- 27 Σεπτεμβρίου, 2018
Αντιδράσεις για την αύξηση ύψους 1.000.000 του έργου της σκεπαστής λαϊκής
Η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2018, αποτέλεσε κύριο θέμα συζήτησης στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Η αύξηση δαπάνης κατά 1.000.000 ευρώ του έργου της σκεπαστής λαϊκής αγοράς προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής και Αντιπολίτευση εξέφρασαν ανοιχτά την αντίθεσή τους.
Βάσει του νέου τεχνικού προγράμματος καταργούνται:
- Η κατασκευή κυκλικών κόμβων
- Η προμήθεια μετασχηματιστών για της ανάγκες ηλεκτροφωτισμού ποιμνοστασίων
- Η εσωτερική οδοποιία Αλμυρού
- Η συντήρηση διαβάσεων χειμάρρων
- και επισκευές κτιρίων του Δήμου
Η χρηματοδότηση αυτών των έργων θα δοθεί προκειμένου να ενισχυθούν τα έργα:
- Διαμόρφωση του δρόμου Σούρπης – Αγίας Τριάδας
- Ενίσχυση του έργου στεγασμένου χώρου λαϊκής αγοράς
- Συντήρηση κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Αλμυρού
Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι προτάσεις αυτές είναι πρόχειρες, δεσμεύουν το μέλλον και την οικονομική πορεία του Δήμου μας, ενώ στηρίζονται σε έσοδα τα οποία δεν είναι σίγουρα. Καταργούνται έργα τα οποία έχουμε σχεδιάσει εδώ και δύο χρόνια για να κατασκευαστεί η σκεπαστή λαϊκή αγορά. Τα χρήματα για το συγκεκριμένο έργο βρίσκονται από τη ΣΑΤΑ του 2015, του’16, του ’17, του ’18 και από του 2019 και 2020. Ποιος μπορεί να προβλέψει τα έσοδα του 2019 και του 2020; Την ώρα που τελειώνει η θητεία σας είναι ανήκουστο να δεσμεύεται η επόμενη δημοτική αρχή.
Θα δαπανήσουμε τόσα χρήματα για ένα έργο το οποίο δεν πρόκειται να αποφέρει χρήματα στον Δήμο. Επίσης είναι δεσμευτικό και έχουμε πάρει την απόφαση χωρίς να ρωτήσουμε τον Εμπορικό Σύλλογο, τους δημότες ακόμη και τους κατοίκους των εργατικών κατοικιών που ένας μεγάλος όγκος δημιουργείται μπροστά τους. Βεβαίως και δεν ψηφίζω την πρόταση, είναι πολύ πρόχειρη και δεν έχει τεθεί σε διαδικασία συζήτησης μεταξύ ενδιαφερόμενων. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι δεσμεύουμε χρήματα από τη μελλοντική δημοτική αρχή. Συνολικά 350.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ του 2019 και του 2020. Είναι ανεπίτρεπτο να ψηφίζουμε για την επόμενη δημοτική αρχή. Τα έργα της τελευταίας στιγμής είναι λάθος. Παράκληση, σκεφτείτε το πάλι, νομίζω είναι ένα έργο παρακινδυνευμένο.»
Μακρής Μιχάλης: «Εμείς ως Δημοτική Αρχή επικοινωνήσαμε με όσους συμμετέχουν στη λαϊκή αγορά. Αφορά λοιπόν όλους τους παραγωγούς που προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Ακόμη και καταναλωτές υποστηρίζουν πως είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί καθώς σε περίπτωση κακοκαιρίας ζημιώνονται και οι δύο πλευρές. Οι ίδιοι οι παραγωγοί αναφέρουν πως είναι θετικοί ακόμη και στην αύξηση των χρημάτων που δίνουν στον Δήμο, αφού μια τέτοια κατασκευή τους εξυπηρετεί. Εμείς θα υλοποιήσουμε το έργο από τη ΣΑΤΑ των επόμενων χρόνων, βάζουμε κάποιο ποσοστό, χωρίς να σημαίνει ότι θα τη χρησιμοποιήσουμε όλη.»
Μαμούρας Βασίλης: «Αρχικά, το κόστος, 1.300.000 ευρώ για ένα τέτοιο έργο είναι τρομακτικό. Η σκεπαστή λαϊκή αγορά λειτουργεί χρόνια και δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ να μην έχει κέρδη και πελάτες. Θα έπρεπε να γίνει μια συνολική μελέτη που να αφορά το παζάρι, αθλητικές εγκαταστάσεις ακόμη συναρτήσει με τον περιφερειακό να δημιουργηθεί κάποιος χώρος περιπάτου. Ένα τέτοιο έργο αν δεν έχει την πλήρη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να μετατεθεί στην επόμενη δημοτική αρχή, ακόμη και αν παραμείνει ίδια. Δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε τους μελλοντικούς συμβούλους και δημάρχους. Είναι παρακινδυνευμένο. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνει.»
Τσόγκας Σάββας: «Μιλάμε για ένα μη παραγωγικό έργο σε μια περιοχή η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να αναπλαστεί. Πρόκειται για στεγασμένο χώρο μπροστά σε εργατικές κατοικίες των οποίων οι κάτοικοι θα αποκλειστούνε και αυτός ο χώρος θα δεσμευτεί εσαεί. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ακυρώνουμε έργα προτεραιότητας όπως οι κυκλικοί κόμβοι για ένα έργο υψηλού κόστους με ελάχιστα έσοδα.»
Καλλές Νίκος: «Το θέμα της λαϊκής δεν είναι καινούριο. Δεν το θέσαμε σήμερα. Κακώς αναφερόμαστε σε αυτό σαν λαϊκή καθώς πρόκειται για εκθεσιακό κέντρο. Εκεί θα είναι εφικτό να πραγματοποιούνται εκθέσεις γεωργικών προϊόντων, εταιρειών, κλπ. Το έχουμε συζητήσει επανειλημμένα. Θεωρώ είναι ένα σωστό έργο. Πρόκειται για στεγασμένο χώρο, λαϊκή αγορά, εκθέσεις και οτιδήποτε άλλο μπορεί να πραγματοποιηθεί εκεί.»
Εσερίδης Δημήτρης: «Η Δημοτική Αρχή έβαλε κάποιες προτεραιότητες. Προεκλογικά δεσμευτήκαμε για κάποια έργα. Η αθέτηση αυτών που υποσχεθήκαμε είναι ανήθικη. Πρώτη φορά γίνεται τεχνικό πρόγραμμα στον Δήμο με 6.500.000. Ο προϋπολογισμός του έργου δεν είναι τεράστιος. Κάνουμε έναν προϋπολογισμό με τα χρήματα που έχει ο Δήμος. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία των ανταποδοτικών έργων. Μας ενδιαφέρουν και οι παραγωγοί που συμμετέχουν στη λαϊκή και το θέαμα που αντικρίζουν οι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών. Έχουμε ένα ισχυρό ταμείο και ο Δήμος Αλμυρού δεν έχει πάρει δάνεια. Είμαστε δεσμευμένοι απέναντι στους πολίτες για τις υποσχέσεις που τους δώσαμε.»
Χριστίνα Ν. Τοσούδη