• 14 Ιανουαρίου, 2019

Δελτίο τύπου: Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αλμυρού» για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου

Δελτίο τύπου: Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αλμυρού» για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Αλμυρού», σχετικά με την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος 2019:

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ.  για την ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος η Λαϊκή Συσπείρωση με τον δημοτικό σύμβουλο Σάββα Τσόγκα έκανε την παρακάτω τοποθέτηση 

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στο δημοτικό συμβούλιο είναι σημαντική γιατί φανερώνει την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η δημοτική αρχή για τον επόμενο χρόνο. Το μεγάλο ερώτημα που μπαίνει είναι από ποια πλευρά στέκεται ο καθένας εδώ μέσα και τι εκφράζει. Είναι υπέρ της ανταποδοτικότητας και του διαρκούς χαρατσώματος των λαϊκών στρωμάτων στην κατεύθυνση της Ε.Ε την οποία προωθεί η κυβέρνηση της δήθεν αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ή είναι με στόχους διεκδίκησης και χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος στο ύψος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών ώστε να ζωντανέψουν δημοτικές υποδομές, να μειωθούν δημοτικά τέλη, να μειωθούν τροφεία, να σταματήσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου, να δυναμώσουν οι δημοτικές υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό που τόσο πολύ έχουν ανάγκη.

Όπως και οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί και για το 2019 το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από τα έσοδα από τους δημότες τα οποία αυξάνονται για το 2019. Είναι ένας προϋπολογισμός φτώχειας και μιζέριας που προβλέπει ελάχιστα ποσά για τις λαϊκές ανάγκες. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έργα αντισεισμικής προστασίας, ελάχιστα ποσά για αντιπλημμυρική προστασία και για τα σχολικά κτίρια που έχουν πολλά προβλήματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων μειώνει την κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους και μέσω του Κλεισθένη του νέου νόμου επεκτείνει την επιχειρηματική λειτουργία των δήμων και την ανταποδοτικότητα.

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση Αλμυρού δεν έχουμε καμία αυταπάτη για την ανύπαρκτη αυτοδιοίκηση, για το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι δεν εξανθρωπίζεται παρά μόνο ανατρέπεται.

Όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, τα περισσότερα έργα μεταφέρονται από προηγούμενα προγράμματα αφού δεν υλοποιούνται. Από την άλλη θα ήταν πραγματικά αποκαλυπτικό να μάθουμε τι ποσοστό του τεχνικού προγράμματος θα καλυφθεί από τις τσέπες των δημοτών μέσω δημοτικών τελών ή μέσω δανείων που πάλι οι δημότες θα πληρώσουν και τι μέρος καλύπτεται από το κεντρικό κράτος που διαχρονικά φοροληστεύει εργαζομένους και συνταξιούχους μέσω της έμμεσης και άμεσης φορολογίας.

Στο τεχνικό πρόγραμμα απουσιάζουν παντελώς έργα για αντισεισμική προστασία, για αντισεισμικό έλεγχο των δημοτικών κτιρίων, των σχολικών κτιρίων (ΓΕΛ, 1ο Γυμνάσιο) και την εξασφάλιση της αντισεισμικής τους επάρκειας. Για την αντιπυρική προστασία προϋπολογίζεται το σαφώς ανεπαρκές ποσό των 6300 ευρώ. Δεν προβλέπεται κανένα ουσιαστικό σχέδιο προστασίας πληθυσμού και υποδομών. Μετά τα γεγονότα με τραγικές συνέπειες σε πολύτιμες ανθρώπινες ζωές τελευταία σε περιοχές της Αττικής και παλαιότερα στην Πελοπόννησο θα έπρεπε η αντιπυρική προστασία να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα ειδικά σε ένα Δήμο σαν τον Αλμυρό (Νηές, Αχίλλειο, Πηγάδι, κλπ). Δεν υπάρχει πρόβλεψη για αντιπλημμυρικά έργα. Ένα άλλο σημείο που δείχνει αν το τεχνικό πρόγραμμα στοχεύει την κάλυψη των λαϊκών αναγκών είναι ο προϋπολογισμός για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων και την ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων οχημάτων.

Οι λαϊκές οικογένειες πρέπει να αγωνιστούν ενάντια σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική είτε εφαρμόζεται στο κεντρικό κράτος είτε στην περιοχή μας και να γυρίσουν την πλάτη σε όσους την υπηρετούν. Να διεκδικήσουν την κάλυψη των αυξανόμενων σύγχρονων αναγκών τους και σε επίπεδο δήμου. Σε μια τέτοια πορεία ως Λαϊκή Συσπείρωση θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας. Θα συνεχίσουμε την πρόκληση και πρόσκληση προς τις λαϊκές οικογένειες για να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, για όσα τους στερούν. Να μη συμβιβαστούν με την διαχείριση της φτώχειας στην οποία θέλουν να τους καταδικάσουν κυβέρνηση και δημοτική αρχή.


Σχετικά Άρθρα

Η Περιφερειακή Αρχή του Δημ. Κουρέτα στηρίζει έμπρακτα το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου

Η Περιφερειακή Αρχή του Δημ. Κουρέτα στηρίζει έμπρακτα το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου

 «Η Περιφερειακή Αρχή του Δημήτρη Κουρέτα στηρίζει το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου έμπρακτα. Με χρηματοδότηση από…
Με ανατροπή στο σκορ ο Αίας πήρε το ντέρμπι κόντρα στον ΓΣΑ

Με ανατροπή στο σκορ ο Αίας πήρε το ντέρμπι κόντρα στον ΓΣΑ

Το αήττητο του ΓΣΑ στο φετινό πρωτάθλημα έσπασε στη Σούρπη. Μπορεί η ομάδα του Μιχάλη Ανδρωνά…