• 22 Αυγούστου, 2018

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης

έκδοση 18-8-2018

Όσες κι αν ήρθαν συμφορές

δεν θα μας γονατίσουν.

Μπροστάρηδες τα νιάτα μας

μπορούν να ξαναχτίσουν.

 

Αυτό κι αν ήταν Δεκαπενταύγουστος, φέτος… Συνδυασμένος με καλές ειδήσεις, μετά τον πύρινο όλεθρο των προηγούμενων εβδομάδων, ακόμη και με πολλές Ελληνικές αθλητικές επιτυχίες, έδωσε χαρά στους πολύπαθους συμπατριώτες μας, που τίμησαν τη μνήμη της Μεγαλοκυράς καταπώς πρέπει, αλλά γλέντησαν, διασκέδασαν κιόλας, με αφορμή τη γιορτή της Παναγιάς, το ευχαριστήθηκαν με την ψυχή τους, όχι μόνο στα γνωστά τουριστικά θέρετρα και στο πλαίσιο ολιγοήμερων διακοπών, αλλά ακόμη και σε φιλικούς ή οικογενειακούς κύκλους, αποδράσεις στη γενέθλια γη της Επαρχίας.

Με τόνους ψητών φορτώθηκαν οι σούβλες και το τσίκνισμα πήγε σύννεφο…. Άλλωστε πώς αλλιώς θα το λέγαμε «Πάσχα του καλοκαιριού»;

Και είναι προφανές, ότι λόγω του γεγονότος ότι συνέπεσε μεσοβδόμαδα η μεγάλη γιορτή, πολλοί και πολλές θα πήραν «άδεια από τη …σημαία», μέχρι και την αυριανή Κυριακή, παρατείνοντας την τυπική ημέρα λήξης του καλοκαιριού. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τους Αλμυριώτες… Εδώ ο «διαιτητής» των εθίμων σφυρίζει τη λήξη της θερινής περιόδου, μόνο αφότου γίνει και ολοκληρωθεί το θρυλικό παζάρι, με το τέλος Αυγούστου δηλαδή…

Η απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, του Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, που παράνομα κρατούνταν από τις 2 Μαρτίου στις φυλακές της Ανδριανούπολης, ήταν μία αιφνιδιαστική απόφαση, που σίγουρα «κρύβει» σκοπιμότητες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μένει να φανεί, αν ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε μια κίνηση καλής θέλησης απέναντι στην Ελλάδα ή αν ήθελε να μπει στο… μάτι του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο έχει ανοιχτούς λογαριασμούς για την αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον.

Η νίκη έχει πολλούς πατέρες, η ήττα κανέναν, λέει ο σοφός λαός και στην περίπτωση της απελευθέρωσης των Ελλήνων στρατιωτικών ισχύει απόλυτα. Όπως γράφει και το in.gr, «πριν από 168 ημέρες, την 1η Μαρτίου 2018 η σύλληψη των Αγγ. Μητρετώδη και Δ. Κούκλατζη, είχε προκαλέσει πανικό και κυρίως είχε φέρει την ελληνική κυβέρνηση και το στράτευμα σε πολύ δύσκολη θέση. Ας μην ξεχνάμε ότι για μία τουλάχιστον εβδομάδα κυβερνητικά στελέχη ήταν σίγουρα ότι οι δύο στρατιωτικοί θα αφήνονταν ελεύθεροι άμεσα και πως ήταν ένα «συνηθισμένο γεγονός». «Είναι τυπικό το θέμα, αναμένουμε να επιστρέψουν άμεσα», είχε πει στις 2 Μαρτίου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ο Φώτης Κουβέλης είχε τονίσει: «Σύντομα οι στρατιωτικοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα». Πέρασαν 5,5 μήνες με πολλά σκαμπανεβάσματα στην υπόθεση, με πέντε «όχι» σε αιτήματα αποφυλάκισης, με νομικά και άλλα τεχνάσματα (μετάθεση των δύο στην Άγκυρα, χορήγηση επιδόματος υπηρετούντων στο εξωτερικό με μόνιμη διεύθυνση κατοικίας) για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο της επιστροφής.

Η άφιξη των δυο παιδιών μας πάντως, πριν τα χαράματα του Δεκαπενταύγουστου, δεν πανηγυρίστηκε από τους Έλληνες μόνο σαν μια καλή είδηση. Πολλοί τη συνδύασαν με τις μεσιτείες της Παναγιάς και τη βοήθειά της, ανήμερα της γιορτής της. Θα έλεγα μάλιστα ότι η βαθιά θρησκευτική πίστη πολλών Ελλήνων υπερίσχυσε των διπλωματικών αναφορών, εκτιμήσεων και αναλύσεων.

Και ο θρήνος το ανείπωτο δράμα από τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική δεν έχει τελειωμό…. Άλλος ένας εγκαυματίας 68 ετών, που νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κατέληξε την περασμένη Τετάρτη, 14 Αυγούστου στο ΚΑΤ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 96. Αυτή τη στιγμή, 29 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι τρεις διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ συνολικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται έξι. Ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.

Να υποφέρεις επί 20 μέρες περίπου από εγκαύματα, διασωληνωμένος και κατόπιν να χάνεις τελικά τη μάχη που έδωσες για τη ζωή. Η τραγικότητα στο έπακρο…

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία «η κατάσταση, όπως αποτυπώνεται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ως εξής: ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81 και υπάρχουν δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί, με διαθέσιμο DNA, οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα. Νοσηλευόμενα στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής 13 άτομα».

Με το σαφέστατο τίτλο «Υποχρέωση της ηγεσίας» η «Καθημερινή» γράφει ότι «Η Ελλάδα στέκεται όρθια, παρά την πρωτοφανή κρίση, γιατί κάποιοι άνθρωποι κάνουν καλά τη δουλειά τους, με επαγγελματισμό και πείσμα. Στο Δημόσιο, γιατροί, αστυνομικοί, δάσκαλοι, στρατιωτικοί, δικαστικοί παλεύουν με λίγα μέσα και πενιχρές αποδοχές, για να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος. Στον ιδιωτικό τομέα, παλιές επιχειρήσεις επιβίωσαν από την κρίση και από την καταστροφή του 2015 και νέες μπαίνουν στην παραγωγή με μεράκι. Και αυτό, παρότι έχουν απέναντί τους ένα εχθρικό κράτος και ασύλληπτους φόρους και εισφορές. Υπάρχουν παντού νησίδες αριστείας, προσφοράς και ευσυνειδησίας. Η χώρα θα απογειωνόταν εάν είχε θεσμούς που να βάζουν κανόνες τους οποίους θα ήξεραν και θα σέβονταν όλοι. Και το κυριότερο, εάν είχε μια πολιτική ηγεσία που θα διόριζε τους καλύτερους αντί να βολεύει τους μέτριους, που θα έδινε το παράδειγμα της πειθαρχίας και του επαγγελματισμού και απαιτούσε από όλους να δώσουν το καλύτερο στη χώρα. Πρωτίστως όμως, μια πολιτική ηγεσία που θα έβαζε ψηλά τον πήχη για τον εαυτό της. Όπως έκαναν στο παρελθόν οι ηγέτες που έγραψαν Ιστορία και πήγαν τον τόπο μπροστά.»

Μία κυρία 53 ετών στρώνει με την σκούπα της το σκάμμα, ιδρώνει, μπαίνει άμμος στα παπούτσια της, αλλά εκεί σκυφτή στο χαμαλίκι και ξαφνικά ο μόλις 20χρονος Πρωταθλητής Ευρώπης στο μήκος, την ώρα του πανηγυρισμού του της δίνει το χέρι και τη φιλάει ξαφνιάζοντάς την (βλέπε φωτο)…. Υποκλινόμαστε όλοι στη θρυλική Χάικε Ντρέσλερ, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και πολυ-Ολυμπιονίκη, που προσφέρει τις υπηρεσίες της εθελοντικά, όχι από τα γραφεία και τις συνεντεύξεις, αλλά ως εργάτρια στην πρώτη γραμμή. Υποκλινόμαστε όμως και στον Μίλτο Τεντόγλου, που ξέρει να σέβεται και να αναγνωρίζει τους Μεγάλους Αθλητές…

Ένα ….μίνι 2004 ξαναζήσαμε φέτος το καλοκαίρι, με τις μεγάλες επιτυχίες των χρυσών παιδιών του Ελληνικού στίβου, στο τένις με τον Τσιτσιπά, στην κολύμβηση, στην κωπηλασία κ.ο.κ. Στο κατακόρυφο η συγκίνηση, όταν δακρυσμένοι οι πρωταθλητές μας έδειχναν το πένθος πάνω στα μπλουζάκια τους, αφιερώνοντας πολλές από τις νίκες τους στη μνήμη των θυμάτων που έχασαν τις ζωές τους στις πρόσφατες πυρκαγιές.

Νέα αναχώματα ύψους μισού μέτρου έως το 2050 και ενάμισι έως δυόμισι μέτρων έως το 2100, καθώς και άλλες παράκτιες προστατευτικές υποδομές, πρέπει να κατασκευάσουν οι ευρωπαϊκές χώρες -και η Ελλάδα- προκειμένου να αποφύγουν μελλοντικές καταστροφικές πλημμύρες. Οι ετήσιες ζημιές από τις παράκτιες πλημμύρες μπορεί να αυξηθούν κατά 30 φορές έως το 2050 και κατά 700 φορές έως το 2100, αγγίζοντας ακόμη και το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, αν στο μεταξύ δεν «σηκωθούν» νέα εμπόδια στα νερά. Αυτό είναι το -ανησυχητικό- συμπέρασμα μιας νέας μελέτης του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα.

Οι Έλληνες και Ιταλοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Μιχάλη Βουσδούκα, ερευνητή του JRC και επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», μελέτησαν στοιχεία για 24 ευρωπαϊκές χώρες, και την Ελλάδα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αριθμός των Ευρωπαίων που κάθε χρόνο θα είναι εκτεθειμένοι σε καταστροφικές παράκτιες πλημμύρες, θα αυξηθεί από περίπου 102.000 σήμερα, σε 530.000 έως 740.000 το 2050 και σε 1,52 έως 3,64 εκατομμύρια το 2100.

Σχεδόν το είχα προβλέψει για την Τουρκική οικονομία, στο προηγούμενο φύλλο… Οι δυσκολίες της σχολιάζονται πλέον εκτενώς από δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. «Η Άγκυρα βρίσκεται στο κέντρο μιας τέλειας οικονομικής καταιγίδας. Ο πληθωρισμός είναι στο 16%. Το δημόσιο χρέος έχει το χαρακτηρισμό «σκουπίδια». Η χρηματοοικονομική πολιτική του Προέδρου Eρντογάν τίθεται υπό αμφισβήτηση, λόγω της αντίθεσής του με τις αυξήσεις των επιτοκίων και του πρόσφατου διορισμού του γαμπρού του ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών», γράφουν οι Τάιμς του Λονδίνου. Οι επενδυτές αρχίζουν τώρα να αμφισβητούν την πιστοληπτική ικανότητα των τουρκικών τραπεζών και των εταιρειών με μεγάλα δάνεια σε ξένο νόμισμα. Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια πιστωτική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε κρίση, σύμφωνα με την Capital Economics. Αυτό, με τη σειρά του, θα πλήξει τους εξαγωγείς στην Τουρκία, καθώς και τους κατόχους των ομολόγων της Τουρκίας. Η οικονομία της χώρας δεν είναι αρκετά μεγάλη για να απειλήσει σοβαρά με εξάπλωση του προβλήματος στις αγορές, αλλά παρά ταύτα θα τις ταρακουνήσει.

Κάποτε διάβασα κάπου: «Ο πατέρας μου αγόραζε απλά αγαθά από φτωχούς σε υψηλές τιμές, παρόλο που δεν τα χρειάζονταν. Μερικές φορές τα πλήρωνε και πιο ακριβά. Ανησυχούσα για αυτήν την πράξη και τον ρώτησα γιατί το κάνει; Τότε ο πατέρας μου απάντησε: «Είναι φιλανθρωπία τυλιγμένη με αξιοπρέπεια, παιδί μου.»