• 20 Μαΐου, 2018

Ευθύμιος Ζιγγιρίδης: Η περιφέρεια δίπλα στον δημότη

Ευθύμιος Ζιγγιρίδης: Η περιφέρεια δίπλα στον δημότη

 

έκδοση 19-5-2018

Πολλές φορές γίνομαι μάρτυρας συζητήσεων από συμπολίτες μου οι οποίοι είτε από άγνοια, είτε από δόλο (ελάχιστες φορές) διαστρεβλώνουν τα γεγονότα σχετικά με το έργο της Περιφέρεια Θεσσαλίας και την συνεργασία της με τις εκάστοτε δημοτικές αρχές στον Δήμο Αλμυρού.

Έχω γνώση και άποψη επί αυτών των θεμάτων αφενός διότι γνωρίζω την λειτουργία των χρηματοδοτήσεων, αφετέρου λόγω του ενδιαφέροντος για την πόλη μου φρόντιζα και φροντίζω να ενημερώνομαι από την Περιφέρεια και τον Δήμο για όλα τα έργα τα οποία έχουν υλοποιηθεί ή είναι σε διαδικασία υλοποίησης.

Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα έργα τα οποία η Περιφέρεια είτε χρηματοδότησε είτε ήταν επιβλέπουσα αρχή.

Να τονιστεί ότι όλα τα έργα ξεκίνησαν με τις μελέτες οι οποίες εκπονήθηκαν από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές για να τις παραλάβει η Περιφέρεια και να τις εντάξει σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Εξάλλου αυτή είναι η διαδικασία χρηματοδότησης πλέον και επιπλέον είναι αρκετά χρονοβόρα.

  1. Πλήρης αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, συνολικού μήκους 25,2 χιλιομέτρων, στην Ευξεινούπολη του Δήμου Αλμυρού. Το συγκεκριμένο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου 955 χιλιάδων ευρώ, εντάσσεται στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-20. Με το έργο αυτό θα αναβαθμιστεί η ποιότητα και η ποσότητα του πόσιμου νερού στην Ευξεινούπολη Αλμυρού. Επιπλέον θα μειωθούν οι απώλειες από διαρροές και θα γίνει πιο ευέλικτη η διανομή νερού σε περίπτωση βλάβης. Έχει ήδη υπογραφεί η εργολαβική σύμβαση.
  2. Το δίκτυο αποχέτευσης οικισμού Αμαλιάπολης Δήμου Αλμυρού προχωρά σε φάση υλοποίησης και εντάχθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020. Ο προϋπολογισμός του ανήλθε στα  284.552,84 €. Το έργο αποσκοπεί στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος διαχείρισης των αστικών λυμάτων του οικισμού της Αμαλιάπολης, με θετικές επιπτώσεις στην προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης στον Παγασητικό Κόλπο.
  3. Το δίκτυο αποχέτευσης στην Σούρπη και την Αγία Τριάδα Αλμυρού. Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2015, με την έναρξή του προέκυψαν τα  «capital control» και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τις πληρωμές, και το 2017 αντιμετώπισε ξανά έλλειψη πιστώσεων (αυτή τη φορά από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ), έχει φτάσει πλέον σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο εργασιών, και ο χρόνος για την υλοποίησή του έχει αρχίσει πλέον να μετρά αντίστροφα. Το έργο θα συμβάλλει στην επίλυση της διαχείρισης λυμάτων της πόλης καθώς επίσης θα έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 4,5 εκ ευρώ περίπου.
  4. Το έργο κατασκευής του Φράγματος στο Μαυρομάτι, είναι ένα έργο που ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκ. Πρόκειται για ένα έργο ζωής, αφού θα δώσει την επάρκεια ποιοτικού νερού σε 9 οικισμούς. Η σωστή διαχείριση του νερού συμβάλλει στην διασφάλιση επάρκειας αυτού του αγαθού για τις επόμενες γενεές.
  5. Περιφερειακό ιατρείο Σούρπης. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε και θα συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της Σούρπης σε θέματα υγείας. Ο προϋπολογισμός ανήλθε στα 400.000 ευρώ.
  6. Στο επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί το κέντρο κοινότητας Αλμυρού. Εχει ήδη υπογραφεί η διάθεση πιστώσεων από την Περιφέρεια ύψους 60000 ευρώ.
  7. Ένταξη στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Bluemed για τη δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων και του Παγασητικού. Συγκεκριμένα οι περιοχές είναι η Αλόνησος και η Αμαλιάπολη. Το έργο αποσκοπεί στην προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου των περιοχών. Η μορφή του τουρισμού, που αναπτύσσεται για πρώτη φορά, θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για όλους. Η αύξηση και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση της απασχόλησης, η προβολή της περιοχής και της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, η προστασία για πρώτη φορά των ενάλιων αρχαιοτήτων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αποτελέσουν πρότυπο ανάπτυξης για όλη τη χώρα

Επιπλέον με τη συμβολή της Περιφέρειας υλοποιήθηκαν τα παρακάτω:

 -Αγορά  εξοπλισμού των Ειδικών Σχολείων Αλμυρού, καθώς και το τμήμα ένταξης του 2ου Γυμνασίου, με υπολογιστές, μηχανές γραφείου, συσκευές ήχου και εικόνας, διαδραστικούς πίνακες, έπιπλα, εξοπλισμούς φυσικοθεραπείας, γυμναστικής, αθλοπαιδιών, ψυχοκινητικής αγωγής κ.ά.

-H χρηματοδότηση μιας μοναδικής για τον τόπο μας έκδοσης, του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού με τίτλο «η περιοχή του Αλμυρού από την εποχή του Λίθου έως και τα Νεότερα χρόνια».

-H προσθήκη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και άλλων βοηθητικών χώρων των 1ου και 4ου Δημοτικών Σχολείων Αλμυρού.

-H αλλαγή στέγης στο 5ο Δημοτικό και το 3ο Νηπιαγωγείο Αλμυρού, καθώς και τόσων άλλων παρεμβάσεων συντήρησης, με ελαιοχρωματισμούς, αλλαγή παραθύρων και μονώσεις ταρατσών σε όλα τα σχολικά κτίρια του Δήμου μας.

Η Περιφέρεια επίσης δαπανά εκατομμύρια ευρώ στην περιοχή μας προκειμένου να αποκαταστήσει την οδοποιία, και να φροντίσει μέσω των διαγραμμίσεων και την τοποθέτηση στηθαίων την ασφάλεια των οδηγών. Επίσης ενέκρινε κονδύλι ύψους 1.250.000 ευρώ για την άμεση αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τις χιονοπτώσεις στο οδικό δίκτυο.

Η αγαστή συνεργασία των τελευταίων ετών της Περιφέρειας Θεσσαλίας της Αντιπεριφέρειας Μαγνησίας και Σποράδων καθώς επίσης και της προηγούμενης και σημερινής Δημοτικής αρχής έχει δημιουργήσει έργα ζωής και υποδομές οι οποίες θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας των κατοίκων του Δήμου Αλμυρού.

Βεβαίως και υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, ασφαλώς υπάρχουν λάθη και παραλείψεις, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να μηδενίσει τα έργα τα οποία βοηθούν τον δημότη Αλμυρού στην καθημερινότητα του και τίποτα δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πρόθεση και την επιθυμία της Περιφέρειας να υλοποιήσει σε συνεργασία με τον Δήμο ότι χρειαστεί για την βελτίωση της ζωής των πολιτών.

 

Ευθύμιος Ζιγγιρίδης Beng MSc AMIEE MILT

Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων

Μέλος Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Αλμυρού


Σχετικά Άρθρα

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Προχωρούν οι διαδικασίες για ακόμη τρία νέα ΠΟΠ- ΠΓΕ προϊόντα

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Προχωρούν οι διαδικασίες για ακόμη τρία νέα ΠΟΠ- ΠΓΕ προϊόντα

Δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια για  3 νέα ΠΟΠ- ΠΓΕ προϊόντα  Ρεβίθι Φαρσάλων, Βοσκοτύρι Λιβαδίου και…
Συνεργασία της Περιφέρειας με το ΕΛΚΕΘΕ για την ποιότητα νερών Κάρλας, Παγασητικού και Πηνειού

Συνεργασία της Περιφέρειας με το ΕΛΚΕΘΕ για την ποιότητα νερών Κάρλας, Παγασητικού και Πηνειού

Για την επίσημη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) μέσω προγραμματικής…