• 24 Σεπτεμβρίου, 2018

«Τον τορβά τον πήρα στον ώμο» διεμήνυσε ο Νικήτας Πρίντζος στα Φάρσαλα καλώντας σε συνεργατισμό

«Τον τορβά τον πήρα στον ώμο» διεμήνυσε ο Νικήτας Πρίντζος στα Φάρσαλα καλώντας σε συνεργατισμό

«Τον τορβά τον πήρα στον ώμο και πίσω δεν κάνω» διεμήνυσε ο Νικήτας Πρίντζος από τα Φάρσαλα, αναφερόμενος σε εφαρμογή νέου μοντέλου συνεργατισμού. «Δεν θα γίνω αντάρτης. Μόνο όλοι μαζί, μπορούμε να βρούμε τη λύση. Θα προχωρήσουμε. Έχουμε ευθύνη στα παιδιά μας.»

Πολλά σημαντικά και ίσως ιστορικά ειπώθηκαν το Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου, στο πολιτιστικό κέντρο Φαρσάλων όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση αγροτών και συνεταιριστών, μετά από κάλεσμα του  Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και Αντιπροέδρου της ΣΑΣΣΟΕΕ, Νικήτα Πρίντζου, σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά και την επιβίωση και το μέλλον των αγροτών μέσα από το συνεργατισμό. (μέσα στη μέρα θα δημοσιεύσουμε το βίντεο της εκδήλωσης)

Τον Πρόεδρο υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση, καλωσορίζοντας τον ίδιο, αλλά και τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται. Συγκεκριμένα ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων: Οι συνεταιρισμοί πρέπει να έχουν επιχειρηματικό πνεύμα, αλλά και την ευελιξία ώστε να επιβιώσουν απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό. Άκουσα προ ολίγου από τον πρόεδρο, ότι το 1928 που ιδρύθηκε η Ένωση, ξεκίνησε αρχικά ως Βόλου Αλμυρού και Φαρσάλων. Εύχομαι σε 10 χρόνια από τώρα, στα 100 χρόνια, να επαναληφθεί ξανά και να έχουμε την Ένωση, όπως ήταν εξ’ αρχής, δηλαδή Βόλου, Αλμυρού και Φαρσάλων.

Η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Φαρσάλων ΓΗ» κα. Ματούλα – Βασιλική Αϋφαντή η οποία συνεχάρη τον κ. Νικήτα Πρίντζο για την πρωτοβουλία, προσφωνώντας τον ως μέντορα και αναφέρθηκε στις συνεταιριστικές Αρχές, στα οφέλη που παρέχει ο θεσμός του συνεταιρισμού, αλλά και στο έργο του «Φαρσάλων ΓΗ».

Ο Νικήτας Πρίντζος αναφέρθηκε αρχικά στην επικρατούσα κατάσταση στον αγροτικό τομέα και με παραδείγματα για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και έπειτα πρότεινε λύσεις μέσα από νέες μεθόδους συνεργατισμού, ανοίγοντας έναν πρώτο διάλογο, με τους παριστάμενους συνεταιριστές. Ο Πρόεδρος περιέγραψε καταναλωτικές συνήθειες, στατιστικά που ενδιαφέρουν την αγροτική οικονομία, με δεδομένα την παραγωγή, την κατανάλωση, αλλά και το κόστος για τον παραγωγό, προτείνοντας πως αυτό μπορεί να μειωθεί, αυξάνοντας παράλληλα το κέρδος του.

Παραθέτουμε μερικά από τα κύρια σημεία της ομιλίας του Προέδρου:

  • Το μέλλον της αγροτιάς θα είναι καταστροφικό αν -σήμερα και όχι αύριο- δεν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, για να αλλάξουν τα πράγματα.
  • Πρέπει να καταργηθούν φόροι, ώστε να μην ωθείται ο αγρότης να πουλάει μαύρα. Γιατί αλλιώς δεν μπορεί να ζήσει. Με 50-60 στρέμματα, μπορεί να καλλιεργήσει κανείς και να ζήσει;
  • Από τα 35 εκ. στρ. τα 19 καλλιεργούνται από τους αγρότες, τα υπόλοιπα τα έχουν τα υπουργεία και δεν καλλιεργούνται.
  • Τα τσιφλίκια ξαναγίνονται. Σε κάθε χωριό μόνο 2-3 μπορούν και αγοράζουν τα αγροτεμάχια που πωλούνται.
  • Πρέπει να βοηθήσουμε τους νέους αγρότες, που επιχειρούν ακόμη άναρχα.
  • Να πάμε στην πολιτεία με επιχειρήματα, να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Όσο στοιχίζουν σήμερα τα μηχανήματα των αγροτών, δεν στοιχίζουν τα χωράφια. Δεν κάνουμε μεταξύ μας συνέργειες, ώστε να βοηθηθούμε.
  • Πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι και να ορίσουμε τιμές και διαδικασίες. Πρέπει να βοηθήσουμε την κτηνοτροφία, η οποία θα βοηθήσει και την γεωργία. Να βάλουμε τα προϊόντα μας στα μάρκετ της περιοχής μας.
  • Να γίνουν συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών και να μπουν κάτω από μια μεγάλη ομπρέλα, σε κλαδικούς τομείς.
  • Η συνεταιριστική περιουσία είναι περιουσία των αγροτών.
  • Δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες που έχουμε, γι’ αυτό πρέπει να πάμε σε άλλο μοντέλο συνεργατισμού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Γεωρ. Λαδόπουλος, τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων: Δεν έχουν διαφορετικά προβλήματα όσοι έχουν βαμβάκια και διαφορετικά όσοι έχουν ντομάτες. Απ’ το κακό να δούμε τι καλό μας έμεινε. Να βρούμε τον τρόπο να συνεργαστούμε είτε είναι ομάδα παραγωγών, είτε είναι οικονομικό κίνημα. Εμείς έχουμε τις λύσεις.

Ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» κ. Ιωάννης Κίτσος, στηρίζοντας την προσπάθεια για συζήτηση και ευρεία συνεργασία των Θεσσαλών αγροτών, τοποθετήθηκε «Είμαι προβληματισμένος και βλέπω ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Χρειάζεται μια συνδετική οργάνωση, πανθεσσαλική, η οποία θα μπαίνει μπροστά και θα λύνει προβλήματα.

Ο Πρ. της εταιρίας Αγροτική Ανάπτυξη Ντίνος Μπλιάτσιος τοποθετήθηκε: θα διπλασιαστεί η ζήτηση τροφίμων στον πλανήτη. Δεν θα μείνει στρέμμα ακαλλιέργητο. Αν δεν αλλάξουμε όμως τακτική θα είμαστε εργάτες γης σε κάποια μεγάλα funds… Εξαρτάται από εμάς αν θα οργανωθούμε ή θα είμαστε υπάλληλοι. Χρειάζονται μεγαλύτερες Ενώσεις με κλαδικούς φορείς.

Η δημοτικός σύμβουλος Φαρσάλων κ. Μ. Ίφου, συνεχάρη τον Νικήτα Πρίντζο για την πρωτοβουλία, ενισχύοντας και η ίδια στο ύφος της εκδήλωσης, ότι «η ισχύς εν τη ενώσει».

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βασιλί, κύριος Τριανταφυλλόπουλος, έθεσε το ερώτημα «γιατί επιβίωσαν οι σημερινοί συνεταιρισμοί; Όπου υπήρχαν υγιείς διοικήσεις, κράτησαν το συνεταιρισμό τους… Μήπως φταίμε για τη σημερινή κατάσταση;»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σ. Χατζηπλή και Γ. Αρσενόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις Χρήστος Τριαντόπουλος, Ερευνητής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), συνεταιριστές της επαρχίας και αρκετοί αγρότες. Το συντονισμό της ημερίδας έκανε η γεωπόνος του Δήμου Φαρσάλων κ. Καλφούντζου.

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Aυξάνεται από το 50% στο 86% η επιχορήγηση της κρατικής αρωγής για αγρότες και επαγγελματίες

Aυξάνεται από το 50% στο 86% η επιχορήγηση της κρατικής αρωγής για αγρότες και επαγγελματίες

Εμπροσθοβαρής υλοποίηση σχημάτων κρατικής αρωγής στη Θεσσαλία  Μετά την καταστροφική κακοκαιρία ‘Daniel’ που έπληξε τη Θεσσαλία,…
Χρ. Τριαντόπουλος: 13.480 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής  ύψους 82 εκατ. ευρώ μετά τις πλημμύρες του 2023

Χρ. Τριαντόπουλος: 13.480 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής  ύψους 82 εκατ. ευρώ…

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του γραφείου του Υφυπουργού κ. Χρήστου Τριαντόπουλου: Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής…
Αξιοποίηση της Κατερίνας Πατσογιάννη στο Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Οι νέοι γενικοί – Το μήνυμα του Υφ. Χρ. Τριαντόπουλου

Αξιοποίηση της Κατερίνας Πατσογιάννη στο Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Οι νέοι γενικοί – Το μήνυμα…

Η πολύπειρη Μαγνησιώτισα Κατερίνα Πατσογιάννη αξιοποιήθηκε ως νέα γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο υπουργείο…