• 28 Σεπτεμβρίου, 2018

Αλμυρός: Επικοινωνία μελών συμβ. Πολιτικής Προστασίας – Θα αγγίξει την Ανατολική Θεσσαλία ο Ζορμπάς

Αλμυρός: Επικοινωνία μελών συμβ. Πολιτικής Προστασίας – Θα αγγίξει την Ανατολική Θεσσαλία ο Ζορμπάς

Ο Δήμος Αλμυρού, παρακολουθεί την εξέλιξη του “Ζορμπά”, καθώς οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι θα αγγίξει και την Ανατολική Θεσσαλία το βράδυ του Σαββάτου. Ο Δήμαρχος Δημήτρης Εσερίδης, επικοινώνησε με τα μέλη του Συμβουλίου Πολιτικής Προστασίας, καθώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Τονίζουμε ότι δεν θα είναι το επίκεντρο ο Αλμυρός ή η Θεσσαλία, αλλά θα είναι από τις περιοχές που θα αγγίξει και φαίνεται ότι θα έχουμε έκτακτα καιρικά φαινόμενα όπως περιγράφονται στο παρακάτω δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων για την Ανατολική Θεσσαλία.

Σε πρώτη φάση ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα παρουσιαστούν στο νότιο Ιόνιο, στην Κρήτη και στη νότια Πελοπόννησο.

Σταδιακά, κυρίως από το μεσημέρι της Παρασκευής και μετά, καθώς στροβιλίζεται αυτός ο πρώτος σχηματισμός, θα βελτιωθεί για λίγο ο καιρός στην Κρήτη, πρόσκαιρα, και στις δυτικές Κυκλάδες, και θα κινηθεί βορειότερα, επηρεάζοντας τη νότια και νοτιοανατολική Αττική.

Οι βροχοπτώσεις δεν θα είναι μεγάλης διάρκειας και κατά τη διάρκεια της νύχτας ο καιρός θα έχει ένα μικρό και πρόσκαιρο σπάσιμο.

Μέσα στο Σάββατο, το χαμηλό θα αρχίσει και πάλι να κινείται σταδιακά προς τη χώρα μας και θα προκαλέσει και πάλι ένταση των βροχοπτώσεων.

Τα εντονότερα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως την Πελοπόννησο νότια και ανατολική, δυτικές Κυκλάδες, Κρήτη, δυτική και κεντρική Κρήτη και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, από το απόγευμα προς το βράδυ θα έχουμε μια ανατολικότερη επέκταση των φαινομένων.

Το ύψος του κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, το μεσημέρι του Σαββάτου, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 11 μέτρα.

Πλησιάζοντας τις ακτές της Πελοποννήσου θα εξασθενήσει γρήγορα και από ανέμους 12 μποφόρ στο Νότιο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας μας θα πνέουν με ένταση 7 έως 9 μποφόρ. Αυξημένος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων υπάρχει στην Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, την Αν. Στερεά και την Αν. Θεσσαλία.

Μεγάλες ποσότητες σκόνης από την Αφρική που στις νοτιότερες περιοχές μπορεί να οδηγήσουν σε λασποβροχές.

Σαν τάση του καιρού, την Κυριακή, το χαμηλό αυτό θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, θα μπει μέσα στις νότιες Κυκλάδες και στη συνέχεια θα αρχίσει σταδιακά να εξομαλύνεται η κατάστασή του, να ρηχαίνει το χαμηλό αυτό προς το ανατολικό Αιγαίο.

Αναφορικά με τους ανέμους, ενώ θα εξασθενίσουν στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο αύριο Παρασκευή θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι, με εντάσεις που θα φτάνουν τα 9-10 μποφόρ και θα είναι ανατολικά, βορειοανατολικά στο νότιο Ιόνιο.

Το Σάββατο, θα γυρίσουν σε νοτιάδες και πρόσκαιρα θα έχουν την ίδια ένταση τα 9-10 μποφόρ σε μια μικρή και περιορισμένη έκταση η όποια θα είναι μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης.

Οδηγίες στους πολίτες

Οι πολίτες πρέπει να τηρούν με πολύ προσοχή τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία , Πυροσβεστικό Σώμα

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Πηγή: Dikaiologitika.gr και windy.com

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Ανησυχία για ισχυρή βροχόπτωση την Πέμπτη – Ανακοίνωση του Δήμου Αλμυρού

Ανησυχία για ισχυρή βροχόπτωση την Πέμπτη – Ανακοίνωση του Δήμου Αλμυρού

Έντονη ανησυχία προκαλούν οι αυριανές προβλέψεις για μεγάλες ποσότητες νερού-βροχοπτώσεων στη Μαγνησία. Αρχικά η πρόβλεψη του…
Ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα για πλημμύρες στη Θεσσαλία – Εκτακτη συνεδρίαση του ΣΟΟΠ

Ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα για πλημμύρες στη Θεσσαλία – Εκτακτη συνεδρίαση του ΣΟΟΠ

Μετά και από το ιδαίτερο προειδοποιητικό σήμα της πολιτικής προστασίας για πιθανά παρατεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα στη…
Π.Ε. Θεσσαλίας: Σε πλήρη ετοιμότητα για την επικίνδυνη κακοκαιρία  Bianca

Π.Ε. Θεσσαλίας: Σε πλήρη ετοιμότητα για την επικίνδυνη κακοκαιρία Bianca

Σε  πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και το σύνολο των …