- 17 Ιανουαρίου, 2019
Δυσεπίλυτο το θέμα του 1ου ΓΕΛ – Στατικά επαρκές αλλά χρήζει παρεμβάσεων δηλώνουν οι μελετητές (video)
Δυσεπίλυτο το θέμα του 1ου Γενικού Λυκείου Αλμυρού, προκύπτει και από τη συζήτηση της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης 15 Ιανουαρίου. Το θέμα ψήφισης, αφορούσε την παραλαβή των μελετών για την κατάσταση τριών Δημοτικών κτιρίων, του Γενικού Λυκείου Αλμυρού, των κερκίδων του σταδίου και του κλειστού Σταδίου Αλμυρού.
Συζητήθηκε μόνο η περίπτωση του Γενικού Λυκείου Αλμυρού, καθώς οι μαθητές του, μέχρι σήμερα είναι μοιρασμένοι σε τρία εκπαιδευτήρια και σε αναμονή επίσημων πορισμάτων για το τι μέλλει γενέσθαι, με το κτίριο που μέχρι στιγμής στεγάζονταν.
Όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση και για τη συντομία του ρεπορτάζ, δίνουμε μια περίληψη των πιο σημαντικών στοιχείων:
1. Οι μελετητές αποσαφηνίζουν ότι “επ’ουδενί δεν κρίνεται κατεδαφιστέο ή επικίνδυνο για τα παιδιά, χρειάζονται όμως σημαντικές παρεμβάσεις”
2. Ενημέρωσαν οι μελετητές το ΚΤΥΠ “έχουν την ίδια άποψη με εμάς” δήλωσαν κατά τη συνεδρίαση
3. Μόνο σε περίπτωση που κριθεί κατεδαφιστέο το κτίριο, μπορεί να εγκριθεί ανέγερση νέου
4. Αναμένεται να αποφασιστεί με επόμενες διαδικασίες, αν και πότε θα γίνουν οι επισκευές, πότε θα ξεκινήσουν και αν στο μεσοδιάστημα θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές
5. Με αφορμή την αναστάτωση στο ΓΕΛ ο Δήμαρχος ζήτησε από την ΚΤΥΠ, να διενεργήσει προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα σχολεία και Δημοτικά κτίρια του Δήμου Αλμυρού
6. Υπολογίζεται ότι οι εργασίες στήριξης και επισκευής πλησιάζουν το κόστος ανέγερσης νέου σχολείου, οι οποίες εργασίες, του δίνουν παράταση ζωής λίγων χρόνων
7. Οι εργασίες στήριξης, μαζί με την προκήρυξη του έργου και την περάτωσή του, το πιο πιθανό είναι να αφήσουν εκτός αιθουσών του Γενικού Λυκείου και την επόμενη σχολική χρονιά 2019-2020 τους μαθητές.
8. Με τις επισημάνσεις του κ. Μαμούρα, σημειώθηκε ότι οι μελετητές εργάστηκαν με σεισμικότητα 1 και έδαφος Β, ενώ η περιοχή χαρακτηρίζεται τελικά σεισμικότητας 1, αλλά εδάφους Α. Πράγμα που σημαίνει ότι προκύπτουν μεγαλύτερες ενισχύσεις.
9. Σε περίπτωση που οι εργασίες ενίσχυσης και αποκατάστασης δεν πραγματοποιηθούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, προτείνεται η επαναξιολόγηση της κατάστασης του φέροντος οργανισμού του κτιρίου.
Σήμερα Πέμπτη αναμένουμε το πόρισμα της σχολικής επιτροπής, αν δηλαδή θα επιστρέψουν οι μαθητές στις αίθουσες, ή αν τελικά θα προηγηθούν οι εργασίες στήριξης πρώτα στο κτίριο.
Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο:
Πολύωρη ήταν η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αναφερόμαστε σε τοποθετήσεις Συμβούλων και μελετητών παρακάτω:
Δ. Τσούτσας: Πως προέκυψαν τα αναγραφόμενα σε Δελτίο Τύπου μετά την επίσκεψη της υφυπουργού και του Δημάρχου και του Προέδρου της ΚΤΥΠ ότι αποφασίστηκε η επισκευή του υπάρχοντος κτιρίου χωρίς να έχει ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και να έχει εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο για κάτι τέτοιο;
Β. Χατζηκυριάκος: Συζητάμε μια μελέτη που έπρεπε να παραλάβουμε πριν ένα χρόνο. Ήταν εξ’ αρχής δύσκολη η θέση μου, ως πρώην Δήμαρχος, γονέας μαθητή του σχολείου και δημοτικού συμβούλου του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου. Κάποιοι διέδιδαν “πως έχεις λερωμένη τη φωλιά σου”. Χαίρομαι που αποσαφηνίστηκε αυτή η μελέτη και συμφωνεί με παλαιότερους ελέγχους που κάναμε όπως το 2007, ότι δηλαδή, δεν κινδυνεύουν τα παιδιά μας… Έγινε κακή διαχείριση μιας κρίσεως… Δεν έδωσε εξ’ αρχής βάρος στη διαδικασία η Δημοτική Αρχή, από την παράδωση της μελέτης και μέχρι σήμερα. Είναι δυνατόν να είναι οι μελετητές κρυμμένοι εδώ και ενάμιση μήνα;… Ποιοι δημιούργησαν αυτή την κρίση;… Έπρεπε να έχει ήδη δημοπρατηθεί το απαιτούμενο έργο αποκατάστασης.
Μελετητές: Το κτίριο χτίστηκε το ’74, πριν την αναβάθμιση του αντισεισμικού κανονισμού. Έγιναν ενισχύσεις σε έξι κολώνες το 1986. Δεν βρήκαμε μελέτη και το αποτυπώσαμε από την αρχή. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κατεδαφιστέο, ούτε επικίνδυνο για τα παιδιά σας… Χρειάζονται παρεμβάσεις. Δεν γνωρίζουμε γιατί δεν προχώρησε ο Δήμος για τις εν λόγω ενισχύσεις-παρεμβάσεις. Μιλήσαμε με το ΚΤΥΠ, έχουν την ίδια άποψη και θα επικοινωνήσουν μαζί σας.
Ο κ. Κ. Κρανάς, ζήτησε πληροφορίες για τον τρόπο που εργάστηκε η ομάδα των μελετητών, τα δείγματα που συνέλεξε από ποιον όροφο ήταν και αν έλεγξαν την κατάσταση της οροφής, παρουσίασε στοιχεία και φωτογραφίες και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ταλάντωση στο μπαλκόνι-διάδρομο του 1ου ορόφου. “Δεν έχει “επάνω σίδερα” ο πρόβολος (παρουσιάζοντας φωτογραφίες από εκτεθειμένα σίδερα).” Τέλος, στη δευτερολογία του πρότεινε να γίνει νέο κτίριο.
ο κ. Μαμούρας επεσήμανε ανακολουθία στα έγγραφα και ότι ελέγχθηκε για διαφορετικά δεδομένα από τα πραγματικά καθώς εργάστηκαν με σεισμικότητα 1 και έδαφος Β, ενώ η περιοχή χαρακτηρίζεται τελικά σεισμικότητας 1, αλλά εδάφους Α. “το ’48 ήταν ρέμα η περιοχή. Άρα το έδαφος είναι Α και πρέπει να αναθεωρήσετε την μελέτη σας. Θα προκύψουν μεγαλύτερες ενισχύσεις. Είδατε πόσες μοίρες έχουν οι γάτζοι; Αν χάνουν το 50% της περίσφυξης, αυτά θ’ αρχίσουν ν’ ανοίγουν… Προτείνω ή να το ενιχύσουμε με όρους του 2018 και όχι του 1975 ή να το γκρεμίσουμε.
Ο λυκειάρχης κ. Θεοδώρου, εφόσον μόνο σε κατεδαφιστέο κτίριο εγκρίνεται ΕΣΠΑ, ζήτησε να μεριμνήσει ο Δήμος για προκάτ και κυρίως για τα επιπλέον που προσφέρει η ΚΤΥΠ και χρειάζονται για να στεγαστούν μαθητές και καθηγητές.
Η κα Τζάμου, έθεσε την ερώτηση, αν δεν έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα το κτίριο, τότε γιατί εξ αρχής η ΚΤΥΠ, μας έβαλε σ’ αυτή τη διαδικασία, να μην μπουν τα παιδιά στις αίθουσες;
Ο γυμνασιάρχης του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού κ. Χατζηαυγουστίδης, παρέστη στη συνεδρίαση και ζήτησε να εξεταστεί και το 1ο Γυμνάσιο από την ΚΤΥΠ, καθώς πρόκειται για πανομοιότυπα κτίρια.
κ. Άρης Καραγιώργος: Τι πλάνο οικονομικό έχουμε; Τι χρόνος απαιτείται για τις αποκαταστάσεις και πόσο θα αντέξει έκτοτε το κτίριο; (η απάντηση των μελετητών ήταν ότι σίγουρα θα χρειαστεί και η επόμενη σχολική χρονιά μέχρι την περάτωση των εργασιών και ότι για τα υπόλοιπα θα χρειαστεί μελέτη πριν απαντήσουν).
κ. Σάββας Τσόγκας: Το Γενικό Λύκειο χτύπησε το καμπανάκι. Ποια προοπτική δίνει ο Δήμος σήμερα για το 2028; Δεν πρέπει να μιλάμε για ’75 και 2018. Θα διεκδικήσουμε κονδύλια για το ΕΣΠΑ, για νέο κτίριο;
Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Εσερίδης, ευχαρίστησε τους μελετητές για την παρουσία τους και ενημέρωσε τους συμβούλους ότι αρχικά έχει ζητήσει προσεισμικό έλεγχο όλων των κτιρίων, αλλά και ότι ενημερώθηκε εγγράφως στα μέσα Δεκεμβρίου του 2018 για το θέμα από την τεχνική υπηρεσία και προφορικά στο γραφείο του, μικρό διάστημα πριν την έγγραφη επιστολή.