• 6 Οκτωβρίου, 2018

Χρ. Καραζούπης: Κλαιόμενες Δρύες για την εγκατάλειψη της περιβαλλοντικής κληρονομιάς και την κατασπατάληση Δημοτικών πόρων – Λες και ο Εσερίδης ζήλεψε τον Ερντογάν!

Χρ. Καραζούπης: Κλαιόμενες Δρύες για την εγκατάλειψη της περιβαλλοντικής κληρονομιάς και την κατασπατάληση Δημοτικών πόρων – Λες και ο Εσερίδης ζήλεψε τον Ερντογάν!

γράφει ο Χρήστος Καραζούπης: Οικονομολόγος,

Πρόεδρος της Εθελοντικής περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού «Εν Δράσει»,

τ. Δ/ντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Αλμυρού

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση της πλειοψηφίας,  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ενέκριναν την αύξηση του προϋπολογισμού κατασκευής ενός ξυλόσπιτου στο δάσος Κουρί από 200.000 σε 250.000 ευρώ, το οποίο  θα λειτουργήσει ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, όπως και την κατασκευή «σκεπαστής λαϊκής» δαπάνης 1.300.000 ευρώ!!!

Για τη χρηματοδότηση δε αυτών, απένταξαν από το Τεχνικό Πρόγραμμα η κατασκευή δύο κυκλικών κόμβων (με πληρωμένες τις μελέτες) χρησίμων για τη κυκλοφορία και την ασφάλεια των πολιτών και έγινε δέσμευση της ΣΑΤΑ του 2019 και 2020!!!

Μα σε ποια χώρα του κόσμου και σε ποιον δήμο γίνονται έργα και μελέτες χρηματοδοτούμενα από μελλοντικούς πόρους; Ακούει καμία Ελεγκτική Αρχή;

Με τη λογική αυτή ο κος δήμαρχος μπορεί να δεσμεύσει τη ΣΑΤΑ και όλους τους δημοτικούς πόρους μέχρι το 2030 και να κατασκευάσει κανένα ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΛΑΤΙ, εφάμιλλο του ΠΑΛΑΤΙΟΥ το οποίο κατασκεύασε ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ στο Βόσπορο! (του έβαλα ιδέες τώρα).

Θα πρέπει όμως να πληροφορηθούν οι πολίτες, ότι: υπάρχουν ήδη μέσα στη μεγάλη λίμνη  δυο ξυλόσπιτα τα οποία είχαν δημιουργηθεί αποκλειστικά για αυτόν το σκοπό. Επίσης επειδή το δάσος Κουρί είναι περιοχή NATOURA με υψηλό δείκτη προστασίας, το δημοτικό κατάστημα «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ» για να ηλεκτροδοτηθεί δηλώθηκε στη ΔΕΗ και αυτό σαν Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και η σημερινή δημοτική αρχή πιέζει αφόρητα τους ενοικιαστές με διάφορα νομικά τερτίπια να εγκαταλείψουν το «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ», αν και έχουν επενδύσει πολλά και θέλουν να επενδύσουν και άλλα χρήματα σ΄ αυτό. Την ίδια πίεση ασκεί η δημοτική αρχή στον ενοικιαστή του καφενείου στον Αγ. Σεραφείμ για να το εγκαταλείψει, προκειμένου να μην υπάρχει κανένας χώρος εστίασης  στο Δάσος για τους επισκέπτες και τους περιπατητές!!!

Πληροφοριακά ενημερώνουμε ότι το δάσος Κουρί έκτασης 1000 στρ. είναι ιδιοκτησίας του Δήμου και το καφενείο «στέκι των κυνηγών» είχε κτισθεί από τους κυνηγούς για τις τότε  ανάγκες του παππά της εκκλησίας του Αγ. Σεραφείμ.

Πως σήμερα φτάσαμε στην ενοικίαση ενός Δημοτικού κτίσματος και το σοβαρό μηνιαίο μίσθωμα να εισπράττεται από τον Κυνηγητικό Σύλλογο και όχι από τον Δήμο, είναι ένα εύλογο ερώτημα το οποίο οφείλει  να απαντήσει η δημοτική αρχή και οι ελεγκτικές αρχές!!!

Αφού λοιπόν είναι ιδιοκτησίας του Δήμου και η δημοτική αρχή θέλει να το κατεδαφίσει (έχει ειδικευτεί εξάλλου στις κατεδαφίσεις) γιατί το σεβαστό ποσό του ενοικίου το οποίο δίνει ο φτωχός βιοπαλαιστής που εκμεταλλεύεται το καφενείο στον Αγ. Σεραφείμ, εισπράττεται από τον κυνηγητικό σύλλογο;

Η είσπραξη δε των ενοικίων του «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ» και του καφενείου στον Αγ Σεραφείμ, θα μπορούσε να επιφέρει ένα σημαντικό ποσό στον Δήμο Αλμυρού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανταποδοτικά για την πληρωμή ενός υπαλλήλου, ο οποίος θα φυλάει και θα καθαρίζει το δάσος.

Οι επισκέπτες και οι περιπατητές του δάσους Κουρί αντικρίζουν τα τελευταία πολλά χρόνια, μία εικόνα πλήρης εγκατάλειψης, ενός μοναδικού αστικού δάσους με δρυς στα όρια της πόλης μας, το οποίο κάποτε έσφυζε από ζωή καθώς το επισκεπτόταν χιλιάδες επισκέπτες με δεκάδες λεωφορεία να μεταφέρουν καθημερινά μαθητές και επισκέπτες.

Η εγκατάλειψη του δάσους είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού αλλά και από τις φωτογραφίες που επισυνάπτω καθώς: οι δύο τεχνητές λίμνες είναι εγκαταλελειμμένες και εστίες μόλυνσης, πριν την είσοδο στο δάσος, υπάρχουν  εγκαταλειμμένης κατασκευές, τις οποίες κάποια δημοτική αρχή οραματίσθηκε να ψυχαγωγούν τους δημότες και για κάποιους λόγους δεν ολοκληρώθηκε η κατασκευή τους. Είναι απαράδεκτο να στέκουν εκεί αναξιοποίητες και να μη παραχωρούνται σε κάποιον επιχειρηματία, ο οποίος και θα τις αξιοποιήσει ανάλογα, εξ άλλου ο νέος Νόμος «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» βοηθά προς αυτή τη κατεύθυνση.

Ένα ακόμη γεγονός που συμβαίνει με το Δάσος είναι η γήρανση και η ξήρανση των βελανιδιών του δάσους  και μία από τις κυριότερες αιτίες είναι η έλλειψη νερού, καθότι οι πέντε γεωτρήσεις ύδρευσης που υπάρχουν για την υδροδότηση του Αλμυρού, έχουν χαμηλώσει επικίνδυνα τον υδροφόρο ορίζοντα και οι ρίζες των δένδρων δεν φτάνουν σ΄ αυτόν (αλήθεια γιατί στην Ευρώπη απαγορεύεται η ύδρευση των πολιτών από νερό γεωτρήσεων και η υδροδότηση τους γίνεται αποκλειστικά από επιφανειακά ύδατα και οι Πολίτες Δήμου μας υδρεύονται αποκλειστικά από νερό γεωτρήσεων!!!), το φράγμα στο Μαυρομάτι το οποίο και αυτό ρημάζει θα συνδεθεί ποτέ με το δίκτυο ύδρευσης…

Η ανησυχία μου για την πλήρη εγκατάλειψη του Δάσους Κουρί  από τη Δημοτική αρχή είναι  περισσότερο έντονη και ανησυχητική, καθότι η κατάσταση είναι οριακή και πρέπει όλοι μας με οποιοδήποτε τρόπο και μέσα να προστατέψουμε και να αναδείξουμε  αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης, το οποίο είναι από τα ελάχιστα δυνατά συγκριτικά πλεονεκτήματα που βρίσκονται στα όρια του Δήμου μας και πρέπει να εμποδίσουμε τη Δημοτική Αρχή στον ελάχιστο χρόνο που απομένει μέχρι τις επόμενες εκλογές να συνεχίσει να κατασπαταλά δημοτικούς πόρους με άκαιρα και πολυδάπανα έργα επιβαρύνοντας τους δημότες μας δεσμεύοντας ακόμη και μελλοντικούς πόρους.

 


Σχετικά Άρθρα

Το μήνυμα του Δημάρχου Δ. Εσερίδη για τη νέα σχολική χρονιά

Το μήνυμα του Δημάρχου Δ. Εσερίδη για τη νέα σχολική χρονιά

Το δικό του μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς και μαθητές έδωσε ο Δήμαρχος Αλμυρού κος Δημήτρης Εσερίδης:…
Ολοκληρώθηκε ο κυκλικός κόμβος στο ύψος του 2ου Δημοτικού Σχολείου

Ολοκληρώθηκε ο κυκλικός κόμβος στο ύψος του 2ου Δημοτικού Σχολείου

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στους δημότες ο κυκλικός κόμβος στο ύψος του 2ου Δημοτικού Σχολείου στον Αλμυρό,…
Επιστολή Εσερίδη: Άδικο το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας ανθρώπων στο Κουρί

Επιστολή Εσερίδη: Άδικο το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας ανθρώπων στο Κουρί

Επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, με την οποία…