• 12 Οκτωβρίου, 2018

Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης Δήμου Αλμυρού και Δ.Ε.Υ.Α.ΑΛ – Δημιουργείται ψηφιακή βάση με χαρτογραφημένο το δίκτυο ύδρευσης

Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης Δήμου Αλμυρού και Δ.Ε.Υ.Α.ΑΛ – Δημιουργείται ψηφιακή βάση με χαρτογραφημένο το δίκτυο ύδρευσης

Το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε η 20η Δημόσια έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το θέμα που συζητήθηκε αφορούσε την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αλμυρού και της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμυρού για την πράξη «Δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης γεωχωρικών δεδομένων και ψηφιακής βάσης δεδομένων δικτύων και υποδομών ύδρευσης Δήμου Αλμυρού».

Σκοπός είναι η δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων δικτύων και υποδομών που θα περιλαμβάνει το σύνολο των γεωχωρικών δεδομένων των ΔΕΥΑ και των Δήμων (εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης, ήτοι γεωτρήσεις, δεξαμενές, αντλιοστάσια, κ.λπ. και εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης όπως οι αγωγοί μεταφοράς πόσιμου νερού, τα υδρόμετρα, κ.λπ.) καθώς και απαραίτητα στοιχεία και τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών.

Το συγκεκριμένο έργο, αφορά τη δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων η οποία θα περιλαμβάνει το σύνολο των γεωχωρικών δεδομένων των ΔΕΥΑ ή Δήμων (δίκτυο ύδρευσης, γεωτρήσεις, δεξαμενές, υδρόμετρα, κ.λπ) καθώς και απαραίτητα στοιχεία και τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών.

Για την επίτευξη αυτού κρίνονται απαραίτητα:

–  H χαρτογραφική αποτύπωση με κάθε δυνατή δόκιμη μέθοδο, του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης

–  Η δημιουργία βάσης δεδομένων και ψηφιοποίηση του δικτύου ύδρευσης

– H προμήθεια κατάλληλου Λογισμικού- Πληροφοριακού Συστήματος και η χρήση του για την διαχείριση και εποπτεία του δικτύου αλλά και των καταναλωτών σε ολοκληρωμένο GIS περιβάλλον.

Στο Δημοτικό συμβούλιο προτάθηκε η έγκριση της σύναψης προγραμματικής σύμβασης προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Επί του θέματος τοποθετήθηκαν οι κ. Δαλακούρας Ηλίας και Μαμούρας Βασίλης οι οποίοι ανέφεραν:

Ηλίας Δαλακούρας (Πρόεδρος ΔΕΥΑΑΛ): «Ο Αλμυρός και η Ευξεινούπολη έχουν ήδη χαρτογραφηθεί και βρίσκονται στη διάθεση της ΔΕΥΑΑΛ. Το πρόβλημα είναι οι πρώην Δήμοι Σούρπης και Πτελεού.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμη ακριβώς το κόστος του έργου, ενδέχεται να ξεπεράσει τις 50.000 ευρώ. Σε περίπτωση που το κόστος υπερβεί αυτό το ποσό, τότε επιβαρύνεται η ΔΕΥΑΑΛ. Καλό είναι να ψηφιστεί, καθώς πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της ΔΕΥΑΑΛ. Με αυτό το σύστημα θα γνωρίζουμε ακριβώς που βρίσκονται οι αγωγοί και σε περίπτωση βλάβης το πρόβλημα θα αντιμετωπίζεται άμεσα.»

Μαμούρας Βασίλης (Δημοτικός Σύμβουλος): «Ένα τέτοιο έργο είναι απαραίτητο και είναι θετικό το γεγονός πως το συζητάμε ακόμη και σε έκτακτο συμβούλιο. Αν θέλουμε να κάνουμε ένα γεωχωρικό σύστημα δηλαδή να αποτυπώσουμε τους αγωγούς,  θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την πηγή και κατά μήκος του αγωγού να καταγραφούν οι δεξαμενές τα φρεάτια κλπ, διαφορετικά δεν έχει νόημα. Έχω αμφιβολίες αν το δίκτυο του Αλμυρού είναι χαρτογραφημένο, γιατί υπάρχει και παλιό δίκτυο και ίσως πρέπει να εξεταστεί ξανά. Πιστεύω ότι πρώτα τα χωριά του Δήμου μας πρέπει να συμπεριληφθούν στη χαρτογράφηση. Φαντάζομαι πως θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα καθώς πρόκειται για μεγάλες εκτάσεις. Πρέπει να οριοθετήσουμε την προκήρυξη ώστε να έχουμε σωστά αποτελέσματα.»


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…