• 19 Δεκεμβρίου, 2018

Σαραγλί που στάζει μέλι – Συνταγή

Σαραγλί που στάζει μέλι – Συνταγή

Σαραγλί που στάζει μέλι

Δεν ξέρω αν κι εσείς νιώθετε κάπως… Πώς να το πω, κάπως διαφορετικά εφέτος. Λίγο μουδιασμένα, λίγο  σαν να λείπει ο παλιός ενθουσιασμός που με συνέπαιρνε άλλες χρονιές τέτοιες μέρες. Σαν το πνεύμα των Χριστουγέννων να μην θέλει να ξεμυτίσει, σαν  να φοβάται να κατέβει, από εκεί ψηλά  και να τ’ αλλάξει όλα με μιας. «Κάθε πέρσι και καλύτερα» έλεγε η γιαγιά μου, αλλά εγώ λέω να μην αφήσουμε την καθημερινότητα να μας καταβάλλει και προτείνω να κάνουμε κάτι για να το προκαλέσουμε το πνεύμα το γιορτινό. Να ερεθίσουμε τις αισθήσεις του με μυρουδιές κανέλας, γαρύφαλλου και πορτοκαλιού, με τη γλύκα του μελιού. Να το ποτίσουμε μυρωδάτο λικέρ ρόδι και λικέρ μανταρίνι. Είμαι σίγουρη πως στο τέλος θα καταφέρουμε να το συγκινήσουμε. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, φτιάχνοντας  ένα  υπέροχο σιροπιαστό, μοσχομυριστό γλύκισμα, ένα «σαραγλί που στάζει μέλι»!

Υλικά:

Για το σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

300 γρ. νερό

1 στικ κανέλας

50 γρ.  μέλι

φλούδα από 1 πορτοκάλι

1 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού

Για το σαραγλί

400 γρ. βούτυρο

20 γρ. καρυδόψιχα

200 γρ. αμύγδαλο ή φιστίκια Αιγίνης ή 100γρ. αμύγδαλο και 100γρ. φιστίκια Αιγίνης

1 κουτ. γλυκού κανέλα

1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

800 γρ. φύλλο κρούστας

Εκτέλεση:

Αρχίζουμε με το σιρόπι βάζοντας σε μέτρια φωτιά μία κατσαρόλα, τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας, τα γαρίφαλα και τη φλούδα από το πορτοκάλι. Βράζουμε περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αφού τοποθετήσουμε μέσα στο σιρόπι το μέλι και τον χυμό πορτοκαλιού. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σαραγλί: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Σε ένα μπλέντερ ή γουδί χτυπάμε την καρυδόψιχα, το αμύγδαλο και τα φιστικά (εάν βάλουμε), την κανέλα και το γαρίφαλο. Δεν τα διαλύουμε πολύ να γίνουν σκόνη, αλλά δεν θέλουμε και πολύ μεγάλα κομμάτια διότι όταν θα τυλίγουμε τα σαραγλί μας υπάρχει κίνδυνος να μας σπάνε το φύλλο. Βάζουμε σε ένα μπολ τη γέμιση και σε ένα άλλο το λιωμένο βούτυρο. Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας μας. Απλώνουμε ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου, χωρίς όμως να ακουμπάει το πινέλο το φύλλο μας. Καλύπτουμε με ένα ακόμα φύλλο και το βουτυρώνουμε. Απλώνουμε λίγη από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και τοποθετούμε 2 ξυλάκια κανέλας στη μέση των φύλλων. Τα διπλώνουμε στη μέση αφήνοντας 2 δάχτυλα κενό στην άκρη του και τα τυλίγουμε σε ρολό όχι όμως πολύ σφιχτό. “Σουρώνουμε” με τα χέρια μας τις άκρες, πιέζοντάς τες προς το κέντρο, και αφαιρούμε τα ξυλάκια. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30×40 εκ. και βάζουμε μέσα το ένα σαραγλί. Βουτυρώνουμε με το πινέλο από πάνω αμέσως για να μην ξεραθούν τα φύλλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσει το ταψί, ενώ ότι βούτυρο μας περισσέψει το περιχύνουμε το πάνω από το σαραγλί. Κόβουμε τα τυλιχτά μας με ένα μαχαίρι σε 3 μέρη. Ψήνουμε στον φούρνο για 60-80 λεπτά (έως να ροδίσουν).Μόλις βγάλουμε το γλυκό μας από τον φούρνο, αμέσως το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε 30-40 λεπτά να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι. Το «σαραγλί που στάζει μέλι» είναι έτοιμο για κέρασμα. Απολαύστε το!

Μυστικό συνταγής:

Μέσα στο σιρόπι στάζουμε λίγο ηλιέλαιο, έτσι δεν ζαχαρώνουν τα σιροπιαστά γλυκά ποτέ.


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…