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Εντάξει, βρε παιδιά…. Είθισται προεκλογικά να μοιράζονται καθρεφτάκια και άλλα μπιχλιμπίδια στους ιθαγενείς – ψηφοφόρους. Εσείς όμως, αντί να ρίχνετε τα συνήθη «καντήλια» σας (σε πλήρη σύγχυση, υποθέτω), προτιμότερο θα ήταν να σκεφτείτε καλύτερα και να ζυγίσετε καλά, ψύχραιμα, το τί θα ρίξετε στην κάλπη, όταν έρθει η ώρα να στηθεί.

 

Έχουμε πλέον μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές, επισημαίνει σε κύριο άρθρο της η «Καθημερινή». «Η ανησυχία είναι πως η κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα όριο στο τι θα κάνει τους επόμενους μήνες, είτε από πλευράς παροχών και ξηλώματος μεταρρυθμίσεων είτε από πλευράς εργαλειοποίησης των θεσμών. Η χώρα βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση. Οι αγορές μάς βλέπουν με μεγάλη δυσπιστία και οι αποφάσεις για επενδύσεις έχουν «παγώσει». Η κοινή γνώμη είναι βαθύτατα διχασμένη. Η πόλωση και η τοξικότητα θα φτάσουν στα άκρα, ιδίως αν η κυβέρνηση επιστρέψει στην τακτική της εξόντωσης αντιπάλων χωρίς στοιχεία. Το καλύτερο για τη χώρα θα ήταν να γίνουν πολύ σύντομα οι εκλογές. Και βέβαια, να μην υπάρξουν ακρότητες που θα τη θέσουν σε κίνδυνο.»

 

Εύκολα θα πρόσθετε κανείς, ότι πολλές από τις παραπάνω σοβαρές και ανησυχητικές επισημάνσεις μοιάζουν ρητορικές και λίγοι είναι εκείνοι που δεν βλέπουν από τώρα την προεκλογική ρεμούλα που ήδη καραδοκεί, για να μην πω ότι άρχισε ήδη. Ο Θεός να βάλει το χέρι του, αν και η ψηφοθηρία δεν είναι δουλειά δική Του. Ο σκοπός (της επανεκλογής) δεν αγιάζει απλώς τα μέσα. Εδώ θα γίνει κάτι χειρότερο: Ο σκοπός θα …σφαγιάσει τα μέσα.

 

ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ και Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης είναι οι τέσσερις πρώτες ΔΕΚΟ που επισημάνθηκαν εκ νέου, προ ημερών, να οφείλουν εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ και να «βουλιάζουν» ολοένα και περισσότερο, σ’ ένα οικονομικό περιβάλλον, που η ίδια η χώρα φτωχαίνει διαρκώς και ο ιδιωτικός τομέας διαλύεται, πνιγμένος στα αδιέξοδα. Το περιβόητο «πελατειακό» κράτος που κρύβεται πάντοτε πίσω από τέτοιες και παρόμοιες επιχειρήσεις του Δημοσίου, με άχρηστες προσλήψεις, κακοδιοίκηση και σπατάλες, αδιάπτωτο συνεχίζει το …αντιπαραγωγικό του έργο. Το χάσμα μεγεθύνεται, ο λαός -κατά τα άλλα- πεινάει και δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί κανενός.

 

Η αρνητική πορεία όλων των προηγούμενων ετών, σε συνδυασμό με ορισμένες «καταστροφικού» χαρακτήρα αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης, φέρνει τη νέα διοίκηση των ΕΛΤΑ -ειδικότερα- προ τετελεσμένων. Η διορισμένη από το υπερταμείο διοίκηση καλείται να βάλει «βαθιά το μαχαίρι» στην εταιρεία περιορίζονται κατά 1/3 τόσο τις θέσεις εργασίας όσο και τα σημεία παρουσίας (καταστήματα) στη χώρα. Η περικοπή του κόστους λειτουργίας της κατά 83 εκατ. μέχρι το 2021, είναι ο βασικός πλέον στόχος. Για να επιτευχθεί αυτό, θα απαιτηθεί η μείωση του μόνιμου προσωπικού κατά 2.100 θέσεις εργασίας (από 5.900 σήμερα) και τη μείωση των καταστημάτων σε 450 από 700 σήμερα. Και, αν νομίζετε, ότι κινδυνεύει η λειτουργία του υποκαταστήματος του Αλμυρού, ε ναι… Χωρίς να έχω κανένα στοιχείο στα χέρια μου ακόμη, η αλήθεια είναι ότι με ζώνουν τα μαύρα φίδια…

 

Βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, πλην όμως μικρό, χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, εξηγώντας ότι τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν έχουν ακόμη αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και οι αποδόσεις τους παραμένουν υψηλές και ευμετάβλητες. Έστω κι έτσι πάντως έγινε μια δειλή αρχή. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να μην λένε οι …κακοί, ότι το μόνο που πουλήσαμε (για να βγούμε στις αγορές) ήταν η ….Μακεδονία.

 

Ούτε η αύξηση του κατώτατου μισθού, ούτε η έξοδος στις αγορές μπορούν να κρύψουν τα πραγματικά, δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, αναφέρει μια πολιτική ανάλυση στο in.gr. «Το πρόσφατο επεισόδιο στη Βουλή, με την αδυναμία να βρει πλειοψηφία και να περάσει νομοσχέδιο, είναι ένα μόνο δείγμα της προβληματικής πολιτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Μια κυβέρνηση – κουρελού, όπου τα πολιτικά «ρετάλια» εκβιάσουν για στήριξη έναντι ποιος ξέρει ποιων ανταλλαγμάτων. Και ταυτόχρονα μια χώρα που βρίσκεται στον … αυτόματο πιλότο, σε μια χρονική στιγμή που απαιτούνται καθαρές λύσεις και στιβαρή διακυβέρνηση. Οι συνέπειες της τακτικής Τσίπρα να πάει κατά μέτωπο με την κοινωνία στο θέμα του «Μακεδονικού» είναι εμφανείς καθώς το κοινοβουλευτικό «ξεγύμνωμα» δεν μπορεί να αποκρυβεί. Ακόμη κι αν περνούν τελικά τα νομοσχέδια, αυτό θα γίνεται με ελιγμούς και παρακλήσεις στους 16 βουλευτές που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και «παίζουν» κατά το δοκούν. Η αδυναμία του Μαξίμου να πετύχει κοινοβουλευτικές συμμαχίες οδηγεί σε αδιέξοδα και ακυρώνει την μόλις πριν από μερικές ημέρες παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Με τη συμφωνία των Πρεσπών να μην μπορεί να φύγει από την ημερήσια διάταξη, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να ρίξει «κουκούλα» σε όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο.»

 

Με μπλόκο στη Νίκαια Λάρισας, στο Αερινό και αλλού (αρχικά τουλάχιστον) άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους φέτος οι Θεσσαλοί αγρότες, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους προτάσσουν ένα πλαίσιο αιτημάτων, που αφορούν κυρίως το κόστος παραγωγής, τις τιμές των προϊόντων τους, αλλά και γενικότερα ζητήματα που αφορούν το εισόδημά τους. Εικάζεται ότι μπλόκα θα στηθούν και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου της χώρας, αλλά και θα δυναμώσουν σε συμμετοχές αγροτών. Η καθιερωμένη απεργιακή «γυμναστική» του Ιανουαρίου δεν μπορεί να είναι κατώτερη των προηγουμένων, τουλάχιστον για λίγες μέρες. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι διάγουμε προεκλογική χρονιά…

 

Πέρασαν ήδη 11 χρόνια, αλλά πάντοτε τον θυμάμαι, ειδικότερα τέτοια εποχή, ειδικότερα την 28η Ιανουαρίου, ημέρα της εκδημίας του. Υπό το βάρος των περιστάσεων και των εξελίξεων στη χώρα μας και γύρω απ’ αυτήν, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος λείπει σήμερα στους περισσότερους των Ελλήνων:

Έφυγες σαν σήμερα… Μάλλον σε …φύγανε οι ισχυροί της Γης… Βλέπεις, έστεκες ορθός -μόνος εσύ- σαν “εμπόδιο”… Ένα εμπόδιο που έσταζε από παντού Ελλάδα και Αγάπη.

 

Μόλις μαθεύτηκε η αύξηση των 13 ευρώ (καθαρά) στο βασικό μισθό, άρχισαν να γυρνάνε πίσω οι ξενιτεμένοι νέοι μας! Και μάλιστα αποφασισμένοι να ψηφίσουν …Σύριζα.

 

Καλά ντε… Ούτε ένα κρύο καλαμπούρι δεν μπορούμε να γράψουμε πια; Μπαααα…

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…