• 24 Αυγούστου, 2018

Λουκουμάδες – συνταγή

Λουκουμάδες – συνταγή

 

Και να λοιπόν που φτάνει το «θρυλικό» παζάρι της πόλης του Αλμυρού με ότι συνεπάγεται αυτό. Τι «ότι συνεπάγεται»; Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και ας συμφωνήσουμε όλοι ότι οι δίαιτες θα ξεκινήσουν στις 31 Αυγούστου, αφού για 7 ημέρες (ή μάλλον για 7 νύκτες)  το πρόγραμμα έχει ως εξής: σουβλάκια στο τραπέζι για να ξαποστάσουμε από το περπάτημα, χαλβά για το σπίτι (για τις μεταμεσονύκτιες λιγούρες μας) και λουκουμάδες για τον δρόμο της επιστροφής προς αυτό. Λουκουμάδες με διάφορους τρόπους φτιάχνουν σε πολλές χώρες. Η ίδια η λέξη προέρχεται από την αραβική «lokma» που σημαίνει μπουκιά. Την διαφορά στους δικούς μας λουκουμάδες την κάνει το πολύ καλό ελληνικό μέλι και το εξαιρετικό ελληνικό ελαιόλαδο. Τα τελευταία χρόνια εδώ στην πόλη μας τα αδέλφια «Μπογδανίδη» που μας προσφέρουν λουκουμάδες κατά την διάρκεια της εμποροπανήγυρης, ομολογώ πως μας έχουν κακομάθει. Αφού εκτός από λουκουμάδες με μέλι και κανέλα, σερβίρουν και λουκουμάδες με σοκολατόπαστα και τριμμένο μπισκότο και πιστέψτε με, δεν τσιγκουνεύονται καθόλου στην ποσότητα ούτε των λουκουμάδων αλλά ούτε του γαρνιρίσματος. Καλά παζάρια να έχουμε λοιπόν!

Υλικά

Για τη ζύμη:

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 και ¼  κούπας τσαγιού χλιαρό νερό

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

2 κουτ. σούπας  ελαιόλαδο

½ κουτ. γλυκού αλάτι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 gr)

Για το τηγάνισμα:

1 -1,5  κούπα τσαγιού ελαιόλαδο

Για το σιρόπι:

½ κούπα τσαγιού μέλι

½ κούπα τσαγιού ζάχαρη

1 κούπα τσαγιού νερό

 

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 3 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη , τη μαγιά και το λάδι. Προσθέτουμε το νερό  και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ώστε  να έχουμε ένα πηχτό χυλό. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο ξανά. Σκεπάζουμε το μπολ με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο ο χυλός μας. (Χρειάζεται 30 -40 λεπτά, ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος). Βάζουμε το λάδι σε μικρή κατσαρόλα και την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε υψηλή θερμοκρασία. Πρέπει το λάδι να κάψει  (αλλά όχι να καπνίσει). Με ένα κουταλάκι παίρνουμε χυλό από το μπολ και υποβοηθώντας με ένα άλλο κουταλάκι του δίνουμε σφαιρικό σχήμα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα όπου έχει κάψει το λάδι. Βουτάμε το κουταλάκι σε ένα ποτήρι με νερό συχνά πριν πάρουμε χυλό για να μην κολλάει πάνω του . Προσέχουμε να μην τιναχτεί λάδι πάνω μας. Τους γυρνάμε να χρυσίσουν από όλες τις πλευρές και τους βγάζουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν τα πολλά λάδια. Σερβίρουμε 5-6  λουκουμάδες  σε κάθε μερίδα και τους περιχύνουμε με μπόλικο σιρόπι μελιού. Τρώγονται ζεστοί.

 

Μυστικά συνταγής:

  1. Οι λουκουμάδες γίνονται βέβαια και με το γνωστό τρόπο της «χούφτας». Παίρνουμε χυλό στη χούφτα μας και όταν σφίξουμε το χέρι μας προβάλλει ένα μπαλάκι ζύμης που το ρίχνουμε με το κουταλάκι στο καυτό λάδι. Τα δύο κουτάλια δίνουν εξίσου καλό αποτέλεσμα . Μάλιστα το μέγεθος του κουταλιού  με το οποίο παίρνουμε τη ζύμη, καθορίζει το μέγεθος του λουκουμά.
  2. Το αλάτι πάντα το βάζουμε τελευταίο στις ζύμες με μαγιά γιατί εμποδίζει το ανέβασμα αν έλθει σε άμεση επαφή με τη μαγιά. Αντιθέτως, η ζάχαρη υποβοηθά τη ζύμωση.
  3. Τους σερβίρουμε επίσης με άχνη ζάχαρη και κανέλα, αλλά και με σοκολατόπαστα.
  4. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε στο τηγάνισμα το ελαιόλαδο με ηλιέλαιο.

Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…