• 17 Δεκεμβρίου, 2018

Επιτροπή διαβούλευσης για Προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα 2019

Επιτροπή διαβούλευσης για Προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα 2019

Η προσοχή της επικαιρότητας στις δαπάνες για τα σχολικά κτίρια

 

Με μόλις πέντε πολίτες συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης το απόγευμα της Τετάρτης 12 Δεκεμβρίου, στο Δημαρχείο Αλμυρού.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε η γνωμοδότηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, η γνωμοδότηση πριν τη σύνταξη του προϋπολογισμού του έτους 2019, ενώ ζητήθηκε και η διατύπωση γνώμης επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και βιορευστών κοντά στο Αργιλοχώρι.

Νέο τεχνικό πρόγραμμα 2019

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος κ. Εσερίδης ανάγνωσε στους παρευρισκόμενους τα συνεχιζόμενα και τα νέα έργα που έχουν ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019.

Οι τομείς που προέκυψαν από τις προτάσεις των Συμβουλίων Δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων αφορούν: Την αγροτική οδοποιία, Αναπλάσεις πλατειών, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, ενίσχυση στατικής επάρκειας δημοτικών και σχολικών κτιρίων, επισκευές και συντηρήσεις σχολικών κτιρίων, εσωτερική οδοποιία, κατασκευή νέων διδακτηρίων, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, πυροπροστασία οικισμών, υδρεύσεις οικισμών.

Τα συνεχιζόμενα έργα του Τεχνικού Προγράμματος από το έτος 2018, που μετακυλούν στο 2019 ανέρχονται στα 3.178.574,55, όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα.

 

Τα νέα έργα του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2019 ανέρχονται συνολικά στα 2.882.381 εκ. ευρώ. Αναλυτικότερα, 241.984 ευρώ προέρχονται από τις ΣΑΤΑ του 2013–14, 69.323 ευρώ από το 2015-16 και 35.200 ευρώ από το 2017, ενώ 300.000 ευρώ μετακυλούν για να υλοποιηθούν το επόμενο έτος από τα έσοδα του 2020.

 

Ενίσχυση οργανισμού δημοτικών και σχολικών κτιρίων μοιρασμένα στο 2019 και από πόρους του 2020

Με αφορμή την επικαιρότητα και τις εξελίξεις σχετικά με το ΓΕΛ Αλμυρού, παρουσιάζουμε αναλυτικά τα έργα και τα ποσά που έχουν ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των δημοτικών και σχολικών κτιρίων:

  • H επισκευή – συντήρηση σχολικών κτιρίων του Δήμου Αλμυρού, με συνολικό προϋπολογισμό 220.000 ευρώ από χρηματικούς πόρους έως 2019.
  • Η ενίσχυση φέροντα οργανισμού δημοτικών και σχολικών κτιρίων με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ, από τα οποία έργα προγραμματίζεται να υλοποιηθούν από χρηματικούς πόρους έως το 2019, τα 173.640, ενώ από τα έσοδα του 2020, τα 327.360 ευρώ.
  • Η ανέγερση νέου νηπιαγωγείου Αλμυρού με 730.000 ευρώ και πάλι από το ΕΣΠΑ 430.000, ενώ η συμμετοχή του Δήμου, θα αντληθεί από το 2020, στο ύψος των 300.000 ευρώ
  • Η εκπόνηση μελετών πυροπροστασίας των σχολικών κτιρίων με προϋπολογισμό ύψους 50.000.

Προτάσεις Ε. Ζιγγιρίδη για το Τεχνικό Πρόγραμμα

  1. O Aλμυρός είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός δήμος και ένα από τα βασικά αιτήματα των δημοτών είναι η διάνοιξη και ο καθαρισμός των αγροτικών δρόμων.
  2. Ο αγροτικός δρόμος Αργιλοχωρίου – Ανθοτόπου να ολοκληρωθεί. Ένα μεγάλο μέρος ήδη έχει υλοποιηθεί από την Περιφέρεια.
  3. Ο δρόμος Σούρπη – Νηές, προκειμένου να συμβάλλει στην τουριστική Ανάπτυξη της περιοχής.
  4. Τα δίκτυα ύδρευσης Αγ. Τριάδας (ένα μικρό μέρος του δικτύου που περιέχει σωληνώσεις αμίαντου), Αργιλοχωρίου, Μαυρολόφου, Ανθοτόπου, Νεράιδας κτλ. να αντικατασταθούν και να αφαιρεθούν οι σωληνώσεις Αμιάντου. Είναι κατανοητό ότι προηγούνται οι μεγάλες αστικές περιοχές του δήμου ωστόσο θα πρέπει να δρομολογηθούν οι αντικαταστάσεις και στα χωριά του Δήμου.
  5. Επισκευές στο κοιμητήριο Σούρπης και επισκευές στο κληροδότημα Αμβράζη στην Σούρπη
  6. Συντήρηση των Μουσείων Σούρπης και Αχιλλείου και πρόγραμμα ανάδειξης όλων των περιφερειακών μουσείων του Δήμου με την αρωγή της ΕΚΠΟΛ Θεσσαλίας.
  7. Μελέτη για την κατασκευή γέφυρας στην περιοχή Ζερέλια προκειμένου να γίνει εκμετάλλευση της τουριστικής δυναμικής της περιοχής. Επίσης πρέπει να οργανωθεί επιστημονικό συμπόσιο προκειμένου μεταξύ άλλων να δοθεί ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Επιπλέον ένας μουσειακός χώρος όπου θα φιλοξενούνται πετρώματα που βρέθηκαν στην περιοχή θα βοηθούσε την επισκεψιμότητα.
  8. Ο δήμος οφείλει να δώσει βάρος στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων και κατ’ επέκταση των δημοσίων κτιρίων προκειμένου να εξοικονομούνται πόροι.
  9. Η ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση των αδέσποτων είναι μία ηθική και λειτουργική υποχρέωση προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών. Είτε με αύξηση του κονδυλίου παροχής τροφής στο άτυπο κυνοκομείο στην Κεφάλωση είτε με οργανωμένες στειρώσεις είτε με ένα διαφορετικό μοντέλο όπου την διαχείριση του κυνοκομείου θα αναλάβει μία ΚΟΙΝΣΕΠ και με την οικονομική αρωγή του Δήμου θα μπορέσει να προσλάβει ένα η δύο άτομα να συμβάλλουν στην περισυλλογή και στείρωση των αδέσποτων.
  10. Ολοκληρωμένη μελέτη για την λειτουργική και αποτελεσματικότερη χρήση της ακτογραμμής του Δήμου. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση και συμφωνία με τις τοπικές κοινότητες για την χρήση που θα υπάρξει σε κάθε περιοχή.
  11. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία τρέχουν και ο δήμος μας έχει πολλούς νέους και ενεργούς πολίτες προκειμένου να εκμεταλλευτεί κάποιες από αυτές τις καινοτομίες. Σύστημα λογισμικού το οποίο θα επιτρέπει στον πολίτη να επικοινωνεί τα παράπονα του ή τις παρατηρήσεις του απευθείας στο Δήμο σε πραγματικό χρόνο μέσα από ένα κινητό τηλέφωνο. (smart city)

Τα παριστάμενα μέλη της επιτροπής γνωμοδότησαν θετικά ως προς την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής. Το τεχνικό πρόγραμμα θα τεθεί σε ψηφοφορία στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Παρέμβαση της ΕΝΕRGY CONSULTING DESIGN IKE για την κατασκευή Μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο Αργιλοχώρι

Το μέλος της επιτροπής διαβούλευσης κ. Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, λόγω απουσίας,  απέστειλε τις εξής παρατηρήσεις σχετικά με την εγκατάσταση της εταιρείας ΕΝΕRGY CONSULTING DESIGN IKE.

Η συγκεκριμένη μονάδα θα κατασκευαστεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών εντός κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτροπαραγωγής θα ανέρχεται σε 0,995 MW.

Αυτές οι μονάδες από περιβαλλοντικής άποψης θεωρούνται μονάδες οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου αφού εκμεταλλεύονται βιομάζα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τον λόγο αυτό έχουν υψηλή τιμής ενέργειας.

Υπάρχουν ωστόσο συγκεκριμένα προβλήματα με αυτήν την επένδυση.

  1. Η φέρουσα ικανότητα της περιοχής. Στην περιοχή έχουν κατατεθεί πολλές αιτήσεις για τέτοιου τύπου μονάδες. Πόσες τέτοιες εγκαταστάσεις μπορούν να φιλοξενηθούν στην περιοχή χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα; Η συγκεκριμένη μονάδα χρειάζεται 2000 τόνους σχεδόν Α ύλης κάτι που είναι δύσκολο να καλυφθεί από τοπική παραγωγή. Η μεταφορά της Α ύλης από μακρινές αποστάσεις αναιρεί τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα των επενδύσεων. Όλοι γνωρίζουμε ότι στην γειτονική Βουλγαρία καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις γενετικά τροποποιημένης ελαιοκράμβης. Συνήθως οι προμήθειες γίνονται από την γειτονική χώρα στις τέτοιου τύπου λιγοστές εγκαταστάσεις στην χώρα μας.
  2. Αναφέρεται ότι η μονάδα έχει σχεδιαστεί για κατανάλωση βιορευστών και βιοντίζελ. Αναφέρεται σε διάφορα έλαια που θα καλλιεργηθούν ή θα εισαχθούν, τέλος αναφέρεται ακόμη και σε τηγανέλαια . Γενικά δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια οι παράμετροι σχεδιασμού για την Α ύλη
  3. Δεν επισυνάπτεται εάν υπάρχει μελέτη καύσης των χρησιμοποιούμενων ελαίων ούτε και πίνακας για την σύσταση τους. Πρέπει επίσης να υπάρχει πίνακας με όρια ανοχών προδιαγραφών για να επιτευχθεί η προδιαγραφόμενη σύσταση εξόδου απαερίων
  4. Γίνεται αναφορά για πιθανή χρήση τηγανελαίων ωστόσο δεν αναφέρεται η απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας για την προθέρμανση των τηγανελαίων ή και εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη λειτουργία.
  5. Σχεδόν σε όλες τις μονάδες έτσι και σε αυτήν υπάρχει σημαντική παραγωγή θερμότητας η οποία επειδή δεν έχει καλή τιμή πώλησης πετιέται στο περιβάλλον . Αυτό δεν συνάδει με την περιβαλλοντική λειτουργία τους. Η αόριστη απάντηση περί διοχετεύσεως της θερμότητας για την χρήση της σε κάποιο θερμοκήπιο στο μέλλον δεν είναι αρκετή για να καθησυχάσει τους κατοίκους της περιοχής.
  6. Εάν χρησιμοποιηθεί κραμβέλαιο από παραγωγούς της περιοχής, η καλλιέργεια του έχει αποδειχθεί προβληματική κοστίζει ενεργειακά 0,8 l diesel / 1 l κραμβέλαιο και κατά τη διάρκεια της παραγωγής παράγονται ιδιαίτερα επιβαρυντικά υγρά απόβλητα σε βαθμό που η ανοχή τους κόμη και σε ΒΙΠΕ είναι οριακή.
  7. Στην μελέτη αναφέρεται η πρόσληψη 2 ατόμων. Ο αριθμός είναι πολύ μικρός προκειμένου να αποδείξει η εταιρεία την πρόθεση της για ανταποδοτικότητα στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον είναι μικρός για να διασφαλίσει την επαρκή παρακολούθηση για τυχόν διαρροές έστω και αν υπάρχει απομακρυσμένη παρακολούθηση.
  8. Δεν υπάρχουν συμβόλαια με προμηθευτές ούτε με αγρότες οι οποίοι συμφώνησαν στην παραγωγή πρώτων υλών (αναφέρεται σε μία εκδήλωση ενδιαφέροντος συνεργασίας μόνο). Εξάλλου 2000 τόνοι τον χρόνο Α υλών είναι μεγάλος αριθμός για να βρεθεί εντόπια παραγωγή.
  9. Δεν αναφέρεται ο προγραμματισμός μεταφορών Α ύλης στην μονάδα για να συμπεράνουμε την επίπτωση στο ήδη προβληματικό αγροτικό δίκτυο και την όχληση στους κατοίκους των γύρω χωριών μέσα από τα οποία θα διέλθουν τα οχήματα μεταφοράς.
  10. Αναφέρεται το ποσοστό που ορίζει ο Νόμος 3% επί του τζίρου ως ποσό που δίνεται στον Δήμο που ανήκει η εγκατάσταση αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό το ποσό δεν έχει δοθεί και καταφεύγον στα δικαστήρια με αποτέλεσμα οι πληρωμές να γίνονται μετά από 5-10 έτη. Αυτό βέβαια δεν μπορεί κάποιος να το διαβλέψει και να καταφερθεί εναντίον του επενδυτή.
  11. Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει grid capacity στην περιοχή επομένως δεν είμαι σίγουρος εάν μπορούν να δοθούν όροι διασύνδεσης και εάν δοθούν πόσο υψηλοί θα είναι.
  12. Εάν και αναφέρονται τα όρια εκπομπών ρύπων Nox και PM δεν είδα ποια είναι τα δικά του δεσμευτικά όρια.

Γενικότερα υπάρχουν ασάφειες και ελλείψεις στη μελέτη. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν αρκετές αλλαγές στην μελέτη προκειμένου να γίνει αποδεκτή».

Η γνωμοδότηση των παριστάμενων πολιτών ήταν αρνητική επί του συγκεκριμένου θέματος, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους η εισήγηση που απέστειλε η εταιρεία για δεύτερη φορά, παρουσιάζει τις ελλείψεις.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…