• 25 Ιουνίου, 2018

Ποινή κάθειρξης 18 ετών στον φονιά του Κολοβού

Ποινή κάθειρξης 18 ετών στον φονιά του Κολοβού

 

Κάθειρξη δεκαοχτώ ετών και ποινή φυλάκισης ενός έτους επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας, στον 38χρονο Ρωσοπόντιο για το στυγερό έγκλημα που συνέβη τον Δεκέμβριο του 2016, με θύμα τον 65χρονο επιχειρηματία Αριστείδη Κολοβό.

Ο 38χρονος, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση που συντάχθηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας, μαχαίρωσε αλλεπάλληλα τον άτυχο επιχειρηματία, καταφέρνοντάς του συνολικά 46 μαχαιριές σε διάφορα σημεία του σώματός του. Η Αστυνομία είχε αποδώσει την τέλεση του εγκλήματος σε προσωπικές και οικονομικές διαφορές μεταξύ του δράστη και του θύματος.

Το Κακουργιοδικείο Λάρισας έκρινε ένοχο τον δολοφόνο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχολογική κατάσταση, και με κατά πλειοψηφία απόφασή του (4-3), επέβαλε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης, και συγκεκριμένα δεκαοχτώ ετών, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του έντιμου πρότερου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης.

Το δικαστήριο απέρριψε -με επίσης κατά πλειοψηφία απόφασή του (5-2)- την αναγνώριση της τέλεσης του εγκλήματος σε κατάσταση εν βρασμώ ψυχής, όπως ζήτησε η υπεράσπιση του κατηγορούμενου.

Η δίκη συνεχίστηκε ολοκληρώθηκε στις 19 Ιουνίου, με την πρόταση του εισαγγελέα υπηρεσίας και τις αγορεύσεις των δικηγόρων. Στη συνέχεια το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας ανακοίνωσε την απόφασή του.

Για την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας το Κακουργιοδικείο αποφάσισε να απαλλάξει τον κατηγορούμενο, καθώς από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι ο 38χρονος βρήκε το μαχαίρι που χρησιμοποίησε για τη δολοφονία στο σπίτι του θύματος, ενώ για την οπλοχρησία το δικαστήριο επέβαλε επιπλέον ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι το έγκλημα τελέστηκε σε κατάσταση εν βρασμώ ψυχής και επικαλέστηκε τον τρόπο εκτέλεσης του εγκλήματος, αλλά και τις κινήσεις του κατηγορουμένου μετά τη δολοφονία.

Το χρονικό της υπόθεσης

Δράστης και θύμα είχαν συναντηθεί στο σπίτι του 65χρονου προκειμένου να συζητήσουν οικονομικές και προσωπικές διαφορές, όταν η συζήτηση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Ο άτυχος επιχειρηματίας εντοπίστηκε νεκρός στην είσοδο του σπιτιού του σε λίμνη αίματος.

Ο καταδικασθείς είχε εντοπισθεί από την Αστυνομία μετά την πρόκληση τροχαίου ατυχήματος στην εθνική οδό. Ο 38χρονος είχε απομακρυνθεί από το σπίτι του θύματος με το αυτοκίνητο του Αριστείδη Κολοβού και στη διαδρομή έχασε τον έλεγχο και εξετράπη. Διερχόμενος οδηγός που προσφέρθηκε να τον βοηθήσει κάλεσε στη συνέχεια την Αστυνομία, καθώς ο 38χρονος ανέφερε ότι έχει προβλήματα με τις αστυνομικές αρχές.

Ο δράστης είχε συλληφθεί στην οικία του, στον Πλάτανο. Από την πορεία της προανάκρισης διαπιστώθηκε ότι παλαιότερα εργαζόταν στην επιχείρηση του θύματος. Ο 38χρονος είχε ρίξει στον φούρνο αεροζόλ με σκοπό να προκαλέσει πυρκαγιά και να εξαφανίσει κάθε ίχνος πίσω του.

Προσφυγή για δίκη σε β’ βαθμό

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του 38χρονου, παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός του εγκλήματος να είναι ανθρωποκτονία εν βρασμώ ορμής, η οποία επισύρει κάθειρξη μέχρι δώδεκα έτη. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος δεν είναι ένας αμετανόητος εγκληματίας.

Στον β’ βαθμό το δικαστήριο είναι πιθανό να δεχθεί ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε το έγκλημα σε κατάσταση εν βρασμώ ψυχικής ορμής.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…