• 17 Αυγούστου, 2018

Οι εορτασμοί για την 137η επέτειο της Απελευθέρωσης του Αλμυρού

Οι εορτασμοί για την 137η επέτειο της Απελευθέρωσης του Αλμυρού

Λαός και κλήρος, ο Δήμαρχος, τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι Στρατιωτικών, Αστυνομικών και οι Πολιτικών Αρχών καθώς και οι Οργανισμοί Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου εκπρόσωποι Οργανώσεων και οι Συλλόγων, παρευρέθησαν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Απελευθέρωσης του Αλμυρού, σήμερα Παρασκευή 17 Αυγούστου.

Όπως αναφέρει στο κάλεσμά της η Δημοτική Αρχή, η νεότερη ιστορία του Αλμυρού αρχίζει επίσημα τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 1881, όταν τα ελληνικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη και έγινε η επίσημη παράδοσή του από τις τουρκικές αρχές και η παραλαβή του από τις ελληνικές. Στις 17 Αυγούστου του 1881 τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τον Αλμυρό. Σύσσωμοι οι κάτοικοι όλης της περιοχής με επικεφαλής τις εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές υποδέχονται τα ελληνικά στρατεύματα στην είσοδο της πόλης στο δρόμο που οδηγούσε από τη Σούρπη στον Αλμυρό. Με ενθουσιασμό μεγάλο, ζητωκραυγές και χειροκροτήματα άρχοντες, κλήρος και λαός, δακρυσμένοι αγκαλιάζουν τους ελευθερωτές. Στη συνέχεια όλη αυτή η πανηγυρική πομπή κατευθύνεται στη μοναδική εκκλησία, του Αγίου Νικολάου, όπου γίνεται μεγάλη πανηγυρική Δοξολογία.

Οφείλουμε ως σύγχρονοι Αλμυριώτες να μνημονεύουμε και να εορτάζουμε με κάθε λαμπρότητα την ημέρα αυτή, κατά την οποία η πόλη μας ανέπνευσε τον αέρα της Ελευθερίας και ενώθηκε με τη μητέρα Ελλάδα, αλλά και να τιμούμε όσους αγωνίσθηκαν και πότισαν με  το αίμα τους τα  Αλμυριώτικα χώματα.

Σήμερα Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018 τελέστηκε Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Ιεροκήρυκα της Επαρχίας Αλμυρού π. Χρυσόστομου Παπαδόπουλου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Ακολούθησε επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή όλων των Αρχών της πόλης, των Οργανώσεων και των Συμπολιτών.

Μετά τη δοξολογία η κα Ιωάννα Ζγουλέτα, Αρχαιολόγος, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών μας και ο Εθνικός Ύμνος.

Τέλος πραγματοποιήθηκε παρέλαση μπροστά από τους επισήμους στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου, μαθητικών τμημάτων και των Συλλόγων: Σαρακατσαναίων Ευξεινουπόλεως “Η Στάνη”, Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης, Βλάχων Αλμυρού, Εξωραϊστικού Βρύναινας.

 

Το πρόγραμμα των εορτασμών συνεχίζεται αύριο Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 στις 8:30 μ.μ. με Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών από χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής μας, στην Κεντρική Πλατεία Αλμυρού.

 


Σχετικά Άρθρα

Οι πανηγυρικοί εορτασμοί της Εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου στον Αλμυρό

Οι πανηγυρικοί εορτασμοί της Εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου στον Αλμυρό

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν στον Αλμυρό οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την  επέτειο της Εθνικής Εορτής της…
Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η επέτειος απελευθέρωσης

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η επέτειος απελευθέρωσης

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η επέτειος απελευθέρωσης του Αλμυρού, την Πέμπτη 17 Αυγούστου.…
Η Διοίκηση της επαρχίας Αλμυρού πριν την απελευθέρωση το 1881 – Γράφει ο Ιωάννης Καραπατάκης

Η Διοίκηση της επαρχίας Αλμυρού πριν την απελευθέρωση το 1881 – Γράφει ο Ιωάννης Καραπατάκης

Την περίοδο της τουρκοκρατίας στα χριστιανικά χωριά ως πρώτη βαθμίδα αυτοδιοίκησης ήταν οι Δημογεροντίες. Οι δημογέροντες…