• 6 Σεπτεμβρίου, 2018

Τυροπιτάκια Κουρού – Συνταγή

Τυροπιτάκια Κουρού – Συνταγή

 

Σε λίγες μέρες αρχίζουν τα σχολεία και εμείς οι μαμάδες θα σπαζοκεφαλιάζουμε για το τι θα δίνουμε κάθε μέρα στα μικράκια μας για κολατσιό. Βέβαια σημασία δεν έχει απλά να τους φτιάξουμε «κάτι» αλλά να το γευτούν με όρεξη και κυρίως χωρίς γκρίνια. Για αυτό, παίζει ρόλο να ακολουθούμε τα γούστα τους και να βάζουμε τη φαντασία μας να δουλεύει. Επίσης καλό θα είναι να στρέψουμε τα παιδιά μας περισσότερο προς τα αλμυρά παρά στα γλυκά σνακ.

Υλικά:

1 αυγό

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1 κεσεδάκι (200 γρ.) γιαούρτι στραγγιστό

250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (και λίγο για τον πάγκο εργασίας)

1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

150 γρ. τρίμμα φέτας

150 γρ. μυζήθρα

1-2 κουτ. σούπας σουσάμι, για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Για το άλειμμα:

1 κρόκος αυγού

2 κουτ. σούπας νερό

 

Εκτέλεση:

Χτυπάμε με τον αυγοδάρτη, σε ένα μπολ το αυγό με το ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γιαούρτι, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και μετά το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι ανακατεύοντας πλέον με το χέρι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που να ξεκολλάει από το μπολ. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε ακόμη λίγο αλεύρι (καμιά κουταλιά περίπου). Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Την ανοίγουμε με τον πλάστη ή με το χέρι σε ένα μεγάλο φύλλο. Κόβουμε με μια αναποδογυρισμένη κούπα ή με ένα ποτήρι, στρογγυλούς δίσκους ζύμης διαμέτρου 8-10 εκ. Βάζουμε σε κάθε δίσκο από μία κουταλιά της σούπας, από το μείγμα φέτας (φέτα, μυζήθρα και αν θέλετε ελάχιστη ρίγανη). Κλείνουμε τη ζύμη σε μισοφέγγαρο πατώντας το σημείο της ένωσης για να κολλήσει η ζύμη και να μην χυθεί η φέτα κατά το ψήσιμο. Αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια στο ταψί. Ανακατεύουμε τον κρόκο με το νερό και αλείφουμε την επιφάνειά τους. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με σουσάμι. Ψήνουμε τα τυροπιτάκια στον φούρνο για 20–25 λεπτά.

Το βασικότερο μυστικό είναι να φτιάχνουμε σνακ βάσει των γευστικών προτιμήσεων του παιδιού μας, ενώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην εμφάνισή (πως του το παρουσιάζουμε δηλαδή). Αν ικανοποιεί τη γεύση και το μάτι του παιδιού μας το σπιτικό σνακ, σίγουρα θα το καταναλώσει χωρίς γκρίνιες.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…