- 22 Δεκεμβρίου, 2018
ΓΕΛ ΑΛΜΥΡΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 2018
Mε μεγάλη επιτυχία έγινε η χριστουγεννιάτικη γιορτινή εκδήλωση το Γενικού Λυκείου Αλμυρού στο Πολιτιστικό κέντρο.
Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, ακόμη και σε μη Χριστιανικές χώρες, τιμούν τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης: τη γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.
Χιλιάδες έθιμα δημιουργήθηκαν για να αναδείξουν το σημαντικό αυτό γεγονός. Βιομηχανίες και βιοτεχνίες δουλεύουν από την αρχή του χρόνου ακατάπαυστα για να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση δώρων που θα ανταλλαχθούν και θα προσφερθούν και στολιδιών που θα διακοσμήσουν, θα φωταγωγήσουν και θα λάμψουν τους δρόμους, τις πλατείες και τα σπιτικά όλης της γης. Μεγάλες και μικρές αγορές και καταστήματα προμηθεύουν και πωλούν κάθε είδους υλικό και άυλο αγαθό, που θα μπορούσε, πραγματικά ή ψυχολογικά, να αλλάξει την πεζή πραγματικότητα και διάθεση και να δημιουργήσει γιορτινό κλίμα και ατμόσφαιρα. Υπέρογκες ποσότητες φαγητών γλυκών και ποτών καταναλώνονται στα γιορτινά τραπέζια, την ώρα που στις λιγότερο προνομιούχες γωνιές της υφηλίου, οι άνθρωποι στερούνται και πεινούν. Συναυλίες, πάρτι, εκδηλώσεις, ταξίδια, κοντινά και μακρινά, με αφορμή αυτή την εξαιρετική ημέρα, ως προεόρτιες ή μεθεόρτιες δραστηριότητες, συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου, που αναζητά τρόπους να αισθανθεί διαφορετικά, να νιώσει ζεστασιά, να επικοινωνήσει, να διασκεδάσει ή απλά να βγει από την καθημερινή ρουτίνα. Το επίσημο κράτος θεσπίζει αργίες. Στην εκκλησία ψάλλονται οι μελωδικότεροι ύμνοι. Τα σχολεία κλείνουν για διακοπές, αφού προηγουμένως οργανώσουν εκκλησιασμούς και σχολικές γιορτές.
Για κάποιους, ο λόγος αυτής της αναστάτωσης και, ομολογουμένως, των πολλών εξόδων, είναι αποκλειστικά οικονομικός και κερδοσκοπικός, ανούσιος και ίσως σκανδαλώδης. Τι παράδοξο αλήθεια! Τι τραγελαφικό! Ο Χριστός γεννήθηκε σε μια φάτνη, ενώ οι πιστοί του πανηγυρίζουν με κραιπάλες, γλέντια και κάποτε επίδειξη πλούτου.
Για κάποιους, ακόμη και τα παιδιά, πλήρως ενταγμένα στη λογική της εποχής, διαλέγουν δώρα, παίρνουν μέρος σε σχολικά πάρτι και περιμένουν με ανοιχτά τα χέρια ένα Άγιο Βασίλη υπερκαταναλωτικό κουβαλητή.
Κάποιοι άλλοι όμως, αναζητούν το αληθινό νόημα της γενεθλίου επετείου. Κάποιοι, διαισθάνονται το μέγεθος και τη δύναμη της ευεργεσίας μιας τέτοιας ακτινοβόλας, σαν το άσβεστο αστέρι της Βηθλεέμ, γέννησης.
Κάποιοι τέλος, απορούν πως άνθρωποι με διαφορετικές ιδέες, θρησκείες, κοσμοθεωρίες, τρόπο ζωής, παραδόσεις και αντιλήψεις, βρίσκουν τη θέση τους στο Χριστουγεννιάτικο σκηνικό και μπαίνουν στο κάδρο της Θείας Γέννησης, πότε σαν μάγοι, πότε σαν βοσκοί, σαν στρατιώτες του Ηρώδη ή σαν περαστικοί διαβάτες, που στάθηκαν για λίγο να χορτάσουν την περιέργειά τους ψάχνοντας το λόγο, για τον οποίο μια κοινότοπη φτωχική Γέννηση μπορεί να αλλάξει τη ροή του μεγάλου ποταμού της ιστορίας.
Μα είναι γιατί τα Χριστούγεννα πάντα δίνουν τόπο και χρόνο για την ενδοσκόπηση των ματαιόδοξων, για την ενσυναίσθηση των εγωπαθών, για τον ανθρωπισμό των ανελέητων, την θρησκευτικότητα των απίστων, την κοινωνικότητα των μοναχικών
Τα Χριστούγεννα πάντα ανάβουν δυνατές τις φλόγες των συναισθημάτων, όπως η αγάπη, η συμπόνια, η ελπίδα η χαρά, η ευλογία. Τα Χριστούγεννα πάντα φωτίζουν τους δρόμους που οδηγούν στην ζεστασιά της αλληλεγγύης, στην ικανοποίηση του μοιράσματος, στην αναγέννηση της ψυχής.
Μ’ αυτές τις σκέψεις, μα και πολλή μουσική, κάλαντα και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τους μαθητές, ταινίες μικρού μήκους και video clip, υποδέχτηκε το Γενικό Λύκειο Αλμυρού την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων διακοπών των μαθητών του.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες λειτουργίας που αντιμετωπίζει η μαθητική κοινότητα και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου, η μέρα που ξεκίνησε με τον εκκλησιασμό όλων στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Αλμυρού, συνεχίστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού, με πολύ καλή διάθεση, κέφι και προσπάθεια η τελευταία σχολική ημέρα του χρόνου, να είναι γιορτινή και αισιόδοξη.
Η εκδήλωση έκλεισε με ευχές του Διευθυντή Ιωάννη Θεοδώρου.
Την εκδήλωση επιμελήθηκε η καθηγήτρια ποιήτρια και λογοτέχνης Χρύσα Μαρδάκη.
Στην εκδήλωση πήραν μέρος οι μαθητές: Κατσαρού Κωνσταντίνα, Κινινή Αντωνία, Τσιγάνη Παναγιώτα, Καραδήμα Παναγιώτα, Μαχάς Ευάγγελος, Κανατούλας Ευστάθιος.