- 9 Ιανουαρίου, 2019
Στο νεοσύστατο Μουσείο Μετεωριτών εκτίθενται πετρώματα των Ζερελίων
«Πρέσβης των Λιμνών» ο Τάκης Θεοδοσίου δίνει συνεντεύξεις προβολής τους
Ανάγκη ολοκλήρωσης των ερευνών για την ανάδειξή τους
Επιστήμονες όπως ο Τάκης Θεοδοσίου, αφιερωμένοι στην επιστήμη τους, αναγνωρίζουν την αξία των Ζερελίων και καλούν όχι μόνο το Πανελλήνιο, αλλά τους επιστήμονες ανά τον κόσμο, όπως και εκπαιδευτικούς φορείς, να επισκεφθούν τις λίμνες. Σε νεοσύστατο μουσείο, τα Ζερέλια έχουν περίοπτη θέση όπως θα διαβάσετε στο ρεπορτάζ μας. Το ερώτημα είναι, αν οι Αλμυριώτες έχουμε αναγνωρίσει τα Ζερέλια, την αξία και πηγή πλούτου που αποτελούν.
Τα Ζερέλια σε περίοπτη θέση σε νέο Μουσείο
Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, εγκαινιάστηκε το πρώτο Μουσείο Μετεωριτών στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα μοναδικό χώρο στη χώρα μας, που φιλοξενεί περισσότερους από 400 αυθεντικούς μετεωρίτες και υπαρκτικής φύσεως πετρώματα, ενώ αναμένεται να φιλοξενηθούν συλλογές επιστημόνων από την Ευρώπη και την Αμερική. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προκαλεί το γεγονός πως ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται και πετρώματα από τις λίμνες Ζερέλια.
Οι επισκέπτες του μουσείου, έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα εκθέματα και να ενημερωθούν γι’ αυτά. Παράλληλα, στον ημιυπόγειο χώρο του κτιρίου, πραγματοποιούνται διαδραστικές δραστηριότητες με laptop, μικροσκόπια, μεγεθύνσεις, quiz και εκπαιδευτικά δρώμενα. Ο χώρος είναι ήδη επισκέψιμος από σχολεία, με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται σταδιακά. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα χώρο 220 τμ στα Πατήσια στην οδό Ιακωβίδου 27 και Ηλία Ζερβού.
Οι επιστήμονες διαφημίζουν τα Ζερέλια και την ανάγκη ολοκλήρωσης των ερευνών
Ο ιδρυτής του μουσείου κ. Τάκης Θεοδοσίου, ίσως ο καλύτερος πρεσβευτής των λιμνών, μέλος της Meteoritical Society, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Kriti fm, μίλησε για τις Λίμνες Ζερέλια. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Στο μουσείο υπάρχει κάτι γήινο, που προέρχεται από «εξωγήινες προσκρούσεις αστεροειδών». Μιλάμε για υλικό που δημιουργείται μόνο όταν ένας αστεροειδής προσκρούσει στη Γη. Τότε δημιουργούνται καινούρια πετρώματα, τα γνωστά προσκρουστικά πετρώματα.
Τέτοιου είδους πετρώματα έχει ανακαλύψει η ομάδα μου, οι «Κυνηγοί Αερολίθων», στις λίμνες Ζερέλια. Βρήκαμε δύο υλικά, καθαρά διαστημικής προέλευσης. Τον ταενίτη και τον καμασίτη μέσα σε πετρώματα της περιοχής και αυτό είναι αποδεδειγμένο από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ και τον Τόνι Άρβιν.
Προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε αυτούς τους δυο κρατήρες στο μέλλον και ελπίζουμε στη βοήθεια των κατοίκων του Αλμυρού.
Πρέπει να αναγνωριστεί πως έχουμε μια ξεχωριστή πτώση μετεωριτών, όχι μόνο από επιστημονικού ενδιαφέροντος αλλά και αρχαιολογικά, καθώς μπορούμε να ανακαλύψουμε τι έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες με αυτά τα υλικά.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι αρχαίοι Έλληνες πρέπει να επεξεργαζόταν τον μετεωριτικό σίδηρο μέσα στα πετρώματα που είχε πέσει και να εφτιαχναν εργαλεία.
Στόχος μας είναι και μέσω του μουσείου, να διοργανώνουμε εκπαιδευτικές εκδρομές σε μέρη τέτοιου ενδιαφέροντος. Οι λίμνες Ζερέλια, αποτελούν ένα από αυτά τα μέρη, καθώς η ιστορία τους και τα ευρήματα της περιοχής παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον».