• 9 Ιουλίου, 2018

Με πρωτοφανή ταμεία για το Δήμο ψηφίστηκε ο Απολογισμός του 2016

Με πρωτοφανή ταμεία για το Δήμο ψηφίστηκε ο Απολογισμός του 2016

 

Οι παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης – «Μπούμεραγκ και εις βάρος Δημοτών το ταμείο»

 

Με κέρδη 467.000 έκλεισε ο Απολογισμός – Ισολογισμός και αποτελεσμάτων χρήσεως του Δήμου Αλμυρού, για το οικονομικό έτος 2016, ο οποίος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Με τα προαναφερόμενα κέρδη, αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα που ανήλθαν περίπου στο ποσό των 2.810.000 ευρώ, άρχισε την εισήγηση για την ψήφιση του Απολογισμού ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μιχάλης Μακρής. Ο Αντιδήμαρχος τόνισε ακόμη, ότι τακτοποιήθηκαν οφειλές των προηγούμενων ετών, αναφέρθηκε στα νέα έργα που υλοποιήθηκαν για το 2016, αλλά και στα συνεχιζόμενα έργα. Στη συνέχεια ο ορκωτός λογιστής παρουσίασε στην έκθεση του Απολογισμού και απάντησε στις ερωτήσεις των Συμβούλων.

Ο Νίκος Τσανής έθεσε ερωτήσεις σχετικά με την έλλειψη κατανομής αρμοδιοτήτων και ρώτησε αν παρατηρήθηκε πρόοδος συγκριτικά με τον προηγούμενο απολογισμό.

Απάντηση έλαβε για το δεύτερο, ότι για παράδειγμα είναι μεγάλη πρόοδος το γεγονός ότι όλες οι πληρωμές γίνονται μέσω τραπεζών και όχι με μετρητά.

Στη συνέχεια ο κ. Τσανής ζήτησε διευκρινίσεις για έγγραφο το οποίο παρουσίασε, με το οποίο φαίνεται ότι ο Δήμος «πληρώνει τον εαυτό του» και ρωτώντας αν η ημερομηνία είναι προγενέστερη ή μεταγενέστερη του εγγράφου. Πρόκειται για ποσό των 13.000 ευρώ, θέμα για το οποίο φαίνεται ότι γνώριζε ο Δήμαρχος και όπως τοποθετήθηκε αφορά υπόθεση που χρειάστηκε για επιστροφή ποσού, να χρησιμοποιηθεί αυτή η διαδικασία. Αναμένεται να το διευκρινίσει πλήρως σε επόμενο Συμβούλιο, ενώ και ο ορκωτός λογιστής αναμένεται να απαντήσει αν η διαδικασία είναι ορθή ή και νόμιμη.

Ο κ. Τσανής διευκρίνισε ότι δεν αμφισβητεί την ουσία της μεταφοράς του ποσού, αλλά το γεγονός ότι ο έλεγχος δεν το εντόπισε, εγείρει αμφιβολίες ότι ο έλεγχος είναι σωστός και εμπεριστατωμένος.

Επί του προϋπολογισμού, ο Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, ρώτησε αν τα αποτελέσματα προσδιορίζονται από την απογραφή και στη συνέχεια στην τοποθέτησή του τόνισε, ότι οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν συρρικνωθεί, το τεχνικό πρόγραμμα αλλάζει συνέχεια, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο ανάπτυξης και υλοποίησης προγράμματος, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν μηδενίζει συνολικά τη Δημοτική Αρχή, ούτε καμία Δημοτική Αρχή που έχει περάσει από αυτό τον τόπο.

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Τσανής, αναφέρθηκε στα ταμειακά διαθέσιμα ως μπούμεραγκ, λέγοντας μεταξύ άλλων: Από τη μια λες «διαχειρίζομαι σφιχτά και προστατεύω το Δημόσιο χρήμα», αλλά τελικά ποια είναι τα έσοδά σας; Έχει ο Δήμος κάποια επιχείρηση από την οποία εσοδεύει; Όχι. Άρα έχετε εισπράξει από τους Δημότες τα ταμειακά διαθέσιμα και δεν έχετε επιστρέψει αυτά τα χρήματα με έργα. Ο Δήμος δεν είναι τραπεζίτης. Έχει ευθύνη να εργάζεται για το όφελος των Δημοτών».

Ο Δήμαρχος, κλείνοντας τη συζήτηση, διευκρίνισε, ότι τα έσοδα του Δήμου προέρχονται κυρίως από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του, επιμένοντας ότι «παρουσιάζουμε ένα καλό ισολογισμό, που αποδεικνύει ότι εργαζόμαστε προς όφελος των Δημοτών».

Απαντήσεις σε επερωτήσεις

Ανικανοποίητες έμειναν από τις απαντήσεις για Μαυρομμάτι, Ζερέλια και υπόθεση ατυχήματος απορριμματοφόρου οι παρατάξεις Χατζηκυριάκου και Τσανή. Για τα δυο πρώτα η Δημοτική Αρχή παρέθεσε μια σειρά από διαδικαστικά εμπόδια, αλλά και γραφειοκρατικά εμπόδια. Για την υπόθεση ατυχήματος του απορριμματοφόρου, στην ερώτηση «γιατί ενώ ο Δήμαρχος δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, τελικά, δικάστηκαν οι υπάλληλοι που χειρίζονταν το excel», ο Δήμαρχος απάντησε, ότι ναι μεν αναλαμβάνει την ευθύνη και δεν αλλάζει τη δήλωσή του, αλλά αρχικά δεν κλήθηκε κατά την προανακριτική εξέταση και έπειτα στο δικαστήριο δεν έγινε δεκτή η κατάθεσή του. Διαδικαστικά κάποιος εξ αρχής δεν ορίζεται ως πιθανός κατηγορούμενος, δεν γίνεται στην πορεία να εξεταστεί ως κατηγορούμενος.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…