- 27 Δεκεμβρίου, 2018
Κουραμπιέδες αμυγδάλου – Συνταγή
Το «χιονισμένο» παραδοσιακό γλυκό της Ελλάδας που σηματοδοτεί τις γιορτές των Χριστουγέννων έχει φανατικούς φίλους ανά τον κόσμο. Αφράτοι κουραμπιέδες που κάνουν τα παιδιά να λατρεύουν τις γιορτές. Λευκοί σαν τις χιονισμένες βουνοκορφές, βουτυράτοι με το τραγανό αμύγδαλο να δίνουν μια μοναδική υφή και γεύση. Όπου και να στρωθούν εντυπωσιάζουν και ομορφαίνουν το μέρος . Γνωρίζατε εσείς ότι η λέξη «κουρα-μπιε» σημαίνει στα λατινικά «ξηρό μπισκότο»; Εγώ προσωπικά όχι και μεταξύ μας καλύτερα που δεν το μεταφράσαμε γιατί ποιος θα επιθυμούσε να γευτεί ένα γλυκό που το όνομά του είναι «ξηρό μπισκότο»;
Υλικά (για 60-70 τεμάχια):
1 κιλό αλεύρι μαλακό
½ κιλό βούτυρο γάλακτος
1 αυγό και 2 κροκάδια αυγού
300-350 γρ. αμυγδαλόψιχα αποφλοιωμένη
¾ φλυτζανιού ζάχαρη
1 φλυτζάνι του καφέ κονιάκ
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
Για το πασπάλισμα:
½ κιλό ζάχαρη άχνη (περίπου)
Ανθόνερο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα σε ένα ταψί στο φούρνο και τα αφήνουμε να καβουρδιστούνε ελαφρώς. Έπειτα τα χοντροκόβουμε στο μούλτι ή στο γουδί μας. Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ, σε μεγάλο ποτήρι (διότι θα αφρίσει) και τη ρίχνουμε στο μίξερ. Προσθέτουμε το αυγό με τους κρόκους και σιγά σιγά το αλεύρι. Πλέον το μίγμα είναι καλό να το δουλέψουμε με τα χέρια μας για να έχουμε αίσθηση του πόσο αλεύρι χρειάζεται η ζύμη μας. Προσπαθούμε να πετύχουμε μια ζύμη ώστε μόλις ρίξουμε και τα αμύγδαλά μας να μην είναι σφιχτή και να πλάθετε όπως η ζύμη στα κουλούρια. Μπορεί να μην πάρει όλα τα αμύγδαλα. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας στο σχήμα που επιθυμούμε με την βοήθεια των κουπ ατ ή με το στόμιο ενός ποτηριού και τους τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Αφήνουμε κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και μπορεί να ενωθούν. Τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς, έως να ροδίσουν. Προσοχή, μπορεί όταν τους βγάλουμε από τον φούρνο να είναι λίγο μαλακοί, αλλά μόλις κρυώσουν θα σφίξουν. Μόλις τους βγάλουμε από τον φούρνο τους ραντίζουμε ζεστούς με το ανθόνερο (προαιρετικά). Τους τοποθετούμε σε λαδόκολλα και μόλις κρυώσουν ελαφρώς κοσκινίζουμε από πάνω μπόλικη ζάχαρη άχνη έως να σκεπάσει τους κουραμπιέδες μας καλά.
Το μυστικό της συνταγής αυτής είναι η επιλογή του βουτύρου (την «πάτησα» πέρσι εγώ) και να μην κάνετε τη ζύμη πολύ σφικτή. Θέλει «τόσο όσο».
Κουραμπιές λοιπόν, ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα, που δεν πρέπει να απουσιάζει από το τραπέζι των Χριστουγέννων. Απολαύστε τους!
Η γέννηση του Χρηστού ας φέρει χαμόγελα στα πρόσωπα όλων μας και αισιοδοξία για το νέο έτος που ξεπροβάλει. Καλά Χριστούγεννα.