• 12 Σεπτεμβρίου, 2018

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης

έκδοση 8/9/2018

Μπερδεύουν την Εκπαίδευση

και σκέφτονται …εκλογές.

Και για τα ψηφαλάκια τους

σερβίρουν αλλαγές.

 

Ότι κι αν έχουν στο μυαλό τους, Κυβερνητικοί και Αντιπολιτευόμενοι, η -τυπική έστω- απομάκρυνση των μνημονίων και ο …προεκλογικός (κάνει μπαμ ότι είναι τέτοιος) ανασχηματισμός, οι …εκθεσιακές εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ.ο.κ. έχουν ξεσηκώσει μεγάλη μερίδα του Ελληνικού πληθυσμού, ειδικότερα τις ασθενέστερες και χειμαζόμενες οικονομικά τάξεις. Θέλοντας ή μη θέλοντας καλλιεργούνται προσδοκίες, ότι θα χαλαρώσουν λίγο τα λουριά της λιτότητας, θα πάρει ο κοσμάκης (τάχα ή δήθεν) κάποιες ανάσες, θα κινηθεί κάπως αλλιώς και περισσότερο η αγορά, θα αυγατίσουν λίγο τα πενιχρά εισοδήματα, θα έρθει μια μικρή ελπίδα ανάκαμψης μέσα στα νοικοκυριά. Πάντοτε έτσι γίνεται με το …πινάκιο φακής των προεκλογικών παροχών, πάντοτε έτσι γίνεται όταν αρχίζουν να μυρίζουν εκλογές. Και οι όμορφοι λαοί, όμορφα προδίδονται, κάθε φορά…

«Οργώνουν» την Ελλάδα, αυτές τις μέρες, οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και οι γονείς τους, με πρώτο μέλημά τους να εξασφαλίσουν νοικιασμένα διαμερίσματα – κατοικίες για τη φοίτησή τους. Και η δυσκολία εντοπίζεται σε μικρές πόλεις ή νησιά που είναι έδρες κάποιων Σχολών και τα προς ενοικίαση καταλύματα σπανίζουν. Ακόμη και φαινόμενα εκβιασμών από ιδιοκτήτες ακινήτων ή μεσίτες, με προσφερόμενα «αλμυρά» ενοίκια καταγγέλλονται, κάτι που φαντάζει ακόμη και …ανήθικο, κάτω από τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Ένα πολύ ευαίσθητο και πολύ σοβαρό θέμα, θίγει εξ άλλου, η «Καθημερινή», σχολιάζοντας, ότι «η ζημιά που έχει γίνει στην Παιδεία τα τελευταία τρία χρόνια είναι μεγάλη. Η κυβέρνηση προσπαθεί με μανία να σπρώξει προς τα κάτω το επίπεδο και να ακυρώσει κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της αριστείας και της αξιοκρατίας. Ταυτόχρονα, απεχθάνεται οτιδήποτε έχει σχέση με τις ανάγκες της αγοράς, όπως π.χ. η επαγγελματική εκπαίδευση. Πρόκειται για μεγάλη αδικία απέναντι στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κάνουν και θυσιάζουν τα πάντα για τη μόρφωση των παιδιών τους. Αυτή η αδικία είναι ανάγκη να διορθωθεί από μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, που θα απαιτήσει ένα ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σύστημα.» Και η αλήθεια είναι, ότι καταντάει αυτόχρημα γελοίο να υπάρχουν εισακτέοι, ειδικότερα στα ΤΕΙ, με γενικό βαθμό …3 ή 4, μόνο και μόνο για να λέμε ότι έχουμε σπουδαστές και δαπανούμε για την (στοιχειωδέστερη έως ανύπαρκτη) μόρφωση και εξειδίκευσή τους, σε Σχολές – φαντάσματα, οι οποίες «καλλιεργούν» ψεύτικες προσδοκίες ακόμη και για την πιο ευφάνταστη (όσο και ανεδαφική) επαγγελματική αποκατάσταση αυτών των παιδιών.

Νέες αλλαγές θα ισχύσουν ωστόσο, από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τη «φουρνιά» των παιδιών που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β’ Λυκείου, για τις πανελλαδικές Εξετάσεις και νέες βελτιώσεις στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση «σερβίρισε» από την περασμένη Δευτέρα ο Γαβρόγλου. Στα πιο αξιοσημείωτα συγκαταλέγονται ότι δημιουργούνται τμήματα ελεύθερης πρόσβασης σε πανεπιστημιακά τμήματα, στις σχολές χαμηλής ζήτησης. Οι υποψήφιοι θα εισάγονται με τον βαθμό του απολυτηρίου. Επίσης, η κατάθεση του μηχανογραφικού θα γίνεται από την έναρξη της Γ’ Λυκείου. Ακόμη, καταργούνται τα Λατινικά και εισάγεται το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Κι αν πούμε ένα ακόμη «όλα καλά», πειράζει να προσθέσω ότι χρειάζεται μια ισχυρή δόση επαγγελματικού προσανατολισμού για τα παιδιά μας, τα περισσότερα από τα οποία δεν ξέρουν τι να επιλέξουν και κατά πού να κάνουν για να πάρουν ένα πτυχίο – εργαλείο μελλοντικής δουλειάς;

Από την άλλη μεριά, το νέο «μενού Γαβρόγλου» προκάλεσε ισχυρότατες αντιδράσεις «με το καλημέρα» και καταγγέλλεται σαν «μία πρόταση – συμπίλημα πορισμάτων για το νέο εξεταστικό, με στόχο να προσφέρει, ενόψει ΔΕΘ, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μία ρητορική περί ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ. Η πρόταση έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις. Ενδεικτικά, δεν αποκλείεται να εισαχθούν σε ΑΕΙ, με ελεύθερη πρόσβαση, μαθητές με βαθμό λίγο πάνω από 9,5 και άλλοι, με υψηλότερο βαθμό να μείνουν εκτός, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει γονείς στα δικαστήρια για την ανατροπή του μέτρου», προειδοποιούν οι έγκριτες εφημερίδες. Αλλά ποιος ακούει και ποιος νοιάζεται; Εδώ έρχονται εκλογές και ο… «σώζων εαυτόν, σωθήτω», εάν σώζεται και ότι γίνεται ψηφοθηρικά να διασωθεί.

Διαβάζω από τα «Νέα» της περασμένης Τρίτης, ότι νέα βόμβα για την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, έριξε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας. Ο Ζόραν Ζάεφ, λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις εγγράφου της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια, που καταδεικνύει πως η ΠΓΔΜ φαινόταν διατεθειμένη να δεχτεί την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008 με προϋπόθεση την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, όπως και έγινε στην συμφωνία των Πρεσπών, ήρθε να βάλει εκ νέου φωτιές με δηλώσεις του. «Η μακεδονική γλώσσα θα είναι πάντοτε μακεδονική και η μακεδονική ταυτότητα θα είναι δια παντός μακεδονική», είπε ο κ. Ζάεφ, σύμφωνα με σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκειά εμφάνισής του στο Πέτσεβο. Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε πως η επικύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό -μέσω του δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου- συνιστά ιστορική ευκαιρία για την ΠΓΔΜ. Εκτίμησε πως οι πολίτες θα καταλάβουν ότι αξιοποιώντας αυτή την ευκαιρία θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για τα παιδιά τους και θα διασφαλίσουν το μέλλον της «ευρωπαϊκής Μακεδονίας».

Σήμερα Σάββατο, εξ άλλου, μεταβαίνει στα Σκόπια η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και δεν ξέρω γιατί, αλλά τίποτε καλό δεν αισθάνομαι ότι προοιωνίζει αυτή η επίσκεψη (καλό για την Ελλάδα, εννοώ). Οι νέες δηλώσεις Ζάεφ, η αποκάλυψη του τηλεγραφήματος και τόσα άλλα από τους γείτονες, θα πρέπει να φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση την Ελληνική Κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί στην Αθήνα επιμένουν ότι η συμφωνία για «Βόρεια Μακεδονία» είναι καλή, αν και στη γειτονική χώρα έχουν ήδη εξαλείψει τον προσδιορισμό (όχι, θα κάθονταν να …σκάσουν) και μιλούν μόνο για «Μακεδονία».

Ένας κάποιος κλαυσίγελος προκύπτει και από κάποιους μπουνταλο-τσαχπίνηδες της κομματικής καμαρίλας, που μιλούν (και εκτίθενται, φυσικά) μέχρι και για την απονομή του …Νόμπελ Ειρήνης στους Τσίπρα και Ζάεφ, εξ αιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μνήσθητί μου, Κύριε…. Εγώ πάλι θα πρότεινα να δοθεί το Νόμπελ μόνο στον Τσίπρα, γιατί κάτι τέτοια «δώρα» δεν τα κάνεις κάθε μέρα στους κακούς, ανιστόρητους και ψεύτες γείτονές σου. Και ως προς τον Τσίπρα ειδικότερα, προτείνω μάλιστα να αναρτηθεί το πορτραίτο του δίπλα στων άλλων Μακεδονομάχων, όπως π.χ. του Παύλου Μελά και των λοιπών.

Ας γελάσει και λίγο το χειλάκι μας ή -αλλέως πως- ας πάρουμε κι άλλη περηφάνια από τα νιάτα της Ελλάδας (και όχι, φυσικά, από τα καμώματα του Τσίπρα)… Όπως διαβάζω, «κάνει τα δύσκολα να φαίνονται εύκολα…. Η Αννα Κορακάκη αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στο αεροβόλο πιστόλι 10 μ. και συνεχίζει να συλλέγει τον έναν τίτλο μετά τον άλλο. Μαζί με το «χρυσό» μετάλλιο θα φέρει στη χώρα μας και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής διεξάγεται στην Τσανγκγουόν της Ν. Κορέας.

Η προσπάθεια της Άννας Κορακάκη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα ήταν συγκλονιστική. Με εντυπωσιακή ψυχραιμία και με σκορ 585 και 20 κεντρικά δεκάρια προκρίθηκε στον τελικό του αεροβόλου πιστολιού, σε έναν αγώνα όπου οι επιδόσεις άγγιζαν τις ανδρικές. Και σε αυτό το σημείο άρχισε το σκληρό… πόκερ. Με αντιπάλους ολυμπιονίκες και πρωταθλήτριες κόσμου, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έδειξε ότι δίκαια συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του κόσμου. Ψύχραιμη σε όλη τη διάρκεια του τελικού, έβλεπε τις συναθλήτριές της να αποχωρούν η μία μετά την άλλη και όταν έφτασε η σειρά της Κορεάτισσας Κιμ Μπόμι να χαιρετίσει, τότε η ολυμπιονίκης μας απέκτησε και φανατικό κοινό καθώς όλοι οι Κορεάτες θεατές στήριζαν την Ελληνίδα αθλήτρια. Τι περισσότερο να πεις και να γράψεις γι’ αυτό το κορίτσι;

Είναι άκρως συγκινητικός αυτός ο θεσμός, που συχνά συνδέεται και συμπίπτει με τη χρονική περίοδο του Αλμυριώτικου παζαριού κι έχει να κάνει κυρίως με τις συναντήσεις παλιών συμμαθητών, πρωτίστως αποφοίτους του Γυμνασίου Αλμυρού ή του Λυκείου και ΕΠΑΛ, στα νεότερα χρόνια. Και δεν είναι μόνο η ανάκληση των αναμνήσεων, για συμπατριώτες και συμπατριώτισσες που άφησαν πριν κάποιες δεκαετίες τα θρανία, αλλά η συγκλονιστική διαπίστωση, ότι σ’ εκείνα τα θρανία άφησαν κι ένα κομμάτι της καρδιάς τους.

Νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος αυτές οι συναντήσεις, που ενώνουν για μια βραδιά παλιούς συμμαθητές, από κάθε άκρη της Ελλάδας και του πλανήτη γενικότερα, να γίνουν συχνότερες και -πέρα από τα καθιερωμένα δείπνα κρασοκατάνυξης- να αποτελέσουν αφορμή συντονισμένης προσφοράς στην τοπική κοινωνία και στο γενέθλιο τόπο, που θα προέλθει από σημαντικούς ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους έχουν αφήσει ήδη το δημιουργικό τους στίγμα στη ζωή.

Η σημερινή φωτογραφία της στήλης είναι του από γελοιογραφία του Κώστα Μητρόπουλου στην εφημερίδα «Τα Νέα».


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…