• 20 Αυγούστου, 2018

Παραμένει χωρίς παιδίατρο το Κέντρο Υγείας Αλμυρού – Συνέντευξη του διευθυντή κ. Π. Γεωργιάδη

Παραμένει χωρίς παιδίατρο το Κέντρο Υγείας Αλμυρού – Συνέντευξη του διευθυντή κ. Π. Γεωργιάδη

 

Χωρίς λύση λίγο πριν το πρώτο κουδούνι – Μόνο 3 μέρες με Ακτινολόγο – Σε αναμονή Μικροβιολόγου

«Αγκάθι» για την τοπική κοινωνία αποτελεί η έλλειψη παιδιάτρου από το Κ.Υ. Αλμυρού, αλλά και η έλλειψη καθημερινής κάλυψης της θέσης του Ακτινολόγου. Με αφορμή αυτό το γεγονός, επικοινωνήσαμε με τον Διευθυντή κ. Παναγιώτη Γεωργιάδη, ο οποίος μας παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, σχετικά με την λειτουργικότητα του Κέντρου Υγείας.

Ποια η έκταση και ο πληθυσμός που καλείται να καλύψει το Κέντρο Υγείας Αλμυρού;

Το Κέντρο Υγείας Αλμυρού καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, καθώς εκτός από τον Καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού, υπάγεται σε αυτό και η Ν. Αγχίαλος. Όπως γίνεται αντιληπτό καλούμαστε να καλύψουμε ανάγκες 27.000 κατοίκων περίπου, όπου τους θερινούς μήνες ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται.

Όπως είναι λογικό, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, οι πολίτες εξυπηρετούνται από επτά περιφερειακά ιατρεία και δύο αγροτικά που βρίσκονται σε Ανάβρα και Βρύναινα. Όλα τα περιφερειακά ιατρεία καλύπτονται από Γενικούς Ιατρούς, πλην του αγροτικού ιατρείου Πτελεού που καλύπτεται με δύο αγροτικούς.

Πόσα περιστατικά εξυπηρετεί κατά μέσο όρο το Κ.Υ.;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου σε καθημερινή βάση εξυπηρετούμε περίπου 200 άτομα όσον αφορά τον Αλμυρό και 700 βάση όλης της έκτασης ευθύνης μας.

Το προσωπικό που απασχολεί το Κ.Υ., επαρκεί ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες;

Αυτή τη στιγμή απασχολούνται 11 γιατροί. Τρεις γενικοί ιατροί βρίσκονται καθημερινά στο Κ.Υ., ενώ διαθέτουμε χειρούργο και οδοντίατρο. Συνολικά έντεκα νοσηλεύτριες, τρεις επισκέπτριες υγείας, τρεις μαίες και δύο κοινωνικοί λειτουργοί απαρτίζουν το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Οι βάρδιες καλύπτονται 24 ώρες το 24ωρο. 

Ουσιαστικό πρόβλημα αντιμετωπίζουμε με την έλλειψη καθαριστριών. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια καθαρίστρια που καλείται να καλύψει περισσότερα από 1000 τ.μ. Σε τελευταία προκήρυξη, είχαν ανακοινωθεί δύο θέσεις για τετράωρες συμβάσεις. Δυστυχώς δεν  εμφανίστηκαν. Αρωγός του Κ.Υ. είναι ο Δήμος Αλμυρού. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και πάντα μας στέλνει προσωπικό όποτε αυτό ζητηθεί. 

Ποια τμήματα λειτουργούν αυτό το διάστημα;

Όλα τα τμήματα για τα οποία έχουμε εξοπλισμό λειτουργούν κανονικά. Το ακτινολογικό βρίσκεται σε κανονική λειτουργία και ο ακτινολόγος βρίσκεται στο Κ.Υ. τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Στο μικροβιολογικό τμήμα, αυτό το διάστημα έχουμε έλλειψη μικροβιολόγου, καθώς ο προηγούμενος έφυγε. Τον Σεπτέμβρη βγαίνει νέα προκήρυξη και η θέση αναμένεται να καλυφθεί άμεσα. Παρά την έλλειψη γιατρού το εργαστήριο λειτουργεί κανονικά.               

Η θέση του παιδιάτρου έχει καλυφθεί ώστε να εξυπηρετεί το κοινό;

Η έλλειψη παιδιάτρου, αποτελεί μείζον θέμα για εμάς. Η προκήρυξη δύο θέσεων για επικουρικούς παιδιάτρους, έγινε τουλάχιστον μια πενταετία νωρίτερα. Δυστυχώς, παρά το πέρασμα τόσων χρόνων ακόμη περιμένουμε. Η κάλυψη τουλάχιστον μιας θέσης παιδιάτρου είναι πάγιο αίτημα του Κ.Υ. Αλμυρού. Εδώ και χρόνια προσπαθούμε να καλυφθεί, αλλά δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημά μας. Είναι θετικό το γεγονός πως υπάρχουν ιδιώτες παιδίατροι στην περιοχή μας με τους οποίους συνεργαζόμαστε και συμβάλλουν κυρίως σε θέματα εμβολιασμών.

Οι αλλαγές που γίνονται με τους οικογενειακούς ιατρούς θα επηρεάσουν τη σχέση των πολιτών με τα Κ.Υ και τη συνταγογράφηση;

 Οι παροχές των Κέντρων Υγείας δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές με τους οικογενειακούς ιατρούς. Αυτό που αλλάζει ουσιαστικά, αφορά τη συνταγογράφηση, την οποία θα πραγματοποιεί ο γιατρός που έχει δηλώσει ο εκάστοτε πολίτης. Όλοι οι πολίτες πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις με τον γιατρό της προτίμησής τους, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά τη συνταγογράφηση. Η παράταση που έχει δοθεί από το Υπουργείο ισχύει μέχρι και το τέλος του χρόνου. Επίσης μετά την κατάθεση της αίτησης, δίνεται ένα εξάμηνο διορία κατά το οποίο οι ασθενείς μπορούν να αλλάξουν τον γιατρό της προτίμησής τους.

Ποια προγράμματα «τρέχουν» αυτό το διάστημα από το Κέντρο Υγείας;

 Ένα από τα κυριότερα προγράμματα που υλοποιούνται από τις επισκέπτριες υγείας αφορά την πρόληψη. Οι κυρίες που ασχολούνται με αυτό τον τομέα έχουν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα και φροντίζουν με διαλέξεις να ενημερώνουν όλους τους μαθητές της περιοχής μας καθώς και τους εργαζόμενους στον Δήμο Αλμυρού και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ακόμη έχουμε ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, στο οποίο περιλαμβάνονται εργασίες συντήρησης του κτιρίου.

Πάνδημη είναι η αναγνώριση των συνδημοτών μας για τις προσπάθειες του Διοικητικού και ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Αλμυρού. Ευχαριστούμε τον Διευθυντή κ. Γεωργιάδη για τον χρόνο του και ευχόμαστε σε όλους τους φορείς του Κέντρου καλή δύναμη.

Χριστίνα Ν. Τοσούδη


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…