• 9 Οκτωβρίου, 2018

Με …κυάλια θα βλέπουν οι οπτικοί τα νέα voucher – ανακοινώσεις Ενώσεων

Με …κυάλια θα βλέπουν οι οπτικοί τα νέα voucher – ανακοινώσεις Ενώσεων

Αντιστέκονται στο νέο σύστημα του ΕΟΠΥΥ

Ζητούν την κατανόηση των πολιτών

Σε εφαρμογή τέθηκε από τη Δευτέρα, 1η Οκτωβρίου, το νέο σύστημα χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών – γυαλιών οράσεως από τον ΕΟΠΥΥ. Η προπληρωμή του ποσού που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ καταργείται και μειώνεται η ταλαιπωρία για τους δικαιούχους. Ωστόσο, η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών απορρίπτει τη νέα διαδικασία.

Μέχρι σήμερα, για τη χορήγηση και αποζημίωση οπτικών ειδών και γυαλιών οράσεων, οι δικαιούχοι κατέβαλαν τη σχετική δαπάνη. Στη συνέχεια, προσερχόταν στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠεΔι) του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να αποζημιωθούν.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτης Γεωργακόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Από την 1η Οκτωβρίου ο ΕΟΠΥΥ – σε εφαρμογή της νομοθεσίας – εγκαινιάζει μία νέα τακτική πληρωμών για την αποζημίωση των οπτικών στους δικαιούχους, με στόχο να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες περιμένοντας στις ουρές και στο χρόνο για να αποζημιωθούν τα γυαλιά τους. Πλέον εκδίδουμε «τύπο» συναλλαγματικής ( voucher), ένα παραστατικό που θα μπορεί ο ίδιος ο οπτικός να εξοφλήσει στον ΕΟΠΥΥ. Δυστυχώς, στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας αντιμετωπίζουμε την άρνηση των οπτικών να εξυπηρετήσουμε από κοινού τους πολίτες. Είναι στην διακριτική ευχέρεια των ασφαλισμένων να αποφασίσουν ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι».

Τι αλλάζει με τη νέα διαδικασία

Με τη νέα διαδικασία, oι δικαιούχοι δεν επιβαρύνονται με τη δαπάνη αποζημίωσης και καταργείται η κατάθεση των δικαιολογητικών στις ΠεΔι.

Συγκεκριμένα, οι οφθαλμίατροι εκδίδουν την ηλεκτρονική γνωμάτευση και εκτυπώνουν την βεβαίωση πληρωμής, η οποία αναγράφει τα στοιχεία του δικαιούχου, καθώς και το ανώτατο ποσό. Η γνωμάτευση θα πρέπει να εγκριθεί και να σφραγιστεί, από ελεγκτή γιατρό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια, οι πολίτες προσκομίζοντας τη γνωμάτευση σε ένα κατάστημα οπτικών λαμβάνουν τα γυαλιά της επιλογής τους και πληρώνουν, αντί χρηματικού αντιτίμου, με τη βεβαίωση πληρωμής, μέχρι το ποσό των 100 ευρώ.

Για τους δικαιούχους γυαλιών οράσεων με ηλεκτρονική γνωμάτευση που εκδόθηκε μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2018, ισχύει η προηγούμενη διαδικασία, δηλαδή κατάθεση απαραίτητων δικαιολογητικών στις ΠεΔι του ΕΟΠΥΥ μέχρι την 30/11/2018. Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα γίνονται αποδεκτά τα δικαιολογητικά και οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να αποζημιωθούν για τη δαπάνη που κατέβαλαν.

Αντιδράσεις Οπτικών – Οπτομετρών

Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η νέα διαδικασία οδηγεί σε δεινή οικονομική κατάσταση τα οπτικά καταστήματα και καλεί τους πολίτες «να δείξουν κατανόηση και αλληλεγγύη απέναντι σε έναν κλάδο, ο οποίος προστατεύει την δημόσια υγεία», για τα όποια μέτρα αντίδρασης λάβουν και τους ταλαιπωρήσουν προσωρινά.

Η Ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΠΕΟΟ

Δυνάμει της υπ’ αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 46846 (ΦΕΚ 2315/19.06.2018) «τα γυαλιά οράσεως και οι φακοί αποζημιώνονται είτε σε συμβεβλημένους παρόχους οπτικών ειδών, είτε στους δικαιούχους αν δεν υπάρχουν συμβάσεις με τους παρόχους».

Το αρμόδιο Υπουργείο και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προφανώς συνεχίζουν να τελούν σε σύγχυση και να ταλαιπωρούν επαγγελματίες και καταναλωτές.

Οι οπτικοί – οπτομέτρες δεν είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό και όπως με επίταση έχουν καταστίσει σαφές, δεν δέχονται τη διαδικασία που ορίζεται με την υπ’ αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 46633 (ΦΕΚ 2284/15.06.2018) για την αποζημίωση οπτικών ειδών – γυαλιών οράσεως. Οι δικαιούχοι καταναλωτές μπορούν να αποζημιώνονται άμεσα από τον ΕΟΠΥΥ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς, Για το ΔΣ της ΠΕΟΟ
Κατσαβός Παναγιώτης
Πρόεδρος

 

Ανακοίνωση του Συλλόγου Οπτικών και Οπτομετρών Ν. Μαγνησίας

Ο ΕΟΠΥΥ με νέα ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι από 1-10-2018 οι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν τα γυαλιά τους και ότι οι οπτικοί θα εισπράττουν… Μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να μας επιβάλει με το έτσι θέλω και χωρίς να υπάρχει διαβούλευση με τα συνδικαλιστικά μας όργανα και ενώ χρωστά από το 2011 να δεχτούμε κάτι που δεν μπορεί κανείς οπτικός σε όλη την Ελλάδα δεν έχει δεχθεί. Έτσι και εδώ οι Οπτικοί του Νομού Μαγνησίας δεν θα δεχθούμε τα voucher του ΕΟΠΥΥ. Ζητούμε την κατανόηση των ασφαλισμένων αλλά κανείς οπτικός δεν θέλει να κλείσει το κατάστημά του.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…