- 3 Οκτωβρίου, 2018
Καταστροφή στη φετινή παραγωγή της ελιάς λόγω δάκου
Σε απόγνωση οι παραγωγοί
Επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της μεγάλης παρουσίας πληθυσμού του δάκου. Οι έντονες βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σε συνδυασμό με την υγρασία και τη ζέστη, συνέβαλλαν στη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του εντόμου.
Οι δακοκτονίες και οι ψεκασμοί που πραγματοποίησαν αυτοβούλως οι παραγωγοί φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά, ώστε να μειωθεί η ζημιά στους καρπούς. Η παραγωγή φέτος με το ζόρι ξεπερνάει το 20 – 25%, με τους παραγωγούς να ανησυχούν για την ποσότητα και την ποιότητα του λαδιού.
Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου, ενώ είναι δεν υπάρχει κάποια εκτίμηση για το πώς θα κυμανθούν τιμές σε ελιές και λάδι.
Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και ελαιοπαραγωγοί έκαναν αποκλειστικές δηλώσεις στον «Λαό του Αλμυρού» :
Μακρής Μιχάλης (Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ελαιοπαραγωγός): «Η φετινή παραγωγή ανέρχεται σε 20% σε ελαιόκαρπο. Η παραγωγή είναι ήδη μειωμένη και η παρουσία του δάκου μας επιτρέπει να μιλάμε για ζημία που ανέρχεται στο 100%. Οι ελαιοπαραγωγοί θα έχουν μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας της αφορίας. Σκοπεύουμε να αποστείλουμε διαβήματα προς τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για το φετινό πρόβλημα με τον δάκο. »
Καλαντζής Ευάγγελος (Πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αλμυρού, ελαιοπαραγωγός): «Η ζημιά που έχει προκαλέσει ο δάκος στην παραγωγή είναι ανυπολόγιστη. Στον Καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού συμμετείχαν σχεδόν όλα τα χωριά στο πρόγραμμα της δακοκτονίας εκτός του Αχιλλείου. Παρ’ όλα αυτά ο αυξημένος πληθυσμός σε συνδυασμό με την μειωμένη παραγωγή προκαλεί ανησυχία στους παραγωγούς. Στον Πτελεό για παράδειγμα τα προηγούμενα χρόνια η παραγωγή άγγιζε το 30% σε αντίθεση με φέτος που έχει πέσει κατακόρυφα. Παρά τις δακοκτονίες και τους ψεκασμούς που πραγματοποίησαν οι παραγωγοί, οι βροχές που έπεσαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η υγρασία συνέβαλλαν στην ραγδαία ανάπτυξη του πληθυσμού του δάκου. Ελάχιστοι έχουν προχωρήσει στη συγκομιδή πράσινης ελιάς, ενώ γύρω στα μέσα Οκτώβρη αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή για το λάδι. »
Κεχαγιάς Γιώργος (Πρόεδρος Γεωργικού Συνεταιρισμού Πτελεού ): «Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έγινε μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του δάκου. Ζημιά έχει γίνει βέβαια, όμως καταφέραμε να κρατήσουμε την παραγωγή σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Η Περιφέρεια με το πρόγραμμα της δακοκτονίας και οι ίδιοι οι παραγωγοί κατέβαλλαν σημαντικές προσπάθειες ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Θεωρώ πως και φέτος η παραγωγή μας θα είναι ικανοποιητική.»
Βαλωμένος Γιάννης (Πρόεδρος Τ.Κ. Αγίων Θεοδώρων, ελαιοπαραγωγός): «Το πρόβλημα με τον αυξημένο πληθυσμό του δάκου παρατηρείται παντού. Στην περιοχή μας συγκεκριμένα, εξ’ αρχής είχαμε μειωμένη παραγωγή που είναι φυσιολογικό. Φέτος δεν έδεσε σωστά ο καρπός και ο δάκος έχει προσβάλει το 85 – 90% των ελαιόδεντρων. Εμείς οριακά καταφέραμε να μπούμε στο πρόγραμμα της δακοκτονίας . Αναμένουμε να ξεκινήσει η συγκομιδή, ώστε να ανακοινωθούν και οι τιμές. Λογικά θα υπάρξει αύξηση λόγω της μειωμένης παραγωγής, σημαντικό ρόλο όμως θα παίξει και η ποιότητα.»
Μαρκάκης Γιώργος (Πρόεδρος Τ.Κ. Αχιλλείου): «Φέτος έχει προκληθεί μεγάλη ζημιά στην παραγωγή από τον δάκο. Ήδη υπάρχει μείωση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το Αχίλλειο δεν συμμετείχε στο πρόγραμμα δακοκτονίας λόγω μειωμένου ποσοστού παραγωγής. Θεωρώ πως δεν καθόρισε αυτό την πορεία της παραγωγής εφόσον όμορα χωριά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Πρόκειται για δύσκολη χρονιά καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και η έντονη παρουσία του δάκου έχουν καταστρέψει την παραγωγή μας. Είναι γεγονός πως φέτος οι παραγωγοί δεν θα προχωρήσουν σε συγκομιδή πράσινης ελιάς, ενώ περιμένουμε μήπως βοηθήσει ο καιρός με τη μαύρη. Οι τιμές δεν έχουν καθοριστεί ακόμη. Αναμένεται πως για το λάδι θα καθοριστούν γύρω στα 2,80 όπως και πέρυσι. »
Σούλα Στίγκα (ελαιοπαραγωγός): «Η παραγωγή φέτος ξεκίνησε με ποσοστό 40% περίπου, όμως εξαιτίας του δάκου έχει φτάσει στο 5%. Όλες οι ελιές έχουν πέσει κάτω και όσες έχουν απομείνει στα δέντρα έχουν χτυπηθεί. Κάνω σκέψεις πως ίσως δεν είμαστε αρκετά οργανωμένοι. Ο καθένας ψεκάζει όποτε θέλει χωρία πρόγραμμα. Ακούστηκε πως ο Συνεταιρισμός προχώρησε σε επιπλέον ψεκασμούς. Στον Πτελεό τίθενται αυτά τα ερωτήματα και οι ανησυχίες καθώς βλέπουμε πως η φετινή παραγωγή έχει χαθεί. Μιλάμε για ένα μέρος που παράγει εξαιρετικό λάδι. Βρισκόμαστε σε ημιορεινή περιοχή και το κόστος της καλλιέργειας για τους παραγωγούς είναι δυσβάσταχτο.»
Χριστίνα Ν. Τοσούδη