• 28 Νοεμβρίου, 2018

Μαρία Αγγελή: «Είμαι ευγνώμων που μπορώ να κάνω μουσικές σπουδές στον τόπο μου»

Μαρία Αγγελή: «Είμαι ευγνώμων που μπορώ να κάνω μουσικές σπουδές στον τόπο μου»

Δήλωση της Φ. Γαρδικλή – Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Δημοτικού Ωδείου

Το κορίτσι με την αγγελική φωνή, γνωστή σε όλους μας η Μαρία Αγγελή, στάθηκε αφορμή για το παρακάτω θέμα.  Μέσω των social media, είδαμε πως η Μαρία αναρτά βίντεο στα οποία τραγουδάει γνωστά κομμάτια και ορισμένα από αυτά έχουν ξεπεράσει τις 700 προβολές.

Ήρθαμε λοιπόν σε επαφή με τη Μαρία η οποία μας μίλησε για την ενασχόλησή της με τη μουσική και την επιλογή της να συνεχίσει τις μουσικές σπουδές της στο Ωδείο του Αλμυρού.

Χαρακτηριστικά η Μαρία δήλωσε στον «Λαό του Αλμυρού»: «Από πολύ μικρή μου άρεσε να τραγουδάω, με αποτέλεσμα να με παρακινήσει η αδελφή μου να συμμετάσχω στη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου. Σε ηλικία 8,5 ετών λοιπόν, ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με έναν χώρο όπου διδάσκεται μουσική.

Στα 12,5 περίπου αποφάσισα να ξεκινήσω τρομπέτα, με αποτέλεσμα να συμμετέχω στη Φιλαρμονική Αλμυρού, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησα μαθήματα φωνητικής με την κα Μαριάννα Σαμαρτζή. Μέσα και από τα μαθήματα φωνητικής, λάτρεψα το τραγούδι και τη μουσική.

Στην ηλικία των 16, είχα ήδη αποφασίσει να ασχοληθώ ολοκληρωτικά με τη μουσική. Συνέχιζα κανονικά το σχολείο και παράλληλα παρακολουθούσα ανώτερα θεωρητικά, μαθήματα σολφέζ και αρμονία.  Τα τελευταία δύο χρόνια παρακολουθώ και μαθήματα πιάνου, ενώ πλέον συμμετέχω και στη Φιλαρμονική  του Βόλου.

Προσπαθώ συνεχώς να εξελίσσομαι καθώς νιώθω ότι η μουσική είναι αυτό που με γεμίζει. Θα ήθελα να τονίσω, πως στον Αλμυρό, υπάρχει δυνατότητα ενασχόλησης με τη μουσική. Έχοντας αποφοιτήσει από το Λύκειο, έχω επιλέξει να σπουδάσω μουσική στον τόπο μου και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.

Όσον αφορά τα social media, πρόκειται για κάτι που με βοηθάει ώστε να εξελίσσομαι. Με τον τρόπο αυτό, ακούω τα λάθη μου και μπορώ να βελτιώνομαι φωνητικά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους γονείς μου για τη στήριξή τους, όπως και τους καθηγητές μου στο ωδείο. Επίσης ευχαριστώ και εσάς που μου δίνετε βήμα προκειμένου να γνωστοποιήσουμε στους συντοπίτες μας τις μουσικές σπουδές, ως επιλογή.»

Αναφορικά με τις μουσικές επιλογές και τις δυνατότητες που παρέχει το Δημοτικό Ωδείο, η καλλιτεχνική Διευθύντρια κα Φρόσω Γαρδικλή δήλωσε: «

Ξεκινώντας τη νέα μας σχολική χρονιά  και διανύοντας αυτή μέσα από  τη θέση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας αλλά και της καθηγήτριας μουσικής, είμαι στην ευχάριστη θέση να παραθέσω τις πολλαπλές δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο Ωδείο μας  καθώς και τα μουσικά όργανα τα οποία διδάσκονται οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Ωδείου Αλμυρού.

Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διδασκαλία  διάφορων οργάνων  όπως : πιάνο, αρμόνιο, κλασική κιθάρα, ακουστική κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα, Ηλεκτρ. Μπάσο, ντραμς, βιολί, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, μπουζούκι, λαούτο, φλάουτο, φλογέρα, τρομπέτα, όπως και ασχοληθούν  με τη μονωδία-το έντεχνο ελληνικό και ξένο  τραγούδι, τη θεωρία της μουσικής, τα Ανώτερα Θεωρητικά (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα), την Προετοιμασία για τα Μουσικά Πανεπιστήμια.. Στο Ωδείο μας λειτουργεί  επίσης  τμήμα Μουσικής Προπαιδείας. Στο τμήμα της Μουσικής Προπαιδείας μπορούν να εγγραφούν μαθητές/τριες από 4 ετών  έως 7 ετών  και να έρθουν σε επαφή  με τα μουσικά όργανα  του Ωδείου.

Οι μαθητές του Ωδείου μπορούν να συμμετέχουν εντελώς δωρεάν σε ορχηστικά  και φωνητικά σύνολα, καθώς για την ολοκλήρωση και εξύψωση της μουσικής τους παιδείας είναι απαραίτητη η συνεργασία τους με  διαφορετικά όργανα και  μουσικά ηχοχρώματα. Ως στόχο– πέραν της ψυχικής  ανάτασης – έχουμε την παρουσίαση των συνόλων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Ωδείου αλλά και γενικά του τόπου  καθώς και  τη δημιουργία ενός όμορφου και καλαίσθητου μουσικού αποτελέσματος. Τα σύνολα έχουν ως  εξής:

  • Φωνητικό σύνολο ΔΩΑ με υπεύθυνη την καθηγήτρια του Ωδείου, πιανίστα και μαέστρο, κ. Σαμαρτζή Μαριάννα
  • Σύνολο λαϊκής μουσικής με υπεύθυνο τον καθηγητή του Ωδείου κ. Ακρίβο Ιωάννη
  • Ορχηστρικό σύνολο καθηγητών/τριών και μαθητών/μαθητριών του Ωδείου με υπεύθυνους τους  διδάσκοντες στο ΔΩΑ  κ Σιάρρα Ιωάννη –καθηγητή βιολιού και την κ. Γαρδικλή  Ευφροσύνη –Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ωδείου.
  • Νεανική και παιδική χορωδία με υπεύθυνη την καθηγήτρια του Ωδείου, πιανίστα και μαέστρο, κ. Σαμαρτζή Μαριάννα
  • Ποπ Ροκ Τζαζ Σύνολο με υπεύθυνο καθηγητή τον κ .Εμφιετζίδη Ιωάννη ( Καθηγητή Ηλεκτρικής Κιθάρας –Ηλεκτρ. Μπάσου ) Και Κερασιώτη Γεώργιο (καθηγητή Ντραμς )

Οι απόφοιτοι του Ωδείου μπορούν να ακολουθήσουν τη μουσική σταδιοδρομία, τελειώνοντας τον κύκλο σπουδών τους  στα μουσικά όργανα τα οποία διδάσκονται, αποκτώντας έτσι Πτυχιακούς τίτλους και Διπλώματα. Έτσι μπορούν να  αναδειχθούν ως σολίστες, να δημιουργήσουν το δικό τους μουσικό συγκρότημα, να πετύχουν την  εισαγωγή τους σε Μουσικά Πανεπιστήμια της χώρας μας ή του Εξωτερικού, να διδάξουν μελλοντικά στη δημόσια  και ιδιωτική Εκπαίδευση, να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη φωνητική τέχνη  και να ανοίξουν νέους μουσικούς ορίζοντες.  Πάνω απ’ όλα όμως  στόχος  του Ωδείου είναι η εξύψωση της μουσική παιδείας των παιδιών, η δημιουργική ενασχόλησή τους  με τον πολιτισμό, η όξυνση του πνεύματος και η αντίσταση  στην πολιτισμική κρίση  η οποία είναι φαινόμενο των καιρών μας. Αρωγοί σε όλο αυτό το εγχείρημα είναι οι καθηγητές/τριες του Ωδείου που δίνουν καθημερινά όλες τους τις δυνάμεις και επιστρατεύουν τις γνώσεις τους έτσι ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν τη μουσική.

Διδάσκουν οι εξής καθηγητές/τριες :

Γαρδικλή Ευφροσύνη –Καλλιτεχνική Διευθύντρια, καθηγήτρια πιάνου και Ανώτερων  Θεωρητικών

Σαμαρτζή Μαριάννα, καθηγήτρια Πιάνου, Ανώτερων Θεωρητικών και έντεχνου τραγουδιού

Χικάρου Ελευθερία, καθηγήτρια   Πιάνου, Θεωρητικών, Αρμονίου, Μουσικής Προπαιδείας

Χατζή Αθανασία, καθηγήτρια Κιθάρας και  Κοντραμπάσου

Μπίσδα Αργυρώ, καθηγήτρια Αρμονίου και Θεωρητικών

Σιάρρας Ιωάννης, καθηγητής Βιολιού (παραδοσιακού και κλασικού)

Πλίτση Παναγιώτα, καθηγήτρια  Βιολοντσέλου

Κερασιώτης  Γιώργος, καθηγητής Ντραμς

Ακρίβος Ιωάννης, καθηγητής Μπουζουκιού

Κασαρντζή Κερασία, καθηγήτρια Φλάουτου

Γράβος Κωνσταντίνος, καθηγητής Τρομπέτας

Εμφιετζίδης Ιωάννης, καθηγητής ηλεκτρικής κιθάρας  και ηλεκτρικού μπάσου

Μανωλιού Μαρία, καθηγήτρια Κιθάρας

Παναγιωτίδης Νικόλαος, Καθηγητής Κιθάρας

Το Δημοτικό Ωδείο Αλμυρού  κλείνει  σχεδόν 25 χρόνια λειτουργίας. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν  αποφοιτήσει  εξαίρετοι μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι διαπρέπουν σε σχολές του εσωτερικού ή του εξωτερικού, σε μουσικά πανεπιστήμια, παίζουν σε συμφωνικές  ορχήστρες και  μουσικά σύνολα ή εργάζονται ως καθηγητές/τριες  μουσικής σε Ωδεία και σε Μουσικά σχολεία. Το Εκπαιδευτικό προσωπικό του Ωδείου ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στα παιδιά σας   και με ομοψυχία θα συνεχίσουν το δημιουργικό τους έργο.»