- 9 Νοεμβρίου, 2018
Λαχανοντολμάδες με κιμά – Συνταγή
Το λάχανο αυτή την εποχή έχει την τιμητική του. Είναι πολύ νόστιμο λαχανικό ως ωμό – σαλάτα, αλλά ακόμη πιο νόστιμο μαγειρεμένο. Εντάξει, ξέρω τα παιδιά δεν το λατρεύουν αλλά είμαι σίγουρη ότι κάποια εκδοχή του (λάχανου) θα είναι η αγαπημένη τους. Τα δικά μου αστεράκια λατρεύουν τους λαχανοντολμάδες και εγώ ως «καλή» μαμά έπρεπε να μάθω να τους φτιάχνω! Μία συνταγή παραδοσιακή των γιαγιάδων μας χωρίς πολλά πολλά πειράματα γιατί οι λαχανοντολμάδες είναι από μόνοι τους ένα «γκουρμέ» φαγητό.
Υλικά:
1 λάχανο μέτριο
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 φλιτζανάκια ρύζι «Καρολίνα»
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
μαϊντανός – άνηθος
λάδι
αλάτι – πιπέρι
2 αυγά φρέσκα
χυμό από 1 λεμόνι
1 κουταλιά κόρν φλάουρ (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Βάζουμε το λάχανο σε κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να ανοίξουν και να μαλακώσουν λίγο τα φύλλα. Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, το ρύζι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι. Γεμίζουμε ένα ένα τα φύλλα του λάχανου με λίγο κιμά και τυλίγουμε σε ρολάκια. Στρώνουμε ένα – δύο φύλλα λάχανου πάντα στον πάτο της κατσαρόλας μας και μετά βάζουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα ομοιόμορφα. Προσπαθούμε να τους στριμώξουμε. Ρίχνουμε νερό, λάδι, αλάτι, πιπέρι και βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να μη χαλάσουν το σχήμα τους κατά τον βρασμό.
Για το αυγολέμονο:
Χτυπάμε τα ασπράδια πρώτα έως να αφρίσουν και μετά προσθέτουμε τους κρόκους και το λεμόνι, αν θέλουμε για πιo πηχτό ζουμάκι βάζουμε το κόρν φλάουρ. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά μας αραιώνουμε µε ζωμό από το φαγητό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουμε τους ντολμάδες μας µε το αυγολέμονο. Αφήνουμε το φαγητό μας για 10΄ πάνω στο σβησμένο µάτι της κουζίνας.
Μυστικά της συνταγής:
- Κάνουμε το αυγολέμονο πάντα την τελευταία στιγμή για να μη χρειαστεί να ξαναζεστάνουμε το φαγητό και μας ψηθεί το αυγό.
- Μπορείτε να κάνετε τους λαχανοντολμάδες σας και χωρίς αυγολέμονο. Στην περίπτωση αυτή, αντί για αυγολέμονο ρίχνετε μπόλικο χυμό λεμονιού.