• 5 Ιουνίου, 2018

Ομιλία του Ε. Ζιγγιρίδη στο φόρουμ που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΟΚΑΝΑ

Ομιλία του Ε. Ζιγγιρίδη στο φόρουμ που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΟΚΑΝΑ

 

έκδοση 2-6-2018

Στο πλαίσιο του διήμερου φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα και συνδιοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΟΚΑΝΑ και μετά από πρόσκληση των διοργανωτών προς το Πανελλήνιο Δίκτυο Κέντρων Πρόληψης «ΔΙΚΕΠΡΕ», το ΔΙΚΕΠΡΕ εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ ΔΙΚΕΠΡΕ και Αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Μαγνησίας Ευθύμιος Ζιγγιρίδης. Παραθέτουμε την ομιλία του χαιρετίζοντας τις εργασίες του φόρουμ.

«Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο Στέφανο Τζιμογιάννη και το  ΔΣ του ΔΙΚΕΠΡΕ θέλω καταρχάς να συγχαρώ το Κέντρο Πρόληψης (ΚΠ) Λάρισας και την Πρόεδρο  Ευαγγελία Λιακούλη για την καινοτόμο πρωτοβουλία Ζωής «Το Εργαστήρι Ζωής» και να την ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παρευρεθούμε στο σημερινό φόρουμ.

Στη φιλοσοφία της πρόληψης σημαντικό κομμάτι αποτελεί η έκφραση των συναισθημάτων των ανθρώπων, η ανάπτυξη των ικανοτήτων και των ταλέντων τους και η ενίσχυση της δημιουργικότητας τους. Όσο περισσότερες επιλογές έχει ένας νέος να εκφράσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του με δημιουργικό τρόπο, τόσο λιγότερες είναι και οι πιθανότητες να καταφύγει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Η τέχνη είτε είναι θέατρο είτε ποίηση είτε ζωγραφική είτε γλυπτική είτε μουσική ανοίγει δρόμους επικοινωνίας και δημιουργικότητας εξάλλου οι ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι η τέχνη  είναι συναισθηματική μόρφωση κάτι που σημαίνει ο κατέχων αυτήν τη μόρφωση έχει ένα πολύ δυνατό όπλο για την αντιμετώπιση των σημερινών κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων της ζωής.

Τα 75 Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα έχουν αποτελέσει τα τελευταία 22 χρόνια το σημαντικότερο όπλο της τοπικής κοινωνίας για την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχικής υγείας κατά των εξαρτητικών συμπεριφορών είτε πρόκειται για το διαδίκτυο είτε πρόκειται για ναρκωτικά είτε για κάπνισμα είτε για αλκοόλ. Η επιτυχία όλων αυτών των δράσεων στα ΚΠ φαίνεται από την επαναληψιμότητα ζήτησης των ίδιων ομάδων και προσώπων για τις υπηρεσίες των ΚΠ.

Η ικανότητα προσαρμογής και μετεξέλιξης των αστικών κέντρων  προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, αποτυπώνεται στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό δράσεων που υλοποιούν καθώς και στον πληθυσμό των ωφελούμενων. Μόνο το 2017 από τα στοιχεία του ΟΚΑΝΑ οι ωφελούμενοι των ΚΠ σε όλη την επικράτεια ανήλθαν σε 300000 άτομα εκ των οποίων 150000 μαθητές Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης, 20000 εκπαιδευτικοί, 30000 γονείς 12000 επαγγελματίες των σωμάτων ασφαλείας, 6000 από ομάδες εφήβων και παιδιών και 50000 γενικός πληθυσμός. Η επιτυχία όλων αυτών των δράσεων στα ΚΠ φαίνεται από την επαναληψιμότητα ζήτησης των ίδιων ομάδων και προσώπων για τις υπηρεσίες των ΚΠ.

Όλα αυτά βέβαια επιτεύχθηκαν μέσα από την αγαστή συνεργασία διοικητικών συμβουλίων και εργαζομένων στα ΚΠ, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των τοπικών κοινωνικών και επιστημονικών φορέων με κύριο πρωταγωνιστή την Τοπική Αυτοδιοίκηση  Α και Β βαθμού. Ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική και κοινωνική κρίση και η σημερινή πραγματικότητα έχει δημιουργήσει νέους όρους και νέες ανάγκες η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και το έχει αποδείξει να παίξει καταλυτικό ρόλο στη λύση κοινωνικών προβλημάτων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α είναι πιο κοντά στον πολίτη γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες και μπορεί να προσαρμόζει την κοινωνική της δράση στις κοινωνικές ανάγκες.  Εξάλλου η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αναγνωρίσει το έργο των ΚΠ και αξιολογήθηκαν σε πολλά συνέδρια της ΚΕΔΕ ως ένα πρότυπο μοντέλο άσκησης κοινωνικής πολιτικής και εκπόνησης δράσεων προαγωγής της υγείας.

Με τις σκέψεις αυτές θέλω να ευχαριστήσω τους τοπικούς φορείς τον Δήμο Λαρισαίων και κυρίως την Περιφέρεια για την αμέριστη συμπαράσταση της, στο μέλος του ΔΙΚΕΠΡΕ Κέντρο Πρόληψης Λάρισας και όχι μόνο, και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του forum  όπου μέσα από τον γόνιμο διάλογο να βρεθούν λύσεις και προσεγγίσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τον πολίτη.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Παπαδοπούλου 11 – 3ος Όροφος, 45444 Ιωάννινα, Τηλέφωνο: 26510 25595, dikepre1@gmail.com


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…