- 19 Οκτωβρίου, 2018
«Βενιζελικά» της Λήμνου – Συνταγή
Γνωρίζατε εσείς ότι τα «Βενιζελικά» είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Λήμνου; Εγώ προσωπικά όχι. Το νησί Λήμνος το είχα πάντα συνδυασμένο με τα ηφαίστεια και τους ανέμους. Όταν μία φίλη, μου έφερε δώρο από το νησί της Λήμνου ένα κουτί με γλυκά, ποτέ δεν περίμενα ότι θα σκανδαλιζόταν ο ουρανίσκος μου! Γελάτε; Κι όμως αυτό αισθάνθηκα μόλις τα δοκίμασα! Βρήκα τη συνταγή σε ένα site, αλλά όπως θα δείτε δεν την άφησα απείραχτη. Μετά από 2-3 δοκιμές, κατέληξα ότι κατ’ αρχήν τα αμύγδαλα πρέπει να είναι πολύ φρέσκα (τώρα είναι η εποχή τους) ώστε η φλούδα τους να είναι πολύ λεπτή. Επίσης το λικέρ πικραμύγδαλο ταιριάζει πολύ περισσότερο, κατά τη γνώμη μου, από το λικέρ πορτοκάλι που χρησιμοποιείται στην αυθεντική συνταγή. Και βέβαια το υποβρύχιο πρέπει να είναι βανίλια και μόνο βανίλια, διότι η μαστίχα υποβρύχιο κολλάει, δεν στεγνώνει με τίποτα και η γεύση της είναι πολύ έντονη. Επίσης αν έχετε στο ντουλάπι σας μπαγιάτικη βανίλια (ίσως από αυτή που είχαμε φτιάξει το καλοκαίρι), που έχει σχεδόν ξεραθεί, χρησιμοποιείστε την, φτιάχνει το καλύτερο γλάσο.
Υλικά
500γρ. αμύγδαλα (με την φλούδα τους)
200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
½ φλιτζάνι τσαγιού σιρόπι (από οποιοδήποτε γλυκό του κουταλιού)
1 φλιτζάνι τσαγιού λικέρ amaretto ή πικραμύγδαλο
300-400γρ. βανίλια υποβρύχιο
Εκτέλεση:
Αλέθουμε τα αμύγδαλα και την κουβερτούρα στο μπλέντερ προσέχοντας να μη γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αμύγδαλα, τη σοκολάτα, το σιρόπι και το λικέρ και ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιημένη μορφή. Πλάθουμε σε μπάλες, (σαν μικρούς κεφτέδες). Τοποθετούμε τα σοκολατάκια σε πιατέλα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες ώστε να σφίξουν. Την επόμενη μέρα, σε χαμηλή θερμοκρασία ζεσταίνουμε τη μισή βανίλια υποβρύχιο σε ένα μικρό μπρίκι. Το αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις η βανίλια λιώσει. Αν το υποβρύχιο ζεσταθεί περισσότερο απ’ ότι πρέπει και αποκτήσει διάφανο χρώμα, απλώς αφήστε το λίγο να κρυώσει, ανακατέψτε με γρήγορες κινήσεις και το χρώμα του θα ξαναγίνει κατάλευκο. Αρχίζουμε να βουτάμε ένα – ένα τα βενιζελικά στη λιωμένη βανίλια και τα αφήνουμε σε σχάρα να αποβάλουν το περιττό γλάσο. Αν στο μεταξύ η βανίλια αρχίσει και πήζει φροντίζουμε να την ξαναζεστάνουμε. Όταν τα βενιζελικά έχουν κρυώσει και το γλάσο στην επιφάνεια τους έχει στεγνώσει, ζεσταίνουμε και την υπόλοιπη βανίλια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Όταν τα γλυκά μας έχουν κρυώσει και στεγνώσει και από το δεύτερο γλασάρισμα μαζεύουμε και λιώνουμε ξανά όση βανίλια έχει περισσέψει και με ένα κουταλάκι «στολίζουμε» την επιφάνεια των βενιζελικών. Τα τοποθετούμε σε χαρτάκια ζαχαροπλαστικής και τα διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον ένα μήνα…. εάν περισσέψουν βέβαια!!!