• 15 Σεπτεμβρίου, 2018

Εκτός μειονεκτικών χαρτών «εξισωτικής αποζημίωσης» η Δημοτική Ενότητα Αλμυρού

Εκτός μειονεκτικών χαρτών «εξισωτικής αποζημίωσης» η Δημοτική Ενότητα Αλμυρού

Άρης Καραγιώργος: Συνιστούμε ψυχραιμία – Η Δημοτική Αρχή θα προσπαθήσει να ανατρέψει την απόφαση στα πλαίσια της διαβούλευσης

 

Σε διαβούλευση τέθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο νέος χάρτης των μειονεκτικών περιοχών βάσει των οποίων θα καθοριστεί η εξισωτική αποζημίωση που θα λάβουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον Ιανουάριο του 2019.

Ο χάρτης των ορεινών περιοχών παραμένει ίδιος. Κατά το προηγούμενο έτος στις μειονεκτικές περιοχές βρέθηκαν 169.991 δικαιούχοι εξισωτικής τους οποίους αφορά οποιαδήποτε αλλαγή στο χάρτη σύμφωνα με τη νέα οριοθέτηση.

Η εξισωτική δίνεται ανάλογα με την περιοχή που είναι δηλωμένο το αγροτεμάχιο και όχι βάση της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου. Σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση της νέας οριοθέτησης, θα καθοριστεί το ύψος ενίσχυσης µε βάση τις περιοχές που θα προκύψουν, το οποίο σήμερα είναι 9,5 ευρώ το στρέμμα.

Εκτός η Δημοτική Ενότητα Αλμυρού

Οι νέοι χάρτες δημοσιεύθηκαν μόλις χθες Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου και εξαιρούν τη  Δημοτική Ενότητα Αλμυρού, παρά το γεγονός πως το προηγούμενο έτος ο Καλλικρατικός Δήμος συμπεριλαμβανόταν. Σύμφωνα με την ανάρτηση του Υπουργείου, εντός του χάρτη βρίσκονται η Δημοτική Κοινότητα Ευξεινούπολης, η Δημοτική Κοινότητα  Σούρπης, η Τ.Κ. Αγίας Τριάδας, η Τ.Κ. Αμαλιαπόλεως, η Τ.Κ. Δρυμώνος και η Τ.Κ. Πλατάνου.

Η εξαίρεση της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού, προκαλεί ανησυχία σε όλους τους ενδιαφερόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς κινδυνεύουν με μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης.

Ο κ. Άρης Καραγιώργος δήλωσε στον Λαό του Αλμυρού: «Μετά την ανάρτηση των νέων χαρτών με έκπληξη διαπιστώσαμε την απουσία της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού. Σαφώς αν παραμείνει κάτι τέτοιο αρκετοί συμπολίτες μας αγρότες και κτηνοτρόφοι θα χάσουν μέρος των εξισωτικών αποζημιώσεων, ενώ θα προκύψουν και αλλαγές στα φορολογικά τους στοιχεία.

Συνιστούμε ψυχραιμία καθώς το θέμα βρίσκεται υπό διαβούλευση. Η δημοτική αρχή προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία που θα ανατρέψουν την πρώτη απόφαση. Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση για την ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερόμενων».

 

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του υπουργείου:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων γνωστοποιεί ότι προκειμένου η χώρα μας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013 για να έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να ενισχύει τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών) θα πρέπει να προβεί σε νέα οριοθέτησή τους. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για νέα οριοθέτηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού και τη θέτει σε διαβούλευση. Ερωτήματα, σχόλια και παρατηρήσεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους από σήμερα Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2018.

Επισημαίνεται ότι στο έγγραφο της διαβούλευσης παρουσιάζεται χάρτης και κατάλογος των νέων περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα ανά Περιφέρεια, Δήμο, Τοπική/Δημοτική κοινότητα».

Κανονιστικά, η νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών) βασίζεται σε βιοφυσικά κριτήρια κοινά για όλα τα κράτη – μέλη, έτσι ώστε να εντοπιστούν οι περιοχές που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς που σχετίζονται ιδίως με τη χαμηλή παραγωγικότητα του εδάφους ή τις κακές κλιματικές συνθήκες αλλά δεν έχουν ξεπεραστεί μετά από επενδύσεις σε υποδομές ή από μεθόδους παραγωγής ή συστήματα καλλιέργειας, ενώ είναι σημαντική στις περιοχές αυτές η διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας.


Σχετικά Άρθρα

Μέχρι 26/1 οι ενστάσεις για την εξισωτική 2017

Μέχρι 26/1 οι ενστάσεις για την εξισωτική 2017

  Δυνατότητα για 10 μέρες, μέχρι τις 26 Ιανουαρίου, έχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι προκειμένου να υποβάλλουν…
Χρ. Μπουκώρος: Χαοτική η κατάσταση με τους δασικούς χάρτες – Να δοθεί παράταση

Χρ. Μπουκώρος: Χαοτική η κατάσταση με τους δασικούς χάρτες – Να δοθεί παράταση

Για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες σχετικά με την ανάρτηση των…