• 7 Δεκεμβρίου, 2018

Μελομακάρονα όπως της μαμάς – Συνταγή

Μελομακάρονα όπως της μαμάς – Συνταγή

Ο Δεκέμβριος κάνει ποδαρικό σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι πέρα από τους στολισμούς έρχεται και η ώρα των γλυκών. Κάθε χρόνο οφείλουμε να ψήσουμε μερικά «ταψιά» μελομακάρονα, μόνο και μόνο για να μυρίσει το σπίτι κανέλα, πορτοκάλι και γαρίφαλο. Πως να προετοιμαστείς ψυχολογικά για τον ερχομό των Χριστουγέννων και του νέου έτους αν δεν γλυκαθείς πρώτα; Η συνταγή αυτή είναι όπως μου την έμαθε η μαμά μου, οπότε εκτός από αρώματα της παιδικής μου ηλικίας έχει και μπόλικη αγάπη όπως είναι η αγάπη της μητέρας.

 

Υλικά (για 56-60 κομμάτια):

3 φλυτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλιτ. τσαγιού ζάχαρη

½ φλιτ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού

½ φλιτ. Τσαγιού κονιάκ

2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουτ. γλυκού σόδα

1 κουτ. σούπας κανελλο-γαρίφαλο

1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού

9 φλιτ. Τσαγιού αλεύρι μαλακό

1-2 φλιτ. Τσαγιού ψιλοτριμμένη καρυδόψιχα (για το πασπάλισμα)

 

Για το σιρόπι:

3 φλιτ. τσαγιού ζάχαρη

3 φλιτ. Τσαγιού μέλι

3 φλιτ. Τσαγιού νερό

 

Εκτέλεση:

Βάζουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και την ανακατεύουμε να διαλυθεί. Ρίχνουμε σε μια βαθιά λεκάνη το λάδι με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε έως να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, την κανέλλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε να αναμιχθούν καλά. Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και το πρώτο φλιτζάνι το αναμιγνύουμε με το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι στη λεκάνη με τα υγρά υλικά μας και ανακατεύουμε με το χέρι, μέχρι να φτιάξουμε μία λεία και εύπλαστη ζύμη. Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο η ζύμη μας για αυτό δεν πρέπει να το ρίξουμε ποτέ όλο μαζί. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι απαλές, από κάτω προς τα πάνω και σταυρωτά, χωρίς να παραζυμώσουμε το μίγμα διότι θα «ξεράσει» το ελαιόλαδο και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε να συμβεί. Παίρνουμε μικρές ποσότητες από το μίγμα και πλάθουμε μικρές μπαλίτσες. Δίνουμε στις μπαλίτσες μακρόστενο σχήμα και τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί ή λαμαρίνα όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Με ένα πιρούνι ή με ειδικό εργαλείο ή ακόμα και με μικρό τρίφτη, μπορούμε να κάνουμε διακοσμητικά σχέδια στης επιφάνειά τους. Βάζουμε τα μελομακάρονα σε προ-θερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Έως να ροδίσουν. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν. Ανακατεύουμε συνεχώς στην αρχή, για να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Προσοχή, το μέλι δεν πρέπει να το βάλουμε από την αρχή στο σιρόπι διότι θα χάσει τη γεύση του και το άρωμά του. Αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει για 5 λεπτά περίπου, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα ρίχνουμε λίγα λίγα στην κατσαρόλα με το σιρόπι. Τα αφήνουμε να ρουφήξουν αρκετό σιρόπι και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα. Τα γαρνίρουμε με την καρυδόψιχα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ήδη εδώ και δυο εβδομάδες οι βιτρίνες των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων της πόλης μας έχουν γεμίσει με κάθε είδους μελομακάρονα και κουραμπιέδες  ενώ πολλοί είναι αυτοί που θα αρχίσουν να τα ετοιμάζουν σιγά σιγά και στο σπίτι τους. Σας ακούγεται νωρίς; Αφενός δεν είναι, αφετέρου φτιάχνοντάς τα από τώρα έχεις την ευκαιρία να τα απολαύσεις, αλλιώς μέσα στις «κραιπάλες» των γιορτών οι υπέροχες αυτές γεύσεις των γλυκών που οι περισσότεροι φτιάχνουν μια και μόνο φορά το χρόνο, θα χαθούν. Για αυτό μην καθυστερείτε, φτιάξτε τα και απολαύστε τα!


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…