• 29 Μαΐου, 2018

Γυμν. Ευξεινούπολης: Ενημερωτικές δράσεις κατά του καπνίσματος, του αλκοόλ, των εξαρτησιογόνων ουσιών και της οδικής ασφάλειας

Γυμν. Ευξεινούπολης: Ενημερωτικές δράσεις κατά του καπνίσματος, του αλκοόλ, των εξαρτησιογόνων ουσιών και της οδικής ασφάλειας

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ  2018

ΟΙ  ΜΑΘΗΤΕΣ  ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ, ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ -ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το πρόγραμμα της Θεματικής Εβδομάδας που υλοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης από τις 7 έως 11 Μαΐου 2018, εμπλουτίστηκε με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις που πραγματοποίησαν αξιόλογοι εισηγητές.

Οι μαθητές  είχαν την ευκαιρία μεταξύ άλλων να ενημερωθούν για την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια από τον υποδιοικητή του Α.Τ. Αλμυρού κ. Τσιρογιάννη Παναγιώτη τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018. Παρουσιάστηκαν ορισμένα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας σε σχέση με τα Τροχαία Ατυχήματα, διαπιστώθηκε  η χρησιμότητα της ζώνης ασφαλείας και του κράνους ενώ στο τέλος εξήχθησαν συμπεράσματα και εκδηλώθηκαν ερωτήσεις από τους μαθητές. Η συστηματική επιμόρφωση των νέων από μικρή ηλικία, αλλά και η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε την τραγική κατάσταση αναφορικά με τον αριθμό και τα αποτελέσματα των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας.

Στα πλαίσια αυτής της ενότητας είχαν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν από την κ. Ανεστοπούλου Αθηνά, αντιπρόεδρο του σωματείου ατόμων με αναπηρία όρασης Ν. Μαγνησίας «ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΤΥΦΛΟΙ» για θέματα που αφορούν στην αναπηρία όρασης και την απομυθοποίηση της. Παρουσιάστηκαν οι βασικές τεχνικές κινητικότητας και συνοδείας τυφλών τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και με βιωματικό τρόπο στους μαθητές. Επίσης έγινε ενημέρωση για τους σκύλους οδηγούς τυφλών, την πρόσβαση που έχουν καθώς και τη σχετική ισχύουσα νομοθεσία. Η ενημέρωση – εκπαίδευση, οδηγεί στη γνώση. Ανάλογες δράσεις βοηθούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρίες, στην ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο δημιουργώντας ένα προσβάσιμο περιβάλλον ίσων ευκαιριών.

Την Τρίτη 8 Μαΐου 2018 ενημερώθηκαν από τις επισκέπτριες του Κέντρου Υγείας Αλμυρού Ζαχαράκη Ελένη και Καλτσά  Άλκηστη για το κάπνισμα και το αλκοόλ.  Είναι κοινά αποδεκτό ότι η πρόληψη και συγκεκριμένα η προληπτική Αγωγή Υγείας επικεντρώνεται στους νέους. Το θέμα της αντιμετώπισης της επιδημίας του καπνίσματος αποτελεί ένα πολύμορφο και πολύπλοκο πρόβλημα. Οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά με τις τοξικές – καρκινογόνες ουσίες του καπνού, τις αιτίες που οδηγούν στο κάπνισμα, τις επιπτώσεις στην υγεία και τις εναλλακτικές λύσεις για την αποφυγή καπνίσματος. Το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου και ασθενειών που θα μπορούσε να αποφευχθεί στην Ευρώπη και σε άλλες βιομηχανικές χώρες. Στην Ευρώπη πεθαίνουν κάθε χρόνο πάνω από 500.000 άτομα λόγω των συνεπειών του καπνίσματος. Η νικοτίνη είναι μια εξαιρετικά εθιστική ουσία. Ακόμη το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ως συνέπεια το βρέφος να γεννιέται λιποβαρές και να αναπτύσσεται με πιο αργούς ρυθμούς, όπως  επίσης, αυξάνονται οι πιθανότητες πρόωρου τοκετού και εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου σε βρέφη. Τέλος έγινε αναφορά στα νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν  ακόμη για τις βιολογικές επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό, τους κινδύνους εθισμού, τον καταστροφικό συνδυασμό της κατανάλωσης αλκοόλ με την οδήγηση και τις ψυχοκοινωνικές επιδράσεις του αλκοόλ στη ζωή του ανθρώπου. Τι ακριβώς κάνει το αλκοόλ στο σώμα; Ποιους κινδύνους εγκυμονεί για την υγεία η υπερβολική κατανάλωσή του; Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί μια κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά, συνυφασμένη με τον τρόπο ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Εντούτοις, η υπερβολική χρήση αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε σημαντικούς κινδύνους σε σχέση με την υγεία του ατόμου ή του περιβάλλοντός του. Τα παιδιά προβληματίστηκαν και ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος. Στο τέλος της ενημέρωσης οι μαθητές συμπλήρωσαν ανώνυμα ερωτηματολόγια, τα οποία θα εξεταστούν στατιστικά από τις επισκέπτριες του Κ.Υ.

Την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 ενημερώθηκαν  από Επιστήμονες του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Μαγνησίας “Πρόταση Ζωής”, την Ψυχολόγο Γώγου Ζωή και την Κοινωνική Λειτουργό   Σωτηροπούλου Δήμητρα, σχετικά με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, τις αιτίες που οδηγούν τους νέους στη χρήση αυτών των ουσιών, τις συνέπειες της χρήσης, την εξάρτηση και τους τρόπους πρόληψης. Επισημάνθηκε ότι η πρόληψη της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών επικεντρώνεται κυρίως στα αίτια του προβλήματος, στοχεύει στην αποφυγή ανάπτυξης εξαρτητικής συμπεριφοράς, προάγοντας τη ψυχοκοινωνική υγεία του ατόμου. Ενημερώθηκαν επίσης για τους κινδύνους που υπάρχουν στην εφηβεία και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τους αποφύγουν, για τον τρόπο στήριξης των εφήβων και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους. Έμαθαν πως πρέπει να στέκονται γερά στα πόδια τους και να αξιολογούν τις παρέες τους και τους φίλους τους και να ανακαλύπτουν εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης και αντιμετώπισης μιας δυσκολίας. 

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και η διευθύντρια του Γυμνασίου Ευξεινούπολης ευχαριστούν θερμά τους εξαιρετικούς επιστήμονες – εισηγητές για τη σημαντική και εποικοδομητική ενημέρωση των μαθητών μας, τον Υποδιοικητή του Α.Τ. Αλμυρού κ. Τσιρογιάννη Π., την αντιπρόεδρο του σωματείου «Μάγνητες Τυφλοί» κ. Ανεστοπούλου Α., τις επισκέπτριες του Κ.Υ.  κ. Ζαχαράκη Ε. και κ. Καλτσά Α. και τις κ. Γώγου Ζ. Ψυχολόγο και κ. Σωτηροπούλου Δ. Κοινωνική Λειτουργό, από την «Πρόταση Ζωής». 

Η  Διευθύντρια

Σταυραντώνη  Μαρία