• 7 Ιουνίου, 2018

Κοκκινιστή συκωταριά με χόρτα – συνταγή

Κοκκινιστή συκωταριά με χόρτα – συνταγή

 

Την λατρεύω αυτή την εποχή! Όχι μόνο για το πλούσιο φως του ήλιου και την ξεγνοιασιά της που μας χαρίζει καθημερινά, αλλά γιατί είναι πολύ πλούσια σε φρούτα και φαγητά. Η σημερινή συνταγή είναι ένας υπέροχος μεζές για της αντρικές «συνεστιάσεις», για τα παρεΐστικα βράδια στην βεράντα ή την αυλή σας και γιατί όχι για το μεσημεριανό σας τραπέζι, αφού εκτός ότι είναι θρεπτικότατο φαγητό είναι και εξαιρετικά νόστιμο.

Υλικά:

1 συκωταριά από αρνάκι ή κατσικάκι

1/4 φλυζ. ελαιόλαδο

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ολόκληρα ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

800 γραμ. σπανάκι, λάπαθα ή σέσκουλα

1/2 ματσάκι άνηθο

1/2 ματσάκι μάραθο

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

1 ντομάτα ώριμη κομμένη σε κύβους

1/2 φλυζ. λευκό ξηρό κρασί

Αλάτι – πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε πρώτα τη συκωταριά και τη ζεματάμε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά. Την αφήνουμε να στραγγίσει και μόλις κρυώσει, την ψιλοκόβουμε. Χοντροκόβουμε τα χόρτα και τα ζεματάμε πολύ λίγο σε νερό που βράζει. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για λίγα λεπτά έως να καραμελώσει. Προσθέτουμε τα  κρεμμυδάκια και τη συκωταριά. Τα σοτάρουμε για 7 με 8 λεπτά και προσθέτουμε τον πελτέ και την φρέσκια ντομάτα. Όταν διαλυθεί ο πελτές σβήνουμε το φαγητό μας με το κρασί. Προσθέτουμε τα χόρτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 15 με 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μείνει η συκωταριά με το λάδι της. Προς το τέλος πασπαλίζουμε με τον άνηθο και το μάραθο.

 

Μυστικά συνταγής:

  1. Όπως έχω γράψει και σε προηγούμενες συνταγές μου το πρώτο και βασικότερο μυστικό μια συνταγής είναι οι πρώτες ύλες. Αν η συκωταριά μας (στην συγκεκριμένη συνταγή) δεν είναι φρέσκια ή δεν είναι από μικρό ζώο τότε αντί να μοσχοβολάει το φαγητό μας θα αναδύεται μία έντονη και όχι τόσο ευχάριστη μυρωδιά.

Αν είστε από τα αρκετά ομολογουμένως άτομα, που δεν μπορείτε να αγγίξετε ωμό κρέας και πόσο μάλλον τη συκωταριά του ζώου, καλά θα κάνετε να επισκεφτείτε την οικογενειακή ταβέρνα του κ. Ζουμπουρλή, έναντι του Δασαρχείου. Θα ξετρελαθείτε με τα ψητά σούβλας και της ώρας καθώς επίσης και με το εξαιρετικό κοκορέτσι που το συστήνω ανεπιφύλαχτα.

 


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…