• 26 Νοεμβρίου, 2018

Πρόσκληση για την παρουσίαση του 22ου τεύχους του Δελτίου της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού

Πρόσκληση για την παρουσίαση του 22ου τεύχους του Δελτίου της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού

 

Παρουσίαση Δελτίου  Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού, που ξεπέρασε ήδη τα 120 χρόνια της ύπαρξής της και της δραστηριότητάς της στην περιοχή του Αλμυρού, έχει ετοιμάσει και έθεσε σε κυκλοφορία το 22ο τεύχος της δεύτερης εκδοτικής περιόδου του «Δελτίου» της.

Επί 22 συνεχή χρόνια από το 1997, οπότε κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος, μέχρι και το φετινό έτος, το 2018, παρουσιάζει στο φιλίστορο αναγνωστικό κοινό της περιοχής του Αλμυρού αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα και όχι μόνο, θέματα τοπικής ιστορίας, αρχαιολογίας και λαογραφίας.

Μέσα από τις χιλιάδες σελίδες των τευχών της περιοδικής έκδοσης «Δελτίο της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» έχουν παρουσιασθεί εκατοντάδες θεμάτων τοπικής ιστορίας, έχουν διερευνηθεί και διαλευκανθεί ιστορικά ζητήματα και έχουν αποκατασταθεί στην αληθινότητά τους θέματα, τα οποία  είχαν διαστρεβλωθεί και εξακολουθούν να παρουσιάζονται διαστρεβλωμένα και παραποιημένα σε βιβλία γενικής ιστορίας της Ελλάδας.

Στο τεύχος, του έτους 2018, παρουσιάζονται ενδιαφέροντα, όπως πάντοτε, θέματα.

Πρώτο θέμα του νέου τεύχους είναι «Η Ένωσις Γεωργικών Συνεταιρισμών Αλμυρού και ο Χρήστος Β. Τσιαμανής, ο δημιουργικός διευθυντής της». Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αλμυρού, στην περίοδο της ακμής της κατά το παρελθόν, ήταν ένα επίτευγμα από αυτά του τιμούσαν τον Αλμυρό αλλά ταυτόχρονα ένα επίτευγμα που είχε θέσει γερές βάσεις για μία ευέλπιδα και σταθερή ευοίωνη οικονομική κατάσταση. Είναι ένα ένδοξο κομμάτι του παρελθόντος τούτου του τόπου. Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού, καταγράφοντας την ιστορία της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Αλμυρού και, επειδή, όπως είναι γενικώς παραδεκτό, «η ιστορία διδάσκει», πιστεύει ότι προσφέρει στην περιοχή μας.

Για το Μοναστήρι της Παναγίας Ξενιάς έχουν καταγραφεί αρκετά στις σελίδες προηγούμενων τευχών του «Δελτίου». Συνεχίζοντας την καταγραφή σχετικών θεμάτων στο νέο αυτό τεύχος παρουσιάζονται δύο ακόμα πτυχές της ιστορίας του μοναστηριού αυτού. Το πρώτο θέμα πραγματεύεται την «Κοινωνική προσφορά του Μοναστηριού της Παναγίας Κισσιώτισσας» και το δεύτερο  την «Προέλευση της ονομασίας «Παναγία Ξενιά».

Πολύ γνωστό σε όλους είναι το γραφικό νησάκι της Μιντζέλας. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν την ιστορία του και, το ακόμα χειρότερο, κυκλοφορούν και έχουν γραφεί λαθεμένες απόψεις. Στο 22ο τεύχος του «Δελτίου» το θέμα «Η «μυστηριώδης» νησίδα Αγ. Νικόλαος της Αμαλιάπολης» παρουσιάζει ἀκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες και υποδεικνύει την παραποιημένη και άγνωστη μέχρι τώρα ιστορική αλήθεια για το νησί αυτό.

Πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία των τοπικών ιστορικών και κοινωνικών γεγονότων περιέχονται στα ατομικά ημερολόγια και στις καταγραμμένες αναμνήσεις κάποιων Αλμυριωτών που είχαν την τύχη  να διασωθούν. Μερικά από αυτά μας τα εμπιστεύθηκαν οι απόγονοί τους και η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού τα παρουσιάζει μέσα από τις σελίδες του «Δελτίου» της. Τέτοια στοιχεία τοπικής ιστορίας περιέχονται στο άρθρο «Αναμνήσεις, 1935 – 1984» ενός ανθρώπου του τόπου μας που δεν υπάρχει πλέον στη ζωή.

Αναλυτική και τεκμηριωμένη παρουσίαση των παραπάνω θεμάτων και άλλων του «Δελτίου» θα γίνει στην επίσημη παρουσίαση του «Δελτίου» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακἠ 2 Δεκεμβρίου 2018.

Βίκτωρ Κων. Κοντονάτσιος


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…