- 21 Ιανουαρίου, 2019
Χρ. Τριαντόπουλος στην Α’ ΒΙΠΕ: Συνεργασία όλων για να γίνει η κρίση ιστορία
Συνάντηση εργασίας είχαν το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Φορέα Διαχείρισης της Α’ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου (Α’ ΒΙΠΕ) και ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, διδάκτωρ πολιτικής οικονομίας και πρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, στο πλαίσιο της έντονης δραστηριότητας που έχει αναπτύξει ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος με παραγωγικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας. Από την πλευρά του φορέα της Α’ ΒΙΠΕ στη συνάντηση συμμετείχαν η Πρόεδρος του ΔΣ κα Ι. Κιντά, τα μέλη του ΔΣ κ. Αρ. Εφραιμίδης και κ. Π. Οικονόμου, η νομική σύμβουλος κα Β. Παλιγιάννη, καθώς και ο συνεργάτης του φορέα κ. Δ. Σκοτεινιώτης.
Κατά τη συζήτηση αναλύθηκαν τόσο ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της βιομηχανικής περιοχής του Βόλου, που θα οδηγήσει άμεσα στη δημιουργία συνθηκών ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, όσο και θέματα που αφορούν την ενδυνάμωση της διαχειριστικής ικανότητας του φορέα προς την κατεύθυνση αυτή.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για το Βόλο η συγκεκριμένη ιδιωτική πρωτοβουλία στο χώρο της βιομηχανίας σε μία κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο, αλλά και για την οικονομία. Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία που πραγματοποιήθηκε και προωθείται από τους επιχειρηματίες, βιοτέχνες και βιομήχανους της περιοχής, η οποία και είναι από τις πρώτες αντίστοιχες στην Ελλάδα. Μία πρωτοβουλία που δείχνει το δρόμο για το πως θα πρέπει να οργανωθούν και να δράσουν δημιουργικά οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας και, παράλληλα, δημιουργεί προσδοκίες για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας και να δρομολογηθεί η χώρα μας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Για να πραγματοποιηθεί, φυσικά, αυτό θα πρέπει να προκύψουν βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των αντίστοιχων φορέων, ώστε να διευρυνθεί η διαχειριστική ικανότητα των φορέων διαχείρισης και, κατ’ επέκταση, η αποτελεσματικότητά τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι σημαντικό να επανεξεταστούν οι θεσμοθετημένες σχέσεις με την αυτοδιοίκηση, ώστε, αφενός, να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα των καταβληθέντων πόρων και, αφετέρου, να ενδυναμωθεί η συνεργασία στο πεδίο των αναγκαίων χωρικών βελτιώσεων και υποδομών. Επίσης, είναι σημαντικό να επανακαθοριστεί η θέση των φορέων στο οικοσύστημα των παρεχόμενων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων, ώστε να καταστεί ο φορέας επιλέξιμος και να μπορεί να λάβει χρηματοδοτική αρωγή για τη βελτίωση της βιομηχανικής περιοχής, αλλά και για την προώθηση αυτής. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, να δούμε όλοι κάποια στιγμή τη βιομηχανική περιοχή του Βόλου ως ένα πόλο έλξης νέων μεγάλων και βιομηχανικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν εισοδήματα και νέες θέσεις εργασίας. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνει η βιομηχανική περιοχή όσο πιο λειτουργική και ελκυστική γίνεται, καθιστώντας το έργο του φορέα διαχείρισης της Α’ ΒΙΠΕ σημαντικό. Σε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι, επίσης, χρήσιμη η συνεργασία και η εμπλοκή ειδικών και τεχνοκρατών από τον πανεπιστημιακό και ερευνητικό χώρο που μέσα από την εκπόνηση σχετικών μελετών θα βοηθήσουν το φορέα διαχείρισης να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Με γνώμονα, συνεπώς, την ανάπτυξη της βιομηχανικής περιοχής του Βόλου, την επέκταση της παραγωγικής δραστηριότητας και, φυσικά, την αύξηση των θέσεων εργασίας θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του φορέα σε διάφορα πεδία και δράσεις. Άλλωστε απαιτείται η συνεργασία όλων για να καταφέρουμε να κάνουμε, επιτέλους, την κρίση ιστορία.».
Από την πλευρά του φορέα διαχείρισης, η Πρόεδρος κα Ιωάννα Κιντά, αφού σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα πολλών ειδικών και συνεργατών που καθοδήγησαν τους επιχειρηματίες προς αυτό το αποτέλεσμα, υπογράμμισε ότι «η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η προσέλκυση επενδύσεων πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο όλων μας» και ευχαρίστησε τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο για τη στήριξη.