• 17 Ιουλίου, 2018

Το μέλι Ολύμπου αποκτά «ταυτότητα» με εξαιρετική αντιβακτηριακή – αντιοξειδωτική δράση

Το μέλι Ολύμπου αποκτά «ταυτότητα» με εξαιρετική αντιβακτηριακή – αντιοξειδωτική δράση

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σχετικά με το μέλι Ολύμπου:

Ολοκληρώθηκε η μελέτη των μηχανισμών της αντιβακτηριακής δράσης μελιών της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου έναντι παθογόνων βακτηρίων, η οποία εκπονήθηκε από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Μικροβίων – Μοριακής Βακτηριολογίας και Ιολογίας με επιστημονικό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Δημήτριο Μόσιαλο, διερεύνησε την αντιβακτηριακή δράση μελιών του Ολύμπου συγκρίνοντας την με τη δράση του μελιού manuka έναντι δυο πολύ σημαντικών παθογόνων βακτηρίων (Staphulococcus aureus και Pseudomonas aeruginosa).

Η σημασία της παρούσας μελέτης είναι μεγάλη, αν ληφθεί υπόψη η ανθεκτικότητα που εμφανίζουν τα συγκεκριμένα βακτηρία σε πληθώρα αντιβιοτικών, καθώς και η ανάγκη χρήσης φυσικών συντηρητικών στη βιοτεχνία τροφίμων.

Δεδομένης της μεγάλης βιοποικιλότητας, ιδιαίτερα της χλωρίδας που χαρακτηρίζει την περιοχή του Ολύμπου, πολλά μέλια της περιοχής εμφάνισαν στο εργαστήριο εξαιρετική αντιβακτηριακή δράση.

Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μελιών της περιοχής του Ολύμπου μετρήθηκαν στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και συγκρίθηκαν με αυτές του μελιού manuka αναδεικνύοντας τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά και την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των μελιών του Ολύμπου.

Τα επιστημονικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό (International Journal of Molecular Medicine).

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια αναβάθμισης του μελιού της περιοχής του Ολύμπου και του Θεσσαλικού εν γένει μελιού, ως ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας με χρήση στην ιατρική και την βιομηχανία τροφίμων.

Η επιπλέον σημαντικότητα της παραπάνω μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι τα επιστημονικά ευρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να υπάρξει ισχυρισμός υγείας όσον αφορά τα μέλια της περιοχής του Ολύμπου.

Εργαζόμαστε με σοβαρότητα και σύνεση προς την κατεύθυνση να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν τα θεσσαλικά προϊόντα να αποκτήσουν ταυτότητα και να είναι άκρως ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά, δίνοντας έτσι προστιθέμενη αξία στην τοπική μας οικονομία».


Σχετικά Άρθρα

5η ημερίδα κύκλου ομιλιών με θέμα την Εφηβεία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

5η ημερίδα κύκλου ομιλιών με θέμα την Εφηβεία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης (Ι.Ψ.Α.) και τον Δήμο Λαρισαίων, συνεχίζοντας…
Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Η Επανάσταση του 1821 μέσα από τους πίνακες του Peter von Hess» στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Η Επανάσταση του 1821 μέσα από τους πίνακες του Peter von Hess» στο…

Δημήτρης Κουρέτας: Αναδεικνύει τη συμβολή των ανθρώπων που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα μας…
Η Περιφέρεια ενισχύει με εκπαιδευτικό εξοπλισμό το Πανεπιστήμιο

Η Περιφέρεια ενισχύει με εκπαιδευτικό εξοπλισμό το Πανεπιστήμιο

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοινώνει την ένταξη της πράξης «Ενίσχυση εκπαιδευτικού εξοπλισμού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», στο πλαίσιο του…