• 7 Δεκεμβρίου, 2018

Συνέλευση Γονέων του Γενικού Λυκείου μετά τις ζημιές στην αίθουσα τελευταίου ορόφου

Συνέλευση Γονέων του Γενικού Λυκείου μετά τις ζημιές στην αίθουσα τελευταίου ορόφου

Αναστάτωση επικρατεί στη σχολική κοινότητα του Γενικού Λυκείου Αλμυρού, μετά το συμβάν που προκλήθηκε το πρωί της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου. Γονείς και κηδεμόνες ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους, ενώ δημιουργούνται ερωτήματα για τυχόν επισκευές συντήρησης που χρειάζεται το κτίριο.     

Πιο συγκεκριμένα το πρωί της Παρασκευής, την ώρα που οι μαθητές παρακολουθούσαν το μάθημά τους αποκολλήθηκε σοβάς από την εξωτερική μαρκίζα (βλέπε φωτο). Κατά την πτώση του σοβά, μετακινήθηκε εξωτερική γρηπίδα η οποία προσέκρουσε σε ένα από τα τζάμια του φεγγίτη με αποτέλεσμα τα θραύσματα να πέσουν στην αίθουσα διδασκαλίας.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 10 το πρωί. Άμεσα ο διευθυντής του σχολείου και η καθηγήτρια που βρισκόντουσαν στην αίθουσα, φρόντισαν για την απομάκρυνση των μαθητών και τη μετακίνησή τους σε άλλη αίθουσα, αφού διαβεβαιώθηκαν ότι κανείς δεν είχε τραυματιστεί.

Ο Λυκειάρχης κ. Θεοδώρου, ενημέρωσε τη Δημοτική αρχή και στο σχολείο έσπευσε κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών. Ο ίδιος δηλώνει ότι ο μηχανισμός του Δήμου ενεργοποιήθηκε και κατά το προηγούμενο σαββατοκύριακο, πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι και επισκευές. Η ολική αποκατάσταση ολοκληρώθηκε, ενώ αναμένεται ευρύτερος έλεγχος στο κτίριο, το οποίο παρουσιάζει φθορές λόγω παλαιότητας.

Σύμφωνα με υπάλληλο της υπηρεσίας Τεχνικών έργων, έχουν εκτιμήσει την κατάσταση, και αναμένονται οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή.

Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Εκίζογλου δήλωσε στον «Λαό»: «Όπως γνωρίζουμε όλοι το κτίριο είναι παλιό. Κάθε χρόνο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνονται επισκευές όπου κρίνεται απαραίτητο. Ήδη προσθέσαμε στο Τεχνικό Πρόγραμμα κονδύλι 500.000 ευρώ, για επισκευές και συντήρηση των σχολικών κτιρίων του Δήμου μας.

Μόλις ειδοποιηθήκαμε για το περιστατικό, έσπευσε στο σημείο συνεργείο της Τεχνικής Υπηρεσίας και ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο κτίριο.

Το τζάμι έσπασε καθώς εξωτερικά υπάρχει μια γρηπίδα και όπως έπεσε ο σοβάς από το εξωτερικό του κτιρίου τη μετακίνησε με αποτέλεσμα να σπάσει το τζάμι. Όλο αυτό συνέβη λόγω της παλαιότητας του κτιρίου. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένας.»

 

Οι αποφάσεις των Γονέων και Κηδεμόνων

Σήμερα. Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού, πραγματοποιήθηκε Συνέλευση των Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Αλμυρού. Η συμμετοχή ήταν η πρέπουσα, με τους περισσότερους γονείς να δίνουν το παρόν, αλλά και με πολλούς μαθητές, καθηγητές και βεβαίως το Διευθυντή του σχολείου.

Ο λόγος της συγκέντρωσης, ήταν να ενημερώσει το Δ.Σ. του Συλλόγου, τους υπόλοιπους γονείς, για την ενημέρωση που έχουν μέχρι τώρα, τις κινήσεις που έγιναν και προγραμματίστηκαν, αλλά και να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Τα μέλη του Δ.Σ. μετά το συμβάν κίνησαν διαδικασίες, ώστε να ενημερωθούν για τη στατικότητα του σχολείου. Έτσι, ανακάλυψαν ότι κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, χρειάστηκε για πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, να ελεγχθεί η στατική επάρκεια του διδακτηρίου. Η εταιρεία που ανέλαβε τη μελέτη, διεπίστωσε κάμψη σε υποστηλώματα, δοκούς και πλάκες, κυρίως λόγω σεισμικών δονήσεων. Ο προϋπολογισμός των εργασιών αποκατάστασης ανέρχεται στα 490.000 ευρώ, χωρίς τα έξοδα, για τοιχοποιία, πλακοστρώσεις, σκεπή κτλ. Εύλογα τέθηκε το ερώτημα κατά τη συνέλευση, αν συμφέρει η αποκατάσταση, ή η κατασκευή ενός νέου διδακτηρίου.

Ο Κ. Κρανάς, ανέλαβε να ενημερώσει για τεχνικά θέματα τους παρισταμένους, καθώς πήρε στα χέρια του τη μελέτη και ήδη ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις από τους τεχνικούς που συνέταξαν τη στατική μελέτη.

Ως γονέας παρέστη και ο πρώην Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, ο οποίος κατά την πρότασή του τοποθετήθηκε: Ο Δήμος και η Βθμια εκπαίδευση πρέπει να λάβουν μέτρα. Υπάρχουν υπεύθυνοι να αποφασίσουν για τη στατικότητα και τι μέλλει γενέσθαι. Εμείς πρέπει να εκφράσουμε με την απόφασή μας την αγωνία μας για την ασφάλεια των παιδιών μας, και να ασκήσουμε πίεση για τη σωστότερη λύση.Έπρεπε ήδη να έχει συγκληθεί Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις. Ευτυχώς είναι ευνοϊκή η συγκυρία των Χριστουγεννιάτικων εορτών, μέχρι να ληφθούν μέτρα. Δεν χρειάζεται πανικός.

Ο Χρήστος Κολέτας, Μαθητής, Αντιπρόεδρος του 15μελούς, παρενέβη κατά τη συζήτηση, και ζήτησε να ληφθεί μια απόφαση που θα είναι η καλύτερη για την ασφάλεια των μαθητών. Επίσης τόνισε ότι συμμαθητές του φοβούνται να παραμείνουν στις σχολικές αίθουσες, πριν και μετά το συμβάν.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, παρευρέθη με σκοπό να βοηθήσει σε μόνιμη λύση. Έφερε το Δ.Σ. σε επαφή με τον  πρώην Πρόεδρο των Σχολικών Κτιρίων και πρότεινε βήματα ώστε να έρθει το ταχύτερο κλιμάκιο μηχανικών για νέα ολοκληρωμένη αυτοψία. “Σημασία έχει η ασφάλεια των παιδιών και η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου… Οι γονείς χρειάζονται μια κρατική σφραγίδα αν το κτίριο είναι κατάλληλο ή όχι” τοποθετήθηκε στη συνέλευση.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δημάρχου κ. Άρης Καραγιώργος, επίσης τοποθετήθηκε ως γονέας και όχι με την ιδιότητά του Δημοτικού Συμβούλου, ότι “δεν υπάρχει γρήγορη λύση, είτε κάνουμε επισκευές, είτε γίνει νέο κτίριο. Γι’ αυτό να σκεφτούμε καλά τι θα προτείνουμε. Η Γ΄Λυκείου έχει προβάδισμα όλων. Πρότασή μου να μη διακοπεί προς το παρόν η λειτουργία του σχολείου, εφόσον δεν μπαίνει “κόκκινο Χ” από τους μηχανικούς του Δήμου.”

Ο Διευθυντής του σχολείου, διακριτικός, απάντησε σε ερωτήσεις των γονέων και ενημέρωσε για τα μέτρα που έλαβε η σχολική κοινότητα, αλλά και επί των διαδικασιών. Δηλαδή σε κάθε περίπτωση, κάθε απόφαση, τι αποτέλεσμα θα είχε.

Τελικώς, οι γονείς ψήφισαν με εμφανή πλειοψηφία, να δώσουν λίγες μέρες διορία στις εξελίξεις και να γίνει κανονικά μάθημα, καθώς τη Δευτέρα εκπρόσωποι του Δήμου, του Σχολείου και των γονέων θα συναντήσουν φορείς σε αρμόδια Υπουργεία, επιζητώντας απάντηση και λύση. Θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και νέα συνέλευση, ώστε να ενημερωθούν και πάλι οι γονείς και να ληφθούν νέες αποφάσεις.

 

Απόψεις… αιχμές και δόρατα

Κατά την συνέλευση ακούστηκαν οι παρακάτω απόψεις:

– Το 1ο ΓΕΛ και το 1ο Γυμνάσιο είναι ίδια κτίρια. Τι γνωρίζουμε για τη στατικότητα του 1ου Γυμνασίου;

– Δεν πρέπει σήμερα με κάποια απόφασή μας να δώσουμε άλοθι στους υπευθύνους ότι όλα είναι σωστά.

– Πρώτη φορά είναι που μελέτη δείχνει πρόβλημα στατικότητας; Υπάρχουν και παλαιότερες;

– Να στηθούν 15 προκατ οικίσκοι και να γίνει εκεί το μάθημα, μέχρι να δοθεί καλύτερη μόνιμη λύση.

– Να αναζητηθούν οι ευθύνες και οι υπεύθυνοι. Να κινήσουμε διαδικασίες.

– Φιμώνεται ο τοπικός τύπος. Γιατί δεν έγραψε κάτι για το θέμα.

– Κάποιοι γονείς δεν επέτρεψαν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο

– Να διεκδικήσουμε ένα διδακτήριο με διάρκεια στο χρόνο.

– Να γίνει κατάληψη από τους γονείς και να μη λειτουργήσει το σχολείο. Πρέπει να ασκήσουμε πίεση.

– Τελικά έχει αποφανθεί κάποιος επίσημα αν κινδυνεύουν τα παιδιά ή όχι;

 


Σχετικά Άρθρα

Δυσεπίλυτο το θέμα του 1ου ΓΕΛ – Στατικά επαρκές αλλά χρήζει παρεμβάσεων δηλώνουν οι μελετητές (video)

Δυσεπίλυτο το θέμα του 1ου ΓΕΛ – Στατικά επαρκές αλλά χρήζει παρεμβάσεων δηλώνουν οι μελετητές (video)

Δυσεπίλυτο το θέμα του 1ου Γενικού Λυκείου Αλμυρού, προκύπτει και από τη συζήτηση της τελευταίας συνεδρίασης…
Χαμόγελα και ευχές κατά τους Αγιασμούς για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Χαμόγελα και ευχές κατά τους Αγιασμούς για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Χαμόγελα, ανταμώματα μετά τη ραστώνη του καλοκαιριού και τις διακοπές, αλλά και πολλές ευχές αντάλλαξαν, μαθητές,…