- 31 Ιουλίου, 2018
Χρ. Μπουκώρος: Καταστροφική και επικίνδυνη η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων
Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου του βουλευτή Μαγνησίας κ. Χρ. Μπουκώρου, σχετικά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων:
Επείγουσα ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος – Ενέργειας, αναφορικά με το ζήτημα της καταστροφικής και ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων, μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βελεστίνου, την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018.
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο βουλευτής τονίζει τα εξής: «Σήμερα 31 Ιουλίου του2018 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στο Βελεστίνο, ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την καταστροφική και επικίνδυνη, σε ανεξέλεγκτο πλέον βαθμό, αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και στα όρια των Δήμων Αλμυρού και Φαρσάλων. Η συγκεκριμένη ζώνη στα όρια των νομών Μαγνησίας και Λάρισας είναι μια καθαρά αγροτοκτηνοτροφική περιοχή. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος δεκάδες εκπρόσωποι φορέων. Ενδεικτικά αναφέρω τη συμμετοχή εκπροσώπων της Α/βαθμιας και Β/βάθμιας αυτοδιοίκησης, αγροτικών φορέων, κυνηγετικών συλλόγων, εκπροσώπων υπηρεσιών όπως Διεύθυνση Γεωργίας, το Γραφείο Θήρας, των οικείων δασαρχείων, εκπρόσωποι πολιτικών γραφείων, ο υπογράφων βουλευτής, καθώς και πολλοί αγρότες της περιοχής που έχουν υποστεί μεγάλης κλίμακας ζημιές στις καλλιέργειές τους από τους πληθυσμούς των αγριόχοιρων. Έκδηλη καταγράφηκε η αγωνία, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, από τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της περιοχής, αφού και φέτος, όπως και όλα τα προηγούμενα έτη, ορισμένες καλλιέργειες και ιδιαίτερα αυτές του αραβοσίτου (καλαμπόκι) στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων, είναι γνωστό, στις ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει ληφθεί όμως κανένα ουσιαστικό μέτρο. Σε ορισμένες περιοχές, όπως η προαναφερόμενη, το πρόβλημα λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις και πέραν των καλλιεργειών τίθεται πλέον και ζήτημα ανθρώπινων θυμάτων. Σύμφωνα με μελέτες του 2015, ο πληθυσμός των αγριόχοιρων στην Ελλάδα αυξάνεται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια κατά 20% ετησίως. Αύξηση πρωτοφανής για κάθε είδους θηλαστικού στην Ελλάδα. Οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες τόσο στη διατάραξη της περιβαλλοντικής ισορροπίας όσο και στην καταστροφή των καλλιεργειών. Το χειρότερο όλων είναι ότι οι συγκεκριμένες ζημιές, που πλήττουν ανεπανόρθωτα το αγροτικό εισόδημα, δεν περιλαμβάνονται στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Παρά το γεγονός, κύριοι υπουργοί, ότι έχω φέρει το θέμα δύο φορές στη Βουλή και συγκεκριμένα με ερωτήσεις μου στις 26/7/2016 και στις 3/8/2017, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα. Τα πράγματα έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους και οι συνέπειες, όπως εκτιμούν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, θα είναι σοβαρές στο άμεσο μέλλον.
Οι απαντήσεις που έλαβα στις δύο ως άνω ερωτήσεις από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ήταν γενικόλογες και θεωρητικές και οι όποιες υποσχέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνονταν σε αυτές, παρά την παρέλευση δύο ετών, δεν τηρήθηκαν στο ελάχιστο. Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι στη γειτονική Βουλγαρία, τον τελευταίο καιρό, καταγράφονται πυκνά κρούσματα πανώλης των χοίρων, τα οποία με τις μετακινήσεις ζωικών πληθυσμών μπορούν εύκολα να έρθουν στην Ελλάδα, αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο που διατρέχει το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου της χοιροτροφίας στη χώρα μας από αυτή την επικίνδυνη ζωονόσο. Επιπλέον, τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιμειξίες αγριόχοιρων με πληθυσμούς χοίρων ελεύθερης εκτροφής έχει δημιουργήσει ημίαιμες ράτσες, η αύξηση και η εξέλιξη των οποίων οδηγεί σε άγνωστα αποτελέσματα, τα οποία αδυνατούν να εκτιμήσουν επακριβώς ακόμα και οι αρμόδιες υπηρεσίες σήμερα.
Με την ελπίδα ότι τα δύο συναρμόδια υπουργεία θα διαισθανθούν τις ευθύνες έναντι του αγροτικού κόσμου και των τοπικών κοινωνιών και θα οδηγηθούν στην εκπόνηση μιας ολιστικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του ζητήματος, σας καταθέτω ορισμένες από τις προτάσεις που ακούστηκαν στην κρίσιμη σύσκεψη στο Δημαρχείο του Βελεστίνου:
- Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επειγόντως, πρέπει να αναθεωρήσει τον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και να συμπεριλάβει και τη συγκεκριμένη αιτία. Υπενθυμίζω ότι στην ερώτησή μου που κατατέθηκε στις 26/7/2016 ο Αν. Υπουργός, Μάρκος Μπόλαρης, είχε απαντήσει ότι απαιτείται η εκπόνηση επιστημονικής και αναλογιστικής μελέτης, καθώς και Κ.Υ.Α., προκειμένου να αλλάξει ο κανονισμός. Έκτοτε δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Επιπλέον, θυμίζω ότι στις προστατευόμενες από τη συνθήκη RAMSAR περιοχές, οι καταστροφές καλλιεργειών από αγριόχοιρους αποζημιώνονται. Αντίθετα με το ότι συμβαίνει στις μη προστατευόμενες περιοχές για τις ίδιες καταστροφές από την ίδια αιτία. Αυτά τα δεδομένα οδηγούν σε κατάργηση της ισονομίας και σε αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των αγροτών.
- Ο έλεγχος και η περιφρούρηση (περίφραξη) των τυπικών και των άτυπων μονάδων χοιροστασίων και κυρίως των χοιροστασίων ελευθέρας βοσκής, κατά το διάστημα της αναπαραγωγής των αγριόχοιρων και πιο συγκεκριμένα από 1η Ιουλίου μέχρι τέλη Αυγούστου, θα εκτινάξει το κόστος παραγωγής, εφόσον είναι γνωστό το 80% του κόστους ανάγεται στις ζωοτροφές. Πρόκειται για μέτρο που αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής, ωστόσο απαιτείται οικονομική ενίσχυση των παραγωγών.
- Είναι απολύτως αναγκαίο το Υπουργείο Περιβάλλοντος να τροποποιήσει το ετήσιο ΦΕΚ και κατ’ επέκταση την κανονιστική θήρας, για το συγκεκριμένο θήραμα και ιδιαίτερα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα. Απαιτείται τόσο η αύξηση των ημερών θήρας όσο και το συνολικό διάστημα θήρας του συγκεκριμένου είδους. Για παράδειγμα, όπως προτάθηκε από τους κυνηγετικούς συλλόγους, μπορεί οι τρεις ημέρες εβδομαδιαίως να γίνουν πέντε και η κυνηγετική περίοδος, για το συγκεκριμένο θήραμα, αντί να λήγει στις 20 Ιανουαρίου να λήγει τέλη Φεβρουαρίου. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η αύξηση της κάρπωσης του είδους. Εξυπακούεται ότι δεν γίνεται λόγος για επέκταση της κυνηγετικής περιόδου στο διάστημα της κυοφορίας του συγκεκριμένου είδους, ενδεχόμενο που αντιβαίνει τους κανόνες της κυνηγετικής ηθικής.
- Μια ενδιαφέρουσα πρόταση η οποία ακούστηκε στη σύσκεψη του Βελεστίνου είναι και αυτή της εμπορίας του συγκεκριμένου κρέατος, στο πλαίσιο των υφιστάμενων εμπορικών και υγειονομικών κανονισμών, καθώς και η κάλυψη διατροφικών αναγκών των οικονομικά αδύναμων ομάδων του πληθυσμού, μέσω των οικείων δήμων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, αλλά και των κυνηγετικών συλλόγων, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της επέκτασης του άτυπου- μαύρου εμπορίου του συγκεκριμένου είδους. Με ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα οδηγεί τα συγκεκριμένα θηράματα σε πιστοποιημένα σφαγεία και κατά κεφαλήν φορολόγηση των θηραμάτων, θα ενισχυθεί η βιωσιμότητα των σφαγείων και θα εξασφαλισθούν και σημαντικά έσοδα για τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναθεώρηση του κανονισμού αποζημιώσεων. Επιπλέον, διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η δημόσια υγεία λόγω των υγειονομικών έλεγχων και οι κυνηγοί των συγκεκριμένων θηραμάτων διασφαλίζουν καλύτερες τιμές και νόμιμη δραστηριότητα με πιστοποιημένα προϊόντα κρέατος. Σε περίπτωση εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου η αποτελεσματικότητά του μπορεί να επανεξεταστεί σε βάθος τριετίας ή πενταετίας. Υπενθυμίζω ότι παρόμοια μέτρα ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού του άγριου κουνελιού στη Λήμνο. Κατά συνέπεια, υπάρχει το υπόδειγμα λήψης ενός τέτοιου μέτρου.
Εν κατακλείδι, για ένα θέμα που διαταράσσει την περιβαλλοντική ισορροπία και καταστρέφει, χωρίς καμία αποζημίωση τις καλλιέργειες των αγροτών απαιτείται άμεση εκπόνηση ολιστικής πολιτικής για την αντιμετώπισή του.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων, η οποία απειλεί την περιβαλλοντική ισορροπία, τις αγροτικές καλλιέργειες, το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και κυρίως ανθρώπινες ζωές, αφού πλέον οι αγρότες φοβούνται να πλησιάσουν ακόμη και τα κτήματά τους;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.