• 15 Νοεμβρίου, 2018

Μοσχαρίσια γλώσσα κατσαρόλας με ρύζι – Συνταγή

Μοσχαρίσια γλώσσα κατσαρόλας με ρύζι – Συνταγή

Πολλοί μπορεί να πούνε ότι η βραστή μοσχαρίσια γλώσσα είναι πιάτο για δυνατούς λύτες. Αν κι είναι από τα πιάτα που πολύ συχνά προσφέρονται στους πολίτικους μπουφέδες, είναι γνωστό ότι δεν είμαστε εξοικειωμένοι όλοι με τις ίδιες γεύσεις. Η γλώσσα του μοσχαριού είναι παχύ κομμάτι κρέατος κι ιδιαίτερα εύγευστο που εκτός από μαγειρευτό στην κατσαρόλα το βρίσκουμε κι ως καπνιστό αλλαντικό. Bραστή, κοκκινιστή, λεμονάτη, ξιδάτη, παστή, στο φούρνο, τηγανητή, σε πηχτή, όπως και αν την προτιμάτε ένα είναι σίγουρο, πως η μοσχαρίσια γλώσσα αποτελεί έναν εξαιρετικό γευστικά μεζέ.

Υλικά:

1 γλώσσα μοσχαρίσια περίπου 1 κιλό

5 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

4 καρότα κομμένα σε ροδέλες

5 κόκκους μαύρο πιπέρι

1 φλυτζ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί

¾ φλυτζ τσαγιού ελαιόλαδο

1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος του)

1 κλαδάκι θυμάρι

2 φύλλα δάφνης

Χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ μπολ τοποθετούμε την μοσχαρίσια γλώσσα με τον χυμό λεμονιού και ρίχνουμε νερό τόσο όσο να σκεπάσει το κρέας μας. Το αφήνουμε στο ψυγείο μας για τουλάχιστον 3 -4 ώρες. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να απομακρύνουμε το αίμα που βρίσκεται στη γλώσσα.  Έπειτα βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τη γλώσσα. Προσθέτουμε το κρασί, τα κρεμμύδια,  τους κόκκους πιπεριού, το λάδι και τα μυρωδικά που έχουμε δέσει σε μπουκετάκι (πράσο, θυμάρι, δάφνη). Τα καρότα θα τα βάλουμε στην κατσαρόλα 20 λεπτά πριν να είναι έτοιμη η γλώσσα μας. Η γλώσσα θέλει περίπου 1,5 ώρα να μαλακώσει, εάν βάλουμε τα καρότα από την αρχή δυστυχώς θα λιώσουνε. Σκεπάζουμε λοιπόν την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας μας να σιγοβράσει έως να μαλακώσει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο ώστε να κρυώσει. Βγάζουμε τη γλώσσα από την κατσαρόλα αλλά δεν πετάμε το ζουμί που έβρασε σε αυτό. Αφαιρούμε το σκληρό δέρμα της και την κόβουμε σε λεπτές φέτες γαρνίροντάς την με τις φέτες καρότου. Μετράμε 2 φλυτζάνια τσαγιού από το ζουμί στο οποίο έχει βράσει η γλώσσα κι ετοιμάζουμε το ρύζι δίχως να προσθέσουμε λάδι ή βούτυρο (εκτός από λίγο αλάτι) καθώς το ζουμί έχει αρκετά λιπαρά. Φορμάρουμε αν θέλουμε το ρύζι σε μπολάκι και το αναποδογυρίζουμε στο πιάτο σερβιρίσματος με 2-3 φέτες γλώσσας. Η βραστή μοσχαρίσια γλώσσα με ρύζι είναι έτοιμη.

Απολαύστε την!