- 19 Σεπτεμβρίου, 2018
Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης
Θεούλη, δίνε μου ζωή,
τη σύνταξη να πάρω
κι ο Τσίπρας να ‘ναι άνεργος
κι όχι …βοηθός στο Χάρο.
Η μόνη …αυθεντική στιγμή του πρωθυπουργού, στα φετινά εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ήταν όταν μίλησε σαν …νεκροθάφτης. Όταν δηλαδή μας είπε, ότι δεν μας επηρεάζουν οι συντάξεις όσων πέρασαν τα 70 τους χρόνια, αφού σε λίγο θα …πεθαίνουν! Λέγεται, ότι αυτήν την ατάκα δεν του την είχαν γράψει. Την είπε από στήθους, οπότε μάλλον τον εξέφραζε απολύτως!.
«Οι περισσότεροι συνταξιούχοι είναι πάνω από 70 ετών. Σε λιγοστό διάστημα η δαπάνη για τις συντάξεις θα μειωθεί με φυσικό τρόπο και θα εκλείψει και η προσωπική διαφορά»…
Λεκανομαντεία είναι λοιπόν, όταν εναποθέτεις την ελπίδα σου στο Χάρο… Ή μάλλον, «ο χάρος βγήκε παγανιά»…
Για σας τους νεότερους: Ο κυνικός πρωθυπουργός μας, ούτε λίγο ούτε πολύ, προσβλέπει στον θάνατο των γονιών σας για να λύσει το ασφαλιστικό μας πρόβλημα…
Πολύ φοβάμαι ότι σύντομα η ευχή «να τα εκατοστίσεις» θα κηρυχθεί από τον Σύριζα παράνομη. Εμ, βέβαια…. Δεν συμφέρει να πιάσει για κανέναν…
Παρά ταύτα: Μήπως έχετε υπ’ όψη σας εκείνους κι εκείνες που δεν ψήφισαν μεν ποτέ Σύριζα και Τσίπρα, αλλά όμως στοιχηματίζουν ότι θα επανεκλεγεί; Κι αν ναι, τι ξέρουν αυτοί που οι άλλοι (οι υπόλοιποι) δεν ξέρουν; Γιατί η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα δίνουν και παίρνουν; Ποιοι και πόσοι κερδίζουν από αυτό κι ως πού θα πάει αυτό το βιολί, τελικά;
Ο πρωθυπουργός κήρυξε ανεπίσημη προεκλογική περίοδο με την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες να μην μπορεί κανείς να την προσδιορίσει, εκτιμούν σε ανάλυσή τους τα «Νέα». «Ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήξερε αφήνοντας παράθυρο και για πρόωρες εκλογές, αλλά και για να εξαντλήσει την τετραετία. Υπάρχει και η τρίτη άποψη που λέει ότι η κυβέρνηση δεν θα φτάσει μέχρι το Μάιο, είτε γιατί το Μακεδονικό θα προκαλέσει εντάσεις είτε γιατί δεν συμφέρει να προηγηθούν οι ευρωεκλογές των εθνικών εκλογών. Στο μεσοδιάστημα υπάρχουν πολλά γεγονότα και σταθμοί που μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα της κάλπης. Και αυτό που θα επιχειρήσουν οι Τσίπρας και Μητσοτάκης, από διαφορετική δημοσκοπική βάση, είναι είτε να διευρύνουν τη διαφορά είτε να ψαλιδίσουν την απόσταση και οι εκλογές να γίνουν ντέρμπι», προσθέτει η έγκριτη εφημερίδα.
Εκλογολόγοι και δημοσκόποι τονίζουν πάντως ότι είναι σίγουρο πως θα έχουμε εκλογές πόλωσης που μπορεί να είναι και ακραία. Επισημαίνουν επίσης ότι αυτό που θα κρίνει τις κάλπες είναι το συναίσθημα, το θυμικό. «Συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Κάτι που φάνηκε από την πρόσφατη παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Και θα φανεί ακόμη περισσότερο η διαφορά μετά και την άνοδο του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.» Προσωπική μου ταπεινή άποψη είναι, ότι ο πολύς κόσμος δεν περιμένει πια ν’ ακούσει και να δει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να παρελαύνουν από τη Θεσσαλονίκη. Η πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις της.
Αν δούμε μία – μία τις εξαγγελίες Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, δεν θα δυσκολευτούμε να καταλάβουμε ότι η παροχολογία με την πραγματικότητα απέχουν έτη φωτός, όπως παρατηρεί το in.gr:
Συντάξεις: Ο πρωθυπουργός μίλησε για εξαιρετικές πιθανότητες να πείσουμε για τις συντάξεις παραβλέποντας το γεγονός ότι οι δανειστές είναι αυτοί που θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως για να μην προχωρήσεις οι περικοπές.
Εισφορές: Η εξαγγελία Τσίπρα για μείωση έως 35% των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματικών με εισόδημα άνω των 7.000 ευρώ αφορούν μόλις 1 στους 4. Η εξαγγελθείσα μείωση της εισφοράς κύριας ασφάλισης από το 20% στο 13% θα ισχύσει μόνο για όσους δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 7.032 ευρώ ετησίως.
Κατώτατος μισθός: Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η διαδικασία αναπροσαρμογών θα ξεκινήσει το 2019. Η αλήθεια είναι πως όποιες αυξήσεις προκύψουν θα πρέπει να δικαιολογούνται από την αύξηση της παραγωγικότητας και θα αποφασιστούν το καλοκαίρι του επόμενου έτους.
Το χειρότερο είναι ότι οι …ενοχλητικοί για το Μαξίμου δημοσιογράφοι αγνοήθηκαν στη συνέντευξη ή στριμώχτηκαν για να μη ρωτήσουν όσα ήθελαν, αλλά και οι ειρωνικές (αντίθετες με την ουσία της ερώτησης) απαντήσεις του πρωθυπουργού, έδωσαν και πήραν. Άλλο ρωτούσες, άλλο σου απαντούσε και δεν είχες -ως γνωστόν- το δικαίωμα διορθωτικής δεύτερης ερώτησης. Εν κατακλείδι, πάντοτε αυτές οι συνεντεύξεις θύμιζαν λίγο κακοστημένες θεατρικές παραστάσεις, αλλά φαίνεται πως, σε ενεστώτα χρόνο, το κακό έχει παραγίνει.
Μας συγκίνησε όλους (νομίζω) η γνωστή φίρμα Public, όταν είδαμε στην τηλεόραση και στα κοινωνικά δίκτυα την εκδήλωση παράδοσης 3.000 σχολικών πακέτων στην Αττική, σε πληγείσες οικογένειες των πρόσφατων πυρκαγιών. Μπράβο…
Η εικόνα της σημερινής στήλης: Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου, Ελλάδα. Ένας ιερωμένος, εξοπλισμένος με αντιασφυξιογόνα μάσκα, κρατά την εικόνα της Παναγίας κατά τη διάρκεια του επεισοδιακού συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, στο περιθώριο των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ (Από το Protagon). Σημειώνεται μάλιστα (και πώς μπορείς να το διασταυρώσεις;), ότι η συγκεκριμένη εικόνα βλήθηκε και άνοιξε (πάνω στο κέντρο της) από βολίδα αερίων των ΜΑΤ και ο ιερέας κινδύνεψε με την ίδια του τη ζωή απ’ αυτό.
Σε δυο βδομάδες αρχίζει το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, με τον Γυμναστικό Σύλλογο Αλμυρού να επιχειρεί τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία του σ’ αυτήν την κατηγορία, μετά την παρθενική πολύ αξιόπιστη εμφάνισή του, πέρσι. Φέτος, ο Αρσένος χτίζει ένα επίσης αξιόμαχο σύνολο, όπως έδειξαν τα μέχρι τώρα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας, στα οποία επιδιώχθηκε να υπάρξουν εμπειρίες και με ανταγωνιστικές ομάδες.
Προσωπικά πιστεύω (μη με ρωτάτε πώς και γιατί) θα υπάρξουν και κάποιες προσθήκες στο ρόστερ της τελευταίας στιγμής, κάποιες από τις οποίες μπορεί και να αποτελέσουν έκπληξη. Έτσι κι αλλιώς πάντως, ο ΓΣΑ δείχνει ότι θα πρωταγωνιστήσει και πάλι και -αν όλα πάνε καλά ως το τέλος- τουλάχιστον θα παραμείνει στην κατηγορία, αν όχι κάτι καλύτερο.
Από την άλλη μεριά, «τίναξε την μπάνκα» στις μετακινήσεις ποδοσφαιριστών της Α’ κατηγορίας ΕΠΣΘ η Δήμητρα Ευξεινούπολης, εντάσσοντας στο δυναμικό της τον Θανάση Παπαδόπουλο του Πρωτεσίλαου, «μόνιμο» κανονιέρη της κατηγορίας τα τελευταία χρόνια. Ο «μίστερ γκολ» σκόρπισε ενθουσιασμό στους «πράσινους», που περιμένουν πολλά στη φετινή αγωνιστική περίοδο. Αν μη τι άλλο, ο κόουτς Μιχάλης Ανδρωνάς δείχνει να ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει για να πρωταγωνιστήσει η ομάδα της καρδιάς του, που φέτος θα έχει τον ισχυρό ανταγωνισμό των Ρήγα Φεραίου, Πύρασου, Διαγόρα Στεφανοβικείου, Σαρακηνού, Ακρόπολης Σέσκλου και …πάει λέγοντας.
Όλα δείχνουν ότι και τα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ θα έχουν φέτος ποιότητα, αγωνία και εκπλήξεις.
Εγώ λέω να καταργηθεί και το μάθημα της γεωγραφίας… Έχουμε gps πια.
Δεν υπάρχει χρόνος, τόσο μικρή είναι η ζωή, για διαπληκτισμούς, απολογίες, πικρίες και ευθύνες. Υπάρχει μόνο χρόνος για αγάπη κι αυτός ακόμα είναι λίγος. (Mark Twain).
Από το «Άρωμα Γυναίκας»: Όταν ρώτησαν την Audrey Hepburn να αποκαλύψει τα μυστικά της ομορφιάς της, η γοητευτική ηθοποιός έγραψε το παρακάτω όπου και διαβάστηκε στην κηδεία της:
Για να έχετε χείλη ελκυστικά, προφέρετε λόγια καλοσύνης.
Για να έχετε ωραία μάτια, να κοιτάζετε τι ωραίο έχουν οι άνθρωποι πάνω τους.
Για να μένετε αδύνατοι, να μοιράζεστε το γεύμα σας με όσους πεινάνε.
Για να έχετε ομορφιά μαλλιά, αφήστε ένα παιδί να τα χαϊδεύει κάθε μέρα.
Οι άνθρωποι περισσότερο από ότι τα αντικείμενα, έχουν ανάγκη από επιδιόρθωση, κανάκεμα, φροντίδα, αναζωογόνηση, ενδιαφέρον.
Γερνώντας, συνειδητοποιείτε ότι έχετε δύο χέρια.
Ένα για να βοηθάτε τον εαυτό σας.
Κι ένα για να βοηθάτε όσους έχουν ανάγκη.
Η ομορφιά μιας γυναίκας δεν είναι στα ρούχα που φοράει.
Στο πρόσωπο.
Στο πως φτιάχνει τα μαλλιά της.
Η ομορφιά μιας γυναίκας φαίνεται στα μάτια της, γιατί αυτά είναι η ανοιχτή πόρτα της καρδιάς της.
Η ομορφιά μιας γυναίκας δεν είναι στο μακιγιάζ.
Αλλά στην αληθινή ομορφιά της ψυχής της.
Είναι στην τρυφερότητα, στην αγάπη, στο πάθος που εκφράζει.
Η ομορφιά μιας γυναίκας ξετυλίγεται με τα χρόνια.
Μ’ έχει πιάσει μια κωλο-πρεμούρα να ολοκληρώσω όσα έχω αφήσει ημιτελή στη ζωή μου, άλλο πράμα… Είναι κι ο γουρσούζης ο Τσίπρας, που προβλέπει να πεθάνω μετά τα 70 μου κι εγώ υπολογίζω ότι έχω μόνο 5 χρόνια μπροστά μου έως τότε.
Ναι, βρε Ευλαμπία… Προλαβαίνεις – δεν προλαβαίνεις να με παντρευτείς.
Σου έδωσα 10. Σου έδωσε 20. Είπες ότι είναι καλύτερος, γιατί σου έδωσε περισσότερα. Σωστά. Αλλά μάθε κι αυτό: Είχε 200 και είχα 10.