• 14 Μαΐου, 2018

Μαλακό σιτάρι: Καλή παραγωγή – ερώτημα παραμένουν οι τιμές

Μαλακό σιτάρι: Καλή παραγωγή – ερώτημα παραμένουν οι τιμές

 

Με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις μαλακού σιταριού στην Ελλάδα να παραμένουν σταθερές στα 1,56 εκατομμύρια στρέμματα κατά την τελευταία τετραετία, σε αντίθεση με την πτωτική τάση της υπόλοιπης ΕΕ, και με την ποιότητα και τις στρεμματικές αποδόσεις να είναι θετικές, λίγες εβδομάδες πριν από τον θερισμό, το ερώτημα παραμένει ένα: οι τιμές. Και οι απόψεις διίστανται:

Οι παραγωγοί κρίνουν ότι πρέπει να αυξηθούν στα 23-24 λεπτά, ενώ τα άλλα μέλη της εφοδιαστικής αλυσίδας, έμποροι και κυλινδρόμυλοι, διαφωνούν.

«Λόγω της περσινής μειωμένης παραγωγής, αλλά και της μεγαλύτερης απόδοσης του κριθαριού, φέτος έχουν σπαρθεί μικρότερες εκτάσεις με μαλακό σιτάρι στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Ορφανίδης, καλλιεργητής σιτηρών στα Γρεβενά και πρόεδρος του ΤΟΕΒ «Καρπερού-Δήμητρας», εκτιμώντας ότι φέτος, παρά τις δυσκολίες, η χρονιά θα κινηθεί καλύτερα. «Αν εξακολουθήσουν οι βροχοπτώσεις που είχαμε και κατά την τελευταία εβδομάδα, αναμένεται μία καλή και ποιοτική παραγωγή, καθώς μέχρι τώρα τα σπαρτά είναι ζωντανά και υγιή, πλην κάποιων εξαιρέσεων που έχουν προσβληθεί από μύκητες», συμπλήρωσε. Με αυτά τα δεδομένα, η αναμενόμενη ποσότητα είναι 400-500 kg κατά τον κ. Ορφανίδη.

Λίγο καλύτερη από πέρυσι χαρακτήρισε και ο Γιώργος Μωυσιάδης, έμπορος σίτου που δραστηριοποιείται στη Δυτική Μακεδονία, τη φετινή παραγωγή, παρά την ξηρασία που επικράτησε μέχρι τον Απρίλη. «Η βροχή των τελευταίων ημερών φαίνεται να μας κάνει να ελπίζουμε» δήλωσε, εκτιμώντας παράλληλα ότι «δεν θα υπάρχουν κενά στάχυα λόγω ανομβρίας, και άρα μπορεί να είμαστε κατά 50-70 kg/στρέμμα πιο πάνω από πέρυσι».

Τιμές

Με την τιμή των 16-18 λεπτών το κιλό και την περσινή μικρή παραγωγή, «ήταν μία χαμένη χρονιά», σύμφωνα με τους παραγωγούς. «Η αξία του προϊόντος σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερη. Θεωρούμε ότι η ποιότητα του ελληνικού ψωμιού δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί, εάν δεν υπήρχε το ελληνικό σιτάρι», προσθέτουν. Το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 80-100 ευρώ το στρέμμα αναφέρει ο κ. Ορφανίδης και συνεχίζει, λέγοντας πως «μία λογική τιμή, δεδομένης της μονοκαλλιέργειας, θα ήταν στα 22-24 λεπτά το κιλό, ώστε να καλυφθεί το κόστος, να γίνει η απόσβεση, αλλά να προκύψει κι ένα απόθεμα για την καλλιέργεια της επόμενης χρονιάς. Αλλιώς παρατηρείται και το φαινόμενο πολλές εκτάσεις να μένουν ακαλλιέργητες, γιατί δεν γίνονται πιστώσεις».

Τα 14 λεπτά το κιλό όρισε ως μέση τιμή για το μαλακό σιτάρι φέτος, από την πλευρά του, ο κ. Μωυσιάδης, κυρίως λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού από τη γειτονική Βουλγαρία, ενώ εξέφρασε τον φόβο του ότι δεν θα ανέβει πάνω από τα 16 λεπτά το κιλό. «Δεν εκτιμώ ότι θα πιάσουν παραπάνω, γιατί οι Βούλγαροι τα φέρνουν πιο φθηνά και τα κάνουν παράδοση όπου θέλουν», συμπλήρωσε, εξηγώντας τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. «Δεν μας συμφέρει η εισαγωγή από τη Βουλγαρία σαφώς, μας συμφέρει τα ελληνικά προϊόντα να πάνε καλά, να έχουν τις τιμές τους, αλλά αναγκάζεται ο έμπορος να παίρνει εισαγόμενα για να μειώσει το κόστος», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μωυσιάδης.

…η συνέχεια του άρθρου στην πηγή του…


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…