• 2 Νοεμβρίου, 2018

Σκληρή κριτική για τις επενδύσεις στην Ελλάδα από τον βουλευτή Χρ. Μπουκώρο

Σκληρή κριτική για τις επενδύσεις στην Ελλάδα από τον βουλευτή Χρ. Μπουκώρο

 

Δημοσιεύουμε δελτίο τύπου του Βουλευτή Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Μπουκώρο για την ομιλία του στη βουλή αναφορικά με το αφιλόξενο επενδυτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

Σκληρή κριτική εξαπέλυσε, από το βήμα της βουλής, ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος στην κυβέρνηση, για τις επενδύσεις στην Ελλάδα και το «αφιλόξενο» επενδυτικό περιβάλλον που αυτή συντηρεί στη χώρα μας, με αφορμή την εισήγησή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «Θριάσιο εμπορευματικό κέντρο».

Πιο συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε τα εξής: «Κύριε Πρόεδρε, ακούω με έντονο ενδιαφέρον τους συναδέλφους Βουλευτές της πλειοψηφίας και τους κυρίους Υπουργούς να σεμνύνονται διαρκώς, ότι έγιναν το κόμμα των επενδυτών, ότι βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, ότι υλοποιούν σπουδαία έργα υποδομών, ότι η Ελλάδα έγινε επενδυτικός παράδεισος και ότι όλες οι επενδύσεις συρρέουν στη χώρα επί ΣΥΡΙΖΑ. Αναλογίζομαι, αν ζω στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα.

Για ποιο επιχειρηματικό και ποιο επενδυτικό περιβάλλον μας λέτε, κύριοι συνάδελφοι; Μόλις χθες δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2019. Ξέρετε στο ζήτημα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος πού κατατάσσεται η Ελλάδα; Κατατάσσεται ακριβώς στην ίδια σειρά με την Κιργιζία και τη Σουαζιλάνδη και είναι λίγο πάνω από τη Μογγολία. Είναι δυνατόν με ένα τέτοιο επιχειρηματικό περιβάλλον, να ισχυρίζεστε ότι προσελκύετε επενδύσεις; Ποιο είναι το παρελθόν σας σ’ αυτό το ζήτημα; Τι κάνατε όταν ήρθε η COSCO στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη επένδυση; Διότι εσείς, και κάποιοι άλλοι που βρήκαν στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ από άλλα όμορα κόμματα, τρέχατε στο Λιμάνι του Πειραιά να το αποκλείσετε! Και είναι η COSCO που γεννά σήμερα το εμπορευματικό κέντρο, με τα όποια προβλήματα αυτό πάει να υλοποιηθεί!

Είναι πολλά τα στελέχη σας, αλλά και άλλων πολιτικών χώρων, που λένε «η κρατικίστικη Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή που έκανε τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις στη σύγχρονη ιστορία», COSCO, Ολυμπιακή Αεροπορία για την οποία ο ελληνικός λαός πλήρωνε ένα εκατομμύριο ευρώ ημερησίως, ΟΤΕ, δίκτυα φυσικού αερίου. Επίσης, μιλάνε και για την κυβέρνηση Σαμαρά, με τις πολυεθνικές εταιρείες που έκαναν έδρα το Λιμάνι του Πειραιά, με την ολοκλήρωση της επένδυσης της COSCO, με τα 6,5 εκατομμύρια δραχμές χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα από κινέζικα κεφάλαια.

Τι έχετε να επιδείξετε εσείς σήμερα και επαίρεστε από το πρωί ότι οι επενδύσεις έρχονται και η οικονομία βελτιώνεται; Έχουμε 7,6% ύφεση. Η κυβέρνηση που ανέλαβε τον Ιούνιο του 2012 ανέλαβε την οικονομία να τρέχει με υφεσιακούς ρυθμούς 7,6% και την παρέδωσε, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ –όχι της Νέας Δημοκρατίας- με 1% ανάπτυξη. Ξέρετε πότε αναθεωρήθηκαν αυτά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ; Αναθεωρήθηκαν το 2018. Αυτή η πορεία ήταν για δυόμισι χρόνια. Και εσείς τώρα τέσσερα χρόνια παρά δυο μήνες αγκομαχάτε να πιάσετε ρυθμούς ανάπτυξης 1,8% και δεν τους έχετε πιάσει και λέτε ότι βελτιώνετε την οικονομία και φέρνετε επενδύσεις!

Υπάρχει πιο αψευδής μάρτυρας από τους ρυθμούς ανάπτυξης για την εικόνα μιας οικονομίας; Θα μιλήσουμε ποτέ ειλικρινά σε αυτόν τον τόπο; Θα συντονιστείτε έστω και στο τέλος του κυβερνητικού σας βίου; Η πραγματική οικονομία αγκομαχά, γονατίζει. Νομίζετε ότι με τις δυο-τρεις μονάδες πτώσης της ανεργίας, με τις ελαστικές μορφές εργασίας, με την εκ περιτροπής εργασία, με το μειωμένο ωράριο ρίξατε δυο-τρεις μονάδες την ανεργία και φτιάξατε οικονομία; Τη γενιά των 360 ευρώ φτιάξατε, όπως τις μεταπολεμικές εποχές υπήρχε η γενιά των «τρεις και εξήντα». Όμως, τότε είχαμε βγει και από έναν καταστροφικό πόλεμο και από έναν αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο.

Για προσγειωθείτε λίγο και να είστε πιο σεμνοί. Και μην λέτε ότι τα προηγούμενα σαράντα χρόνια δεν έγινε τίποτε. Δείτε μια φωτογραφία του σπιτιού σας, της γειτονιάς σας πριν σαράντα-σαράντα πέντε χρόνια και δείτε και την αντίστοιχη τώρα, για να δείτε τι ακριβώς έγινε σε αυτήν την χώρα, με τα όποια λάθη και παραλείψεις.

Όσον αφορά στη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας «ΓΑΙΟΣΕ Α.Ε.»,  ο Ν.4530 για τα ταξί ψηφίστηκε μετά το πέρας του διαγωνισμού και μετά την ανάδειξη του παραχωρησιούχου, που σημαίνει ότι ο διαγωνισμός ήταν περατωμένος, είχε ολοκληρωθεί. Τι λέμε εμείς; Ότι έρχεται με μια νομοθετική πρωτοβουλία η ηγεσία του υπουργείου και αλλάζει τους όρους δόμησης από 0,4 σε 1,65. Το τι σημαίνει αυτό ακριβώς δεν θα το πούμε εμείς, το είπαν οι αρμόδιοι φορείς. Και θα σας πω τι είπαν. Ακόμη και αν αυτή η αλλαγή αφορά όλα τα οικόπεδα της ΓΑΙΑΟΣΕ και μπορεί να είναι στη θετική κατεύθυνση για την προσέλκυση επενδύσεων, ωστόσο αφορά έναν διαγωνισμό, ο οποίος είχε ολοκληρωθεί. Δεν συνιστά, λοιπόν, αυτό μεταβολή των όρων του διαγωνισμού; Τι πιο αυταπόδεικτο από αυτό;

Το εάν θα σας πάμε εμείς, γιατί δημιουργούνται και εντυπώσεις, σε Εξεταστικές Επιτροπές, είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Όμως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ένας ενδιαφερόμενος, ένας ανταγωνιστής να προσφύγει. Αν λοιπόν έχουμε προσφυγές, εκεί στο άμεσο μέλλον, από οποιονδήποτε θεωρεί ότι θίγονται τα συμφέροντά του, με τον τρόπο που τελικά θα συμβασιοποιηθεί αυτός ο διαγωνισμός, ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε προβλήματα. Και σας το επισημαίνουμε. Είναι κακό αυτό;

Αυτά λοιπόν, είναι τα σπουδαιότερα ζητήματα που κάνουν τη Νέα Δημοκρατία να είναι επιφυλακτική σε ένα νομοσχέδιο που αφορά επένδυση, γιατί μαθήματα από τη σημερινή κυβέρνηση και από καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν δέχεται η Νέα Δημοκρατία, για το ζήτημα των επενδύσεων. Αυτό να γίνει ξεκάθαρο. Και ναι, μην θεωρείτε αδυναμία ότι η Νέα Δημοκρατία είναι φιλική προς τις επενδύσεις και ο Πρόεδρός μας, όντας Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλεί τους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα και δεν τους φοβερίζει, λέγοντας ότι θα χάσουν τα λεφτά τους, όπως έκανε ο σημερινός Πρωθυπουργός, όταν ήταν επικεφαλής της Αντιπολίτευσης. Μην το θεωρείτε αδυναμία αυτό και σκέφτεστε ότι μπορείτε να νομοθετείτε όπως θέλετε.

Εξάλλου, πιστεύω ότι ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Στασινός, που εκλήθη στις επιτροπές της Βουλής, είπε αυτό ακριβώς: Αλλαγή των όρων δόμησης συνιστά αλλαγή της αξίας του ακινήτου. Δεν το είπε η Νέα Δημοκρατία αυτό. Εν πάση περιπτώσει, το κύρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου δεν άκουσα να το αμφισβητεί ούτε ο κ. Σπίρτζης ούτε ο κ. Φλαμπουράρης ούτε ο κύριος εισηγητής της πλειοψηφίας.

Μην, λοιπόν, μεταβάλλετε την πραγματικότητα και επιχειρείτε να την προσαρμόσετε στα δικά σας πιστεύω. Για τέτοια ζητήματα χρειάζεται σοβαρότερος και γονιμότερος διάλογος, για να είναι αποδοτικός επ’ ωφελεία των Ελλήνων, γιατί αυτούς εκπροσωπούμε εδώ όλοι μας, χωρίς εξαιρέσεις: Το σύνολο των Ελλήνων και το δημόσιο συμφέρον».

Νωρίτερα, ο Χρήστος Μπουκώρος δεν δίστασε να στηλιτεύσει την κυβέρνηση για την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις κρίσιμες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς πλέον τα συχνά φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων και   επενδυτικών σχεδίων, υποσκάπτουν σοβαρά το μέλλον της χώρας.


Σχετικά Άρθρα

Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κάλεσε σήμερα Τετάρτη (18/9) τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο…
Χρ. Τριαντόπουλος: Νομοθετούνται τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων που επλήγησαν από το ακραίο φαινόμενο στον Παγασητικό

Χρ. Τριαντόπουλος: Νομοθετούνται τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων που επλήγησαν από το ακραίο φαινόμενο στον Παγασητικό

Την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση…
Συνάντηση Κινεζικής αντιπροσωπείας με τον Χρήστο Μπουκώρο – Στο επίκεντρο η ενίσχυση οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας

Συνάντηση Κινεζικής αντιπροσωπείας με τον Χρήστο Μπουκώρο – Στο επίκεντρο η ενίσχυση οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας

Το προεδρείο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, εκπροσωπούμενο από τον πρόεδρο…