- 13 Δεκεμβρίου, 2018
Χοιρινό πρασοσέλινο με αυγολέμονο – Συνταγή
Παραδοσιακή νοστιμιά, χοιρινό με πράσα και σέλινο, ιδανική για το οικογενειακό τραπέζι που είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις εορταστικές μέρες που περιμένουμε. Ένα φαγητό που «παραδίδεται» στην κατσαρόλα μας, αφού το χοιρινό λιώνει, ενώ η σάλτσα του μα λέει: «πάρε φρέσκο ψωμί και κάνε βουτιά πάνω μου»! Εμείς το τρώγαμε και το τρώμε τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων αλλά δεν παύει να αποτελεί ιδανική λύση για το Κυριακάτικο χειμωνιάτικο οικογενειακό τραπέζι μας.
Υλικά (για 6 άτομα):
1 ½ κιλό χοιρινό (σπάλα ή μπούτι)
1 κιλό σέλινο (μαζί με τη ρίζα του)
3 μεγάλα πράσα
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε ροδέλες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο:
2 αυγά
1 λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το σέλινο (μαζί και τις ρίζες) και τα πράσα σε μέτρια κομμάτια και τα ξεπλένουμε με καθαρό νερό. Σοτάρουμε το κρέας μας σε μία κατσαρόλα με ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι, έως να μαραθούν. Προσθέτουμε τον άνηθο, αλατο-πιπερώνουμε και βάζουμε 2 φλυτζάνια χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας μας να σιγοβράσει για 1 ½ ώρα περίπου. Κατά διαστήματα, ελέγχουμε το φαγητό μας και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό. 20 λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό από τη φωτιά προσθέτουμε το σέλινο και τα πράσα και αφήνουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα να σιγοβράσουν. Δεν θέλουμε να σωθεί τελείως το ζουμί από το πρασοσέλινο διότι θα χρειαστούμε για το αυγολέμονο.
Για το αυγολέμονο:
Χτυπάμε τα ασπράδια πρώτα έως να αφρίσουν και μετά προσθέτουμε τους κρόκους και το λεμόνι. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά μας, αραιώνουμε µε ζωμό από το φαγητό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουμε το φαγητό μας µε το αυγολέμονο. Το αφήνουμε για 10΄ να ηρεμήσει.
Το χοιρινό μας πρασοσέλινο είναι έτοιμο και σερβίρεται ζεστό με μπόλικο φρέσκο ψωμί και καλό κρασάκι.
Μυστικά συνταγής:
- Κάνουμε το αυγολέμονο πάντα την τελευταία στιγμή για να μη χρειαστεί να ξαναζεστάνουμε το φαγητό και μας ψηθεί το αυγό.
- Μπορούμε να κάνουμε το πρασοσέλινό και χωρίς αυγολέμονο. Στην περίπτωση αυτή, αντί για αυγολέμονο ρίχνουμε μπόλικο φρέσκο χυμό λεμονιού.
- Για να απογειώσουμε τη γεύση του φαγητού μας, πρέπει να διαλέξουμε κρέας από μικρό χοιρινό και αυτό γιατί, δε βγάζει βαριά μυρωδιά. Επίσης προτιμούμε πάντα να αγοράζουμε κρέας από τοπικά κρεοπωλεία που πουλούν ντόπια τοπικά κρέατα μεγαλωμένα στην περιοχή μας. Όπως λέει και η παράδοση «παπούτσι από τον τόπο σου».
- Μην ξεχάσετε την ώρα που ρίχνετε το αβγολέμονο στο φαγητό……να του στείλετε και μερικά φιλάκια για να μην κόψει! (μυστικό από την Πόλη).
Απολαύστε το!